Δυναμώνουμε τη φωνή για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όλου του Ελληνικού λαού!

Τα συνδικάτα, οι επιτροπές αγώνα σε κάθε κλάδο σε κάθε χώρο δουλειάς χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν γιατροί και υγειονομικοί, για την 7 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Διεκδικούμε μαζί τους ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των σημερινών τραγικών ελλείψεων, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στην Υγεία και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ενισχύουμε την φωνή τους που λέει «αρκετά με τα λόγια, δεν παίζουν κανένα ρόλο ούτε οι εξαγγελίες, ούτε τα ευχολόγια. Αυτό που παίζει τώρα ρόλο είναι οι πράξεις και η πραγματικότητα είναι φρικτή. Και θα γίνει ακόμα πιο φρικτή αν δεν μας ακούσουν.»

Σηκώνουμε το ανάστημα μας πλάι σε αυτούς που δίνουν μάχη καθημερινά όχι μόνο για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για την αντιμετώπιση της “επιδημίας” των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε υποδομές, σε Μέσα Ατομικής Προστασίας των υγειονομικών, προκειμένου να δώσουν τη μάχη και να μη χάσει κανένας ασθενής τη ζωή του ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί.

Αναλαμβάνουμε την ατομική ευθύνη στη συλλογική προσπάθεια να προστατέψουμε, από το κράτος και την εργοδοσία, τους ηλικιωμένους μας αλλά και τις ευπαθείς ομάδες που είναι δημιούργημα αυτών και του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετούν.

Αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.

Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία μάτωσαν τους εργαζόμενους και στο μυαλό τους έχουν να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.

Οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 100.000 μέσα σε λίγες μέρες, η εντατικοποίηση στα εργοστάσια τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα όρια της φυσικής αντοχής.

Οι χώροι δουλειάς έγιναν σημεία διασποράς του ιού με την παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

 

Αποκλειστική ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

 

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί δεν θα ανεχθούμε να αφορούν την συνδικαλιστική δράση. Τα συνδικάτα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή προασπίζονται τους εργαζομένους μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς εκεί που σήμερα οξύνεται η εργοδοτική επίθεση.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους: Γραφτείτε τώρα στα σωματεία σας για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στις 7 Απρίλη αλλά και κάθε μέρα να ενώσουν την φωνή τους, την δύναμη τους με τους υγειονομικούς σε μια μάχη που αφορά την ίδια μας την ζωή που βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

1) Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.

2) Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι στην πλειοψηφία τους έμπειροι επιστήμονες.

3) Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

4) Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

5) Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

6) Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

7) Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.

8) Την αυτόματη κατάργηση τώρα όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.

9) Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

10) Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων

 

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων Intracom

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας

Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας

Ένωση Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας

Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας

Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας

Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στα S/M «ΚΑΡΥΠΙΔΗ»

Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας

Σωματείο Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής

Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας

Σύλλογος Υπαλλήλων του ΥΜΑΘ

Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας – Θράκης