Διακήρυξη της ΔΑΣ-ΟΤΑ για τις επερχόμενες εκλογές του ΣΕΟΤΑ ν.Θεσσαλονίκης

14/15/16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΑΣ
ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Στις 14-15-16 Δεκέµβρη προχωράµε µε αποφασιστικότητα και αγωνιστική αισιοδοξία στις εκλογές του Συλλόγου.

Οι εκλογές στο Σύλλογο µας διεξάγονται σε µία περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται ολοµέτωπη επίθεση. Βιώνουµε εδώ και δύο χρόνια τα αποτελέσµατα της πανδηµίας. Μιας πανδηµίας που το ίδιο το κράτος και οι δηµοτικές αρχές, την ανέδειξαν ως ζήτηµα «ατοµικής ευθύνης». Δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε για προσλήψεις µόνιµου υγειονοµικού προσωπικού, ούτε για άνοιγµα των κλειστών νοσοκοµείων (Παναγία, Λοιµωδών), ούτε για πραγµατική επίταξη του ιδιωτικού τοµέα. “Δε ξέρουν, δεν είδαν” το συνωστισµό στα µέσα µαζικής µεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους. Ούτε φρόντισαν να υπάρξει πλατιά ενηµέρωση από τους υγειονοµικούς, από τους ειδικούς για τον εµβολιασµό και την αντιµετώπιση της πανδηµίας. Είναι ένοχοι.

Εν µέσω πανδηµίας λοιπόν και µε δεκάδες θανάτους καθηµερινά η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στην βουλή τον έναν αντεργατικό-αντιλαϊκό νόµο µετά τον άλλον.Μέσα στο κατακαλοκαιρο έφερε ένα νόµο τερατουργηµα, τον διαβόητο νόµο Χατζηδάκη. Στην ουσία µε το νόµο αυτό προσπαθούν να δέσουν χειροπόδαρα τους εργαζόµενους. Η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, µε θεσµοθετηµένα 10ωρα, η απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας και της περιφρούρησής της, το φακέλωµα των εργαζοµένων που είναι στα σωµατεία, η κατάργηση των συλλογικών συµβάσεων εργασίας, η παρεµπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης είναι τα κύρια στοιχεία του. Θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου προετοιµάζοντας τις νέες αντεργατικές πολιτικές τους. Συγχρόνως, το άνοιγµα της συζήτησης για τα ΒΑΕ και το επίδοµα ανθυγιεινής εργασίας, στόχο έχει το πετσόκοµµα των ειδικοτήτων που λαµβάνουν το επίδοµα στηριζόµενοι σε µια επιτροπή «σοφών», που δηµιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη διατήρησε  και την διεύρυνε η τωρινή κυβέρνηση.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΆΣΕΙ!! Οι νικηφόροι αγώνες στην e-food, την COSCO και τους ναυτεργάτες, έχουν δείξει το δρόµο. Οι εργαζόµενοι σ αυτούς τους χώρους συγκρούστηκαν µε θεούς και δαίµονες: την εργοδοσία, το κράτος, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και νίκησαν, κυνήγησαν το ανέφικτο – για τους ” λάτρεις” του εφικτου και νίκησαν. Νίκησαν βάζοντας τον πήχη ψηλά, στο µπόι των ανθρώπων που ξέρουν να µάχονται έχοντας ως βάση το µαζικό, ανυποχώρητο αγώνα τους και τα δίκαια, καλά σχεδιασµένα αιτήµατά τους. Ο αγώνας τους µας έδωσε δύναµη, ώθηση, στα χνάρια τους βαδίζουµε..

Συνάδελφοι

Υπερασπιστές και υπέρµαχοι της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής και οι πλειοψηφίες των δηµοτικών αρχών του νοµού. Απόλυτα προσηλωµένες στην γραµµή κυβέρνησης και ΕΕ, αξιοποιούν κάθε µορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας- για φθηνή εργατική δύναµη- συµβάλλοντας στην ανακύκλωση της ανεργίας, µη  διεκδικώντας µόνιµες θέσεις εργασίας. Ενισχύουν τα ιδιωτικά επιχειρηµατικά συµφέροντα, απαξιώνουν υπηρεσίες και δοµές στους δήµους, για να τις παραδώσουν µε µεγαλύτερη ευκολία σε εργολάβους. Δεν είναι τυχαίο ότι προχωρούν στη σύσταση “αναπτυξιακών” οργανισµών επικαλούµενοι την έλλειψη προσωπικού, ώστε να επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση σε τοµείς των δήµων (τεχνικές, οικονοµικές υπηρεσίες, ηλεκτροφωτισµός) αντί να παλέψουν για προσλήψεις µόνιµου προσωπικού.ίκαια, καλά σχεδιασµένα αιτήµατά τους. Ο αγώνας τους µας έδωσε δύναµη, ώθηση, στα χνάρια τους βαδίζουµε.

Συνάδελφοι

Ως διοίκηση του σωµατείου, οι  δυνάµεις της ΔΑΣ, όλο το προηγούµενο διάστηµα προσπάθησαν να συσπειρώσουν όλους τους εργαζόµενους του κλάδου, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας. Άλλωστε στο σωµατείο µας- και είµαστε περήφανοι γι’ αυτό-  είναι από τα πρώτα σωµατεία πανελλαδικά που τροποποίησε το καταστατικό του, ώστε να µπορούν να είναι µέλη του ΌΛΟΙ οι εργαζόµενοι στους δήµους.Αυτά τα δύο χρόνια πρωτοστατήσαµε στους αγώνες για µόνιµη και σταθερή δουλειά (εργαζόµενοι στους παιδικούς σταθµούς, κοινωφελή εργασία, εργαζόµενοι στις δηµοτικές επιχειρήσεις).

Μπήκαµε µπροστά για τα µικρά και τα µεγάλα προβλήµατα του κλάδου,  παλέψαµε για τα ΒΑΕ,  για µέτρα ατοµικής προστασίας, για γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, για µέτρα πρόληψης εργατικών ατυχηµάτων. Κάναµε παρεµβάσεις για την τήρηση των µέτρων προστασίας, εν µέσω πανδηµίας, που δεν υλοποιούνταν από τις δηµοτικές αρχές. Μαζί µε άλλα σωµατεία διοργανώσαµε ηµερίδα, εν µέσω πανδηµίας, για τα εργατικά ατυχήµατα, για τις αιτίες που τα γεννούν και την παρέµβαση των σωµατείων. Γιατί η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού, µέσων προστασίας, ο απαρχαιωµένος στόλος (απορριµµατοφόρων, µηχανηµάτων έργων κλπ) δηµιουργούν ένα εκρηκτικό µείγµα, που οδηγεί καθηµερινά σε εργατικά ατυχήµατα και δυστυχώς και σε δεκάδες δυστυχήµατα τα τελευταία χρόνια. Δώσαµε µάχες για την ανάκτηση όλων των απωλειών, την επαναφορά του 13ου και 14ου µισθού, το ξεπάγωµα των κλιµακίων, για την απληρωσιά κ.α.

Συναδελφισσες / συνάδελφοι

Γι’ όλα τα παραπάνω την τελευταία διετία βγάλαµε δεκάδες ανακοινώσεις, κάναµε περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις ανά δήµο, ενηµερώνοντας µε κάθε τρόπο, µε κάθε µέσο τους συναδέλφους.. Προκηρύξαµε δεκάδες απεργίες, στάσεις εργασίας, διοργανώσαµε και πήραµε µέρος σε συλλαλητήρια των ταξικών σωµατείων, κάναµε παρεµβάσεις στις δηµοτικές αρχές του νοµού, σε υπουργεία, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

 Ήρθαµε σε κόντρα µε τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισµό -που δίνοντας τα ρέστα του- µάχεται µ’ όλες του τις δυνάµεις το σωµατείο µας. Αποκαλύπτοντας το βρώµικο ρόλο τους στο κίνηµα, τους χαλάµε τα σχέδια.. Όσοι λάσπη όµως κι  να ρίξουν.. « σε τούτα εδώ τα µάρµαρα κακιά σκουριά δε πιάνει».

Ο εργοδοτικός συνδικαλισµός λοιπόν και στον κλάδο µας, πουλά παραγοντισµό, κολλητιλίκια µε δηµοτικές αρχές, «εξυπηρετήσεις», βάζει πλάτη για ξεπούληµα εργασιακών δικαιωµάτων, για ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα και όχι µόνο. Στρώνει το δρόµο σε κυβέρνηση και δηµοτικές αρχές για να περάσουν τα αντεργατικά µέτρα χωρίς να κουνηθεί φύλλο ( το διαπιστώσαµε ΚΑΙ στις τελευταίες απεργίες του κλάδου για το νόµο Χατζηδάκη) και για να το πετύχει,  καλλιεργεί αυταπάτες, συµβάλει σε περαιτέρω χαµήλωµα των απαιτήσεων, στην µοιρολατρία.. µε χιλιοειπωµένες ατάκες όπως «..οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσµα µε τον τρόπο που γίνονται..» ή «… η απεργία έφαγε τα ψωµιά της..», µε τις ευλογίες και της πλειοψηφίας της οµοσπονδίας. Χρειάζεται να τους γυρίσουµε την πλάτη συνάδελφοι. Η καλύτερη απάντηση σ όλους αυτούς είναι η συσπείρωση στο σωµατείο, η µαζική συµµετοχή στις εκλογές, στο να βγει η ΔΑΣ ακόµα πιο δυνατή µέσα απ’ αυτές.

Συνάδελφοι

 Όλο το προηγούµενο διάστηµα, µέσα από παραλείψεις και αδυναµίες, πιστεύουµε ότι οι δυνάµεις µας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, µπήκαν µπροστά,  οργάνωσαν αγώνες, πήραν πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασης.

Δε κατεβάσαµε ρολά στο σωµατείο, λόγω πανδηµίας, κάναµε πράξη το σύνθηµα “τα καλυµµένα στόµατα έχουνε φωνή” κι όχι αυτό που έλεγε θα λογαριαστουµε µετά. Δε µείναµε µε σταυρωµένα τα χέρια, σταθήκαµε δίπλα στους συναδέλφους µας µέσα σε τούτες τις πρωτόγνωρες, για όλους µας, συνθήκες,. Διαλέξαµε για µία ακόµα φορά τον δρόµο του αγώνα..οι αγώνες, για µια ζωή που µας αξίζει, δε µπαίνουν σε καραντίνα.. Άλλωστε συνάδελφοι,  εχθροί και φίλοι πια το  οµολογούν ότι η συµβολή της ΔΑΣ, του σωµατείου µας, ήταν καθοριστική στο να µην επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Ακόµα κι αυτοί που δεν συµφωνούν σ’ όλα µαζί µας, που διατηρούν ακόµα τις επιφυλάξεις τους, ξέρουν  ότι µπορούν να στηριχθούν στην ανιδιοτέλεια, στην ακεραιότητα και στο ασυµβίβαστο αγωνιστικό µας φρόνηµα.  Γιατί εµείς συνάδελφοι πιστεύουµε -ένα παραπάνω στους καιρούς που διανύουµε-  ότι δε  χρειαζόµαστε σωµατεία- σφραγίδες, παραµάγαζα της εκάστοτε διοίκησης του δήµου ή της κυβέρνησης, σωµατεία προθαλάµους δικηγορικών γραφείων. Γιατί εµείς θέλουµε το σωµατείο να παλεύει καθηµερινά για τα προβλήµατα των εργαζόµενων, να οργανώνει τον αγώνα τους κι όχι να συµµετέχει σε απεργοσπαστικούς µηχανισµούς. Να µην έχει καµία εξάρτηση από τις διοικήσεις, αντίθετα να βάζει εµπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασµούς τους.

Τέτοιο σωµατείο θέλουµε, τέτοιο σωµατείο παλεύουµε καθηµερινά για να είναι το σωµατείο µας. Ένα σωµατείο ζωντανό, µαζικό, αγωνιστικό, µε τα µέλη του να συµµετέχουν στην ζωή του.. ένα σωµατείο που διεκδικεί όχι µόνο την ανάκτηση των απωλειών αλλά την ανατροπή τούτης της βάρβαρης πολιτικής, την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ, ένα σωµατείο µε σταθερή κατεύθυνση και προσανατολισµό που µάχεται για:

  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Σ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ/ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ)
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ/ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
  • ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ- ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
  • ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΕ
  • ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 13ου – 14ου ΜΙΣΘΟΥ

ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ / ΥΓΕΙΑ

 

 

ΣΤΙΣ 14/15/16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΑΣ και ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΑΣ
ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

 

Click to access _ΟΤΑ_2021_Νοέμβριος_low-2.pdf