Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Θεσ/νίκης: Μεταφέρουν εργοτάξιο – συνεχίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 23/3, θα πραγματοποιηθεί «δια περιφοράς» λόγω των έκτακτων μέτρων, περιλαμβάνεται το θέμα 19 με τίτλο «Έγκριση δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου οδός Αλεξανδρείας 59 στην Αναπτυξιακή ΑΕΕ-ΟΤΑ για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων». Ο χώρος θα παραχωρηθεί από τον Μάρτη του 2020.

Τονίζουμε ότι είμαστε υπέρ της δημιουργίας τέτοιων δομών, σε κατάλληλους χώρους και χωρίς την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. και ανώνυμων εταιριών. Όμως η διοίκηση Ζέρβα και σε αυτό το θέμα δείχνει-επιεικώς-να δρα με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο. Στο κτίριο της Αλεξανδρείας 59 στεγάζονται εποπτείες καθαριότητας της Ε’ κοινότητας. Μάλιστα, είναι το μόνο εργοτάξιο καθαριότητας που πληροί κάποιες προϋποθέσεις (έχει χώρους αποδυτηρίων, διπλές τουαλέτες ανά όροφο, κεντρική θέρμανση). Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε οι εργαζόμενοι σχεδιάζεται να μεταφερθούν στα κτίρια του πρώην εργοταξίου αρχιτεκτονικού στη Μαρτίου με Καρακάση, που έχει μεταφερθεί σε άλλο χώρο εδώ και χρόνια ακριβώς επειδή θεωρήθηκε ότι δεν πληρούσε τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Ο χώρος χρησιμοποιείται πλέον ως αποθήκη υλικών και είναι σε χειρότερη κατάσταση από παλαιότερα. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε οι συνάδελφοι από το εργοτάξιο της Αλεξανδρείας να στεγαστούν σε χώρο με χειρότερες-άθλιες συνθήκες.

Αντί η διοίκηση Ζέρβα να παίρνει μέτρα, ειδικά αυτή την περίοδο με την επιδημία, για την βελτίωση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Και με αυτή την στάση τους φαίνεται πόσο εκτιμούν τους εργαζόμενους. Η διοίκηση να παραχωρήσει άλλο κατάλληλο κτίριο για τη φιλοξενία της δομής. Αν δεν υπάρχει να νοικιάσει η Αναπτυξιακή ΑΑΕ-ΟΤΑ χώρο κατάλληλο. Αν επιμείνουν στην απόφαση τους, οι εργαζόμενοι από το κτίριο της Αλεξανδρείας να μεταφερθούν μόνο αν ο χώρος που εγκατασταθούν διαμορφωθεί και πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

– Στο θέμα 10 του δημοτικού συμβουλίου στην ουσία επιχειρείται η παράταση της σύμβασης ή η απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της συντήρησης των οχημάτων του δήμου. Η διοίκηση επικαλείται την επιδημία του κορονοιού και εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που τις δίνουν και οι Π.Ν.Π. της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις. Όπως έχουμε καταγγείλει σε ανακοινώσεις μας ήδη τρέχουν οι διαδικασίες διαγωνισμού ύψους άνω των 4.000.000 ευρώ, για την ανάθεση για ακόμη δύο χρόνια σε ιδιωτικές εταιρίες της συντήρησης και επισκευής του στόλου οχημάτων. Και όλα αυτά όταν στο μηχανουργείο του δήμου υπάρχουν 70 εργατοτεχνίτες όλων των ειδικοτήτων, που δεν προμηθεύονται τα απαραίτητα για τη συντήρηση των οχημάτων ανταλλακτικά και εργαλεία.

Επικαλείται την επιδημία η διοίκηση Ζέρβα για να ιδιωτικοποιήσει. Γιατί δεν την επικαλείται για να περάσει με απευθείας ανάθεση, όπως έχει τώρα τη δυνατότητα, σε προμήθεια ανταλλακτικών και εργαλείων για τους εργατοτεχνίτες του μηχανουργείου; Πρεμούρα και σβελτάδα δείχνουν για να συνεχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και να κερδίζουν οι μεγαλοεταιρίες, γιατί δεν τη δείχνουν και για να προμηθευτούν όλα τα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν απροστάτευτοι;

Ξανατονίζουμε προς τη διοίκηση Ζέρβα: αντί να ιδιωτικοποιείτε πάρτε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους Τώρα!                   

                                                                                 Γραμματεία της ΔΑΣ

                                                                                    22/3/2018