Η νέα κανονικότητα

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ  στη

συγκέντρωση την ΤΡΙΤΗ 12 ΜΑΗ στον αύλιο χώρο του νοσοκομείου στις 10 πμ.

Και ενώ μπαίνουμε σε μία νέα φάση της πανδημίας και χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση συνεχίζει απ’ τη μια το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και από την άλλη της ανταπόκρισης του συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η “νέα κανονικότητα” βρίσκει υγειονομικούς “χειροκροτούμενους” να μαζεύουν τα “κομμάτια” τους από την ένταση της εργασίας και το αυξημένο στρες από την εφαρμογή αμφισβητούμενων διαδικασιών διαχείρισης των περιστατικών -τέτοιων και τόσων- στα οποία ο αυτοσχεδιασμός απόκτησε χαρακτήρα πρωτεύοντα και μόνιμο.

Για το δε λαό, η νέα “κανονικότητα” μεταφράζεται σε μειωμένη πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες υγείας, αλλά και σε απώλεια μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, όποιας εργατικής κατάκτησης και δικαιώματος είχε.

Με τέτοιους όρους, σαφώς και μιλάμε για “κανονικότητα”.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ η σφιγμένη στρόφιγγα του κρατικού κορβανά και η υποστελέχωση στο δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τις φανφάρες για τις 3.500 προσλήψεις προσωπικού με ημερομηνία λήξης, που θα πληρώνεται από τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προυπολογισμό.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ η οποία συνεπικουρείται και από το μερικό άνοιγμα διαδικασιών των νοσοκομείων όπως χειρουργεία και τακτικά εξωτερικά ιατρεία, για τα οποία η ασάφεια των διαδικασιών, πως, που και με ποιό τρόπο εισάγονται και εξετάζονται ασθενείς, αγγίζει τα όρια της μεταφυσικής. 

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ η ανυπαρξία της Π.Φ.Υ με Κέντρα Υγείας που λειτουργούν με τη λογική “φύγε κακό από τα μάτια μου”.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ  οι εργασιακές σχέσεις και το ωράριο-λάστιχο, η απληρωσιά στους συμβασιούχους του προγράμματος PHILOS, η εργασιακή ανασφάλεια στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ που αισθάνονται το τέλος της εργασιακής τους σχέσης να έρχεται, τους επικουρικούς με το χρονοδιακόπτη σταθερά οριοθετημένο στο δίχρονο, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι να νιώθουν ως αντικείμενα που νοικιάζονται.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ οι αμφισβητούμενες οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ περί μέτρων ατομικής προστασίας και της χρήσης τους, περί μοριακού ελέγχου ή όχι των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ με άλλα λόγια η συνέχιση της πολιτικής που εμπορευματοποιεί παραπέρα την υγεία, που συνεχίζει στο μονόδρομο για νοσοκομεία ως αυτόνομες– αυτοδιαχειριζόμενες- αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες και το λαό στις Συμπληγάδες της αυτοδιάγνωσης– αυτοφροντίδας– αυτοθεραπείας.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ όμως και στα στόματα που δεν αρκέστηκαν μόνο στην τοποθέτηση της μάσκας, αλλά έβγαλαν και βγάζουν φωνή, χαλώντας τη μόστρα της κυβερνώντων -πρώην και νυν- και των παρατρεχάμενων συνδικαλιστών τους, που προσπάθησαν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, ή ακόμα και στην πιο επικίνδυνη στάση της αναμονής, προβάλλοντας το σύνθημα “θα λογαριαστούμε μετά”. Γιατί η  αναμέτρηση γίνεται ΤΩΡΑ. Ο λογαριασμός όμως έρχεται ΜΕΤΑ.

Απαιτούμε:

  • Άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας.
  • Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
  • Επέκταση της δημόσιας απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου χωρίς πληρωμές (άμεσες ή έμμεσες) ώστε να εξυπηρετηθεί -ιδιαίτερα τώρα- ο κόσμος.
  • Ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους υγειονομικούς και ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό της ΠΦΥ, ώστε να παρέχουν όλο το 24ωρο υπηρεσίες πρόληψης, κατ’ οίκον νοσηλείας καθώς και παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων.
  • Τest σε όλο το υγειονομικό προσωπικό και διενέργεια μοριακού ελέγχου του κορονοϊού σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό για την αποφυγή της ενδονοσοκομειακής διασποράς και την ασφαλή επαναλειτουργία των κλινικών.
  • Εξασφάλιση επάρκειας και δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε όλο τον πληθυσμό.

 

     ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ