ΣΕΤΕΠΕ – Ως εδώ ήταν!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μεγαλοεργοδοσία, κυβερνητικά στελέχη, όλα τους τα επιτελεία αναπαράγουν τη λογική ότι τώρα πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη μιας και η «κακούργα μοίρα» έφερε στις ζωές μας τον κορωνοϊό. Αυτό μάλιστα με ωραίες λεξούλες το χαρακτηρίζουν ως «δίκαιη κατανομή των συνεπειών». Έτσι λένε θα διατηρηθεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Βέβαια δε διευκρινίζουν ότι λέγοντας βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα εννοούν με μια λέξη την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τι ζητάνε στην ουσία;

Ζητάνε λοιπόν όλοι αυτοί οι φωστήρες να απολυόμαστε, να μένουμε απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, να μειωθούν τα μεροκάματα, να γίνει ακόμα πιο «λάστιχο» ο εργάσιμος χρόνος μας και πολλά ακόμα χωρίς διαμαρτυρίες.

Ποιοι το ζητάνε;

Αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια «μπούκωσαν» κυριολεκτικά από κέρδη. Αυτοί που πήραν όλα τα «φιλέτα» για ένα κομμάτι ψωμί, αυτοί που μετέτρεψαν τις διακοπές σε πανάκριβο απαγορευτικό εμπόρευμα. Είναι οι ίδιοι που «ξεκοκάλισαν» τις ενισχύσεις, που απόλαυσαν τις ελαφρύνσεις μέσα από μια σειρά μέτρα που όλες οι κυβερνήσεις πήραν.

Είναι οι ίδιοι που μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα που τσακίζουν εργαζόμενους ψυχή και σώμα. Οι ίδιοι είναι άλλωστε που με το πρώτο ξέσπασμα του ιού δε δίστασαν, μέσα σε λίγες μέρες να απολύσουν κατά χιλιάδες εργαζόμενους, που επιτέθηκαν με τη μία στα δικαιώματα μας, στον εργάσιμο χρόνο, στις άδειες μας κ.α.

Από ποιους το ζητάνε;

Το ζητάνε από εμάς που όλα τα προηγούμενα χρόνια είδαμε κατά χιλιάδες τους συναδέλφους να χάνουν τη δουλειά τους και να μετατρέπονται σε ελαστικά απασχολούμενους. Είδαμε να τσακίζουν τις συμβάσεις εργασίας, την ασφάλιση μας. Είδαμε να χτυπιούνται οι άνεργοι ακόμα και τα ψίχουλα που έδιναν ως επίδομα ανεργίας.

Το ζητάνε από εμάς που ματώσαμε στους φόρους, που χρυσοπληρώσαμε τους τραπεζίτες. Που είδαμε αμέτρητους συναδέλφους να χάνουν το σπίτι τους, να μένουν χωρίς ρεύμα και νερό.

Το ζητάνε από εμάς που μετρήσαμε νεκρούς και σακατεμένους, που  κυριολεκτικά ποτίσαμε τα κέρδη τους με ιδρώτα και αίμα.

Για ποιο λόγο τα βιώσαμε όλα αυτά;

Μα φυσικά για τη «βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα» τους.

Ως εδώ ήταν!

Δε μπορούμε για άλλη μια φορά να ματώσουμε,

το αντίθετο διεκδικούμε μαχητικά!

Όλα έδειχναν ότι ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει νέα κρίση. Η επιδημία ήταν απλώς ο καταλύτης.

Να απολογηθούν και να πληρώσουν αυτοί λοιπόν. Αυτοί που μας πιπίλιζαν τα αυτιά ότι ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από τα κέρδη των επιχειρήσεων και ζητάγανε θυσίες. Αυτοί που δε σταμάτησαν να λιβανίζουν την εξωστρέφεια της οικονομίας της χώρας. Της εξωστρέφειας δηλαδή, όπως του κλάδου μας, που καταρρέει σα χάρτινος πύργος.

Να πληρώσουν αυτοί που στόλιζαν την επιχειρηματική πρωτοβουλία και το επιχειρηματικό δαιμόνιο, το δαιμόνιο που χρυσοπληρώσαμε και που ξαφνικά θυμήθηκε τον «κρατισμό» και την ανάγκη να τους ξαναδώσουμε ζεστό χρήμα.

Να απολογηθούν και να πληρώσουν αυτοί που τσάκισαν τα δικαιώματα μας, που ζητάγανε τα εύσημα για το ότι απολύουν γιατρούς και κλείνουν νοσοκομεία. Και όλα αυτά για ποιο λόγο; Μα φυσικά για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αυτοί είναι οι φταίχτες, αυτοί είναι οι ένοχοι και για τη σημερινή κατάσταση. Ο κορωνοϊός απλά φύσηξε τα σάπια θεμέλια που οι ίδιοι είχαν στήσει.

Να πληρώσουν αυτοί λοιπόν. Ακόμη και έτσι άλλωστε δεν πρόκειται να τους δούμε στην «ουρά» του ΟΑΕΔ… Στην τελική, αν χρειάζονται κάποια βοήθεια υπάρχουν πρόθυμοι στη ΓΣΕΕ, στην Ομοσπονδία, το ΕΚΘ και αλλού…

Συνάδελφοι,

έχουμε όλοι μας πλούσια πείρα. Τώρα είναι η στιγμή να εμπιστευτούμε τις δικές μας δυνάμεις.

Η Πρωτομαγιά που έρχεται μας δείχνει το δρόμο.

Απαιτούμε τώρα. Διεκδικούμε εδώ και τώρα!

  • Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρόδο, Ρέθυμνο, Λασίθι και Κέρκυρα, 10 Ιουνίου για τις υπόλοιπες περιοχές).
  • Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.
  • Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στο μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση την περσινή περίοδο.
  • Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.