Απαιτούμε μέτρα προστασίας της Υγείας στους χώρους δουλειάς

Ακόμη μια 50χρονη εργάτρια, μητέρα δυο παιδιών εργαζομένη στην επιχείρηση ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε έχασε τη μάχη για τη ζωή καθώς νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είχε διαγνωστεί θετική στον SARS-CoV-2.

Το Σωματείο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, συναδέλφους και φίλους της νεκρής από κορονοϊό εργάτριας.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί μπροστά στα κενά προστασίας της δημόσιας υγείας που δημιουργούν κυβέρνηση και εργοδότες.

Μετρώντας όλο και περισσότερα κρούσματα Covid-19 στους εργασιακούς χώρους του κλάδου, καταγγέλλουμε τα ελλιπή μέτρα προστασίας και των συγχρωτισμό των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς , που επιβάλλει η εργοδοσία προς όφελος της κερδοφορίας της, δημιουργώντας εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους.

Σε παρεμβάσεις έγιναν πριν μια εβδομάδα στον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, καθώς και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Μακεδονίας αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τις βασικές αιτίες για την τραγική κατάσταση στην περιοχή όσον αφορά τα κρούσματα:

  • Την ουσιαστική ανεπάρκεια των «πρωτοκόλλων υγείας» της κυβέρνησης που, για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων, κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
  • Στο γεγονός πως δεν υπάρχει κανενός είδους πλαίσιο για να εξασφαλιστεί η τήρηση έστω και αυτών των υποτυπωδών πρωτοκόλλων (ενδεικτικά στις Επιθεωρήσεις Εργασίας της πόλης πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη νοσήσει, χωρίς να υπάρχει ούτε ενίσχυση, αλλά ούτε καν αντικατάστασή τους).
  • Στο ότι τα κλιμάκια που έχουν δυνατότητα να ελέγξουν τα μέτρα στους χώρους δουλειάς είναι πραγματικά αδύνατον να φτάσουν έστω και στο 10% των επιχειρήσεων, αφού είναι υποστελεχωμένα αλλά και δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν την τήρηση των μέτρων.
  • Την ουσιαστική άρνηση ακόμα και τώρα να ανοίξουν τα νοσοκομεία της πόλης (Λοιμωδών, «Παναγία»), να γίνει ουσιαστική επίταξη του συνόλου των ιδιωτικών κλινικών, και όχι επινοικίαση με μποναμάδες για τους εμπόρους της Υγείας.

Με βάση και τη συζήτηση που έγινε αυτό που εισπράξαμε ήταν ευχολόγια και επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε καν συντονισμός των αρμόδιων αρχών (ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ, Περιφέρεια) για να εξασφαλιστεί έστω και την ύστατη στιγμή πως οι χώροι δουλειάς θα σταματήσουν να είναι πυρήνες διασποράς του ιού.

Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και θα προβούμε σε αντίστοιχες ενέργειες για να προασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματα των συναδέλφων.
Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Να μη δείξουν καμία ανοχή στην εργασία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τα οποία η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να τηρεί στους εργασιακούς χώρους. Να ενημερώνουν άμεσα το σωματείο όταν αυτά δεν τηρούνται.

Όλοι οι εργαζόμενοι, μια γροθιά μαζί με το Σωματείο να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Για να επιστρέφουμε από το μεροκάματο όλοι υγιείς στις οικογένειές μας.
Η συλλογική οργάνωση είναι το μεγάλο όπλο που διαθέτουν οι συνάδελφοι στο κλάδο και μπορούν να το στρέψουν στους υπαίτιους για την κατάσταση που βιώνουν δηλαδή τους βιομήχανους και τις κυβερνήσεις τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ