Δελτίο τύπου για κρούσμα στο Μετρό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα έργα του μετρό της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα στην επέκταση της Καλαμαριάς, ένας συνάδελφος μας οικοδόμος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Του ευχόμαστε να αναρρώσει άμεσα και να επιστρέψει στην δουλειά του αλλά και στην φυσιολογική καθημερινότητα της οικογένειας του. Βέβαια δεν φτάνουν οι ευχές μόνο για να γίνει αυτό μιας και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο συνάδελφος αλλά και όλη η εργατική τάξη λόγο της πανδημίας είναι πολύ σοβαρά.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να απαλλαγεί από τις ευθύνες της για την νέα έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού. Μας κουνάει το δάχτυλο ξανά λέγοντας μας πως είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να προστατεύσει και να προστατευθεί από τον ιό την ίδια ώρα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στο μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Βρύσες και σαπούνι, αντισηπτικά υγρά, φόρμες εργασίας, μηχανισμοί αερισμού των τούνελ, επιπλέον διαλύματα, όλα αυτά παραμένουν όνειρα μιας νύχτας για τους εργαζόμενους αφού και η εργοδοσία με το στανιό και μετά από απαίτηση των συναδέλφων μοιράζει καμιά μάσκα.

Άφαντη είναι η διεύθυνση της εταιρείας του έργου που εδώ και μέρες το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης την αναζητά προκειμένου να της επιστήσει την προσοχή ώστε να παρθούν μέτρα προστασίας προς όφελος των συναδέλφων τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και στις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας, γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα στο μετρό είναι και απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο για την υγεία των συναδέλφων. Δουλειά από το πρωί ως το βράδυ δέκα ή και παραπάνω ώρες, στις υπόγειες σήραγγες ο ένας πάνω στον άλλον με μια μάσκα στην καλύτερη περίπτωση όλη την ημέρα ακόμα και τα Σάββατα.

Πολλοί συνάδελφοι που δουλεύουν στην κατασκευή του μετρό έρχονται από άλλες πόλεις. Αυτό είναι ακόμα πιο εξαντλητικό και επικίνδυνο για την υγεία τους καθώς δεν μπορούν να ξεκουραστούν υπό αυτές τις συνθήκες. Επιστρέφουν στο σπίτι μετά από δέκα η και δώδεκα ώρες δουλειάς και δύο ώρες ταξίδι και αυτό γίνεται καθημερινά και για μήνες, όπως στην προκειμένη περίπτωση του συναδέλφου που νοσεί από κορονοϊό, ο οποίος πηγαινοέρχεται καθημερινά στη Βέροια.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και εργαζομένων στα δομικά υλικά και της κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις πρακτικές αδιαφορίας για την ζωή και την υγεία των συναδέλφων από μεριάς της εργοδοσίας που δεν την υπολογίζει. Το μόνο που την νοιάζει είναι πως θα αυξήσει τα κέρδη της.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση για μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

  • Δωρεάν τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα
  • Μέσα ατομικής προστασίας
  • Παρουσία γιατρού εργασίας στα εργοτάξια
  • Πενθήμερο 8ωρο
  • Προσλήψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία
  • Να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία «Παναγία» και «Λοιμωδών».
  • Επίταξη όλων των δομών υγείας του ιδιωτικού τομέα
  • Περισσότερα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός
  • Καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους
  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης στον κλάδο
  • Κατώτερο μεροκάματο 45€
  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ΠΝΠ
  • Κατάργηση του νόμου που περιορίζει και απαγορεύει τις διαδηλώσεις

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει στην βουλή το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, κάνει νόμο την απλήρωτη και μαύρη εργασία, προσπαθεί να βάλει στο χέρι τα Σωματεία.

Καλούμε σε απεργία όλο τον κλάδο στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο για συζήτηση και ψήφιση.