26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

 Γιατί η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια την υγεία μας

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας φάνηκε ότι μπροστά στα κέρδη της εργοδοσίας δεν λογαριάζουν τίποτα. Μας κουνήσανε το δάχτυλο λες και φταίμε εμείς που στοιβαζόμαστε στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Λες και φταίμε εμείς που δουλεύουμε το ένα συνεργείο πάνω στο άλλο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας γιατί “τρέχει το έργο και έτσι πρέπει να γίνει”.  Λες και φταίμε εμείς που διέλυσαν το Δημόσιο σύστημα υγείας αυτοί και οι προηγούμενοι και δεν πήραν κανένα μέτρο για να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι θα έρθει. Εμείς μείναμε χωρίς μεροκάματο στο πρώτο lockdown. Εμείς μπήκαμε σε εκ περιτροπής εργασία, εμείς μπήκαμε σε αναστολή σύμβασης και πήραμε ψίχουλα για να βάλουμε ένα πιάτο φαί στο σπίτι.

Την ίδια στιγμή που μοίραζαν εκατομμύρια στις κατασκευαστικές και τους μεγαλοεργολάβους εμείς δεν είχαμε να πάρουμε γάλα στα παιδιά μας. Την ίδια στιγμή που ανακοίνωναν αθηναϊκές ριβιέρες, δεν έχουμε νοσοκομεία, δεν έχουμε σχολειά, με την πρώτη βροχή πνιγόμαστε, με ένα σεισμό θρηνούμε νεκρούς. 

Γιατί δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε 10ωρα και να πληρωνόμαστε με ρεπό.

Δεν είμαστε ρομπότ να μας φορτίζουν μία φορά το εξάμηνο. Όλοι οι εργαζόμενοι στις κατασκευές είμαστε σακατεμένοι από τα 10ωρα, τα 12ωρα, τα Σάββατα, τις Κυριακές και όλα αυτά για να βγάζουν περισσότερα κέρδη πάνω στις πλάτες μας. Και όλα αυτά για ένα μεροκάματο της πείνας. Και τώρα πάνε να νομοθετήσουν ότι γι’ αυτό το μεροκάματο θα δουλεύουμε 2 ώρες παραπάνω και θα το πληρωνόμαστε σε ρεπό για να ξεκουραστούμε κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 6 μήνες όταν θα πιάσει η γαλέρα λιμάνι. Κοινώς να δουλεύουμε μέχρι να μην αντέχουμε άλλο για να τελειώσει το έργο και μέχρι το επόμενο να είμαστε αδειούχοι άνεργοι.  

Γιατί το δικαίωμα μας να απεργούμε δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν.

Με το αίμα μας έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα να απεργούμε για τα δικαιώματα μας. Και επειδή αυτό είναι που τους φοβίζει, οι οργανωμένοι εργάτες που σταματάνε τα κέρδη του εργολάβου για ένα καλύτερο μεροκάματο, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για δουλειά με αξιοπρέπεια, πάνε να μας απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα για να μην έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε. Σιγά να μη δουλεύουμε και με τα ΜΑΤ μέσα στο γιαπί! Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ βγάζοντας από τα σκοτεινά ντουλάπια της εργοδοσίας αυτό το νόμο έκτρωμα για να μας απαγορεύσει να διεκδικούμε, βρίσκοντας την καλύτερη ευκαιρία μέσα στην πανδημία για να μας πιάσει στον ύπνο. Όποιος νομίζει ότι οι εργάτες στις κατασκευές που έχουμε δώσει μάχες γι’ αυτό το δικαίωμα μας  θα αφήσουμε να μας το πάρει, θα ξυπνήσει από το όνειρο που βλέπει από τις φωνές των απεργών.

Γιατί δεν θα πάρουμε την άδεια καμίας κυβέρνησης και κανενός εργοδότη για την οργάνωση μας στο Συνδικάτο μας.

Επειδή ξέρουμε σαν κλάδος ότι μέσα από την οργάνωση μας στο Συνδικάτο μας πετύχαμε τις νίκες μας, θέλουν να βάλουν τα σωματεία στο γύψο. Εμείς έχουμε μάθει να συζητάμε στις συνελεύσεις μας μέσα στο γιαπί, στο εργοτάξιο και να αποφασίζουμε το πώς θα αγωνιστούμε για τις ζωές μας. Αυτό θέλουν να καταργήσουν. Να μη συζητάμε, να μην αντιδράμε, να αποδεχόμαστε ότι μας φέρνουν χωρίς να βγάλουμε άχνα. Γι’ αυτό θέλουν να μας φακελώσουν για να ξέρει ο εργοδότης ποιοι είναι μέλη του σωματείου. Γι’ αυτό θέλουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, για να ξέρουν ποιοι αγωνίζονται. Γι’ αυτό θέλουν να μπορούν με προειδοποίηση απόλυσης να μας διώχνουν μέσα από το χώρο εργασίας. Για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ότι θα συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη από τον ιδρώτα μας και δεν θα αντιδράει κανένας.

«Έχει τρακάρει η αξιοπρέπεια με την υπομονή»

Απεργιακός ξεσηκωμός παντού! Έχουμε πόλεμο!

Πόλεμο με την πολιτική τους και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα περάσει στην πράξη. Τώρα απαντάμε με δυνάμωμα του Συνδικάτου μας. Γινόμαστε περισσότεροι, οργανωνόμαστε μέσα στους χώρους δουλειάς. Κάνουμε Συνελεύσεις παντού,  γινόμαστε όλοι η φωνή του συνδικάτου. Να μάθουν όλοι οι συνάδελφοι τι μας ετοιμάζουν. Να πάρει απόφαση το κάθε γιαπί, το κάθε εργοτάξιο, η κάθε ανακαίνιση ότι στις 26 του Νοέμβρη τα σκεπάρνια θα κρεμάσουν, κομπρεσέρ δεν θα ακουστεί πουθενά, λουκέτα στις πύλες των εργοταξίων. Γιατί 26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα

  • Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα test στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές, κλπ.
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών για τα σχολεία – Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15 –Προσλήψεις επιπλέον καθαριστριών
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολόγιων του ΟΑΣΘ, με άμεση επισκευή όλων των οχημάτων, αγορά καινούργιων νέας τεχνολογίας και προσλήψεις οδηγών.
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας, κατώτερο μεροκάματο 45 ευρώ για τον ανειδίκευτο.
  • Έκτακτα μέτρα στήριξης των οικοδόμων και των εργαζομένων στις κατασκευές για την πανδημία
  • Οικονομική στήριξη των άνεργων συναδέλφων που δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.