Υπόμνημα Σωματείων της Θεσ/νίκης προς ΥΜΑΘ

Υπόμνημα Εργατικών Σωματείων της Θεσ/νίκης στις 19/3/20

ΠΡΟΣ

Υπουργείο Εσωτερικών-Τομέας Μακεδονίας και Θράκης

Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσ/νίκη

Κύριοι

Ξεκινάμε από δυο βασικές διαπιστώσεις:

πανδημία του κορονοιού έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια τις χρόνιες αδυναμίες ενός συστήματος υγείας που με την πολιτική της εμπορευματοποίησης  υποβαθμίστηκε και σήμερα δεν φαίνεται να τα καταφέρνει να ανταπεξέλθει σε μια ραγδαία εξάπλωση  της νόσου. Μπορεί η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες να εκτίναξε την καμπάνια για την ατομική ευθύνη η ίδια όμως δεν αναλαμβάνει την συλλογική ευθύνη να υλοποιήσει μια σειρά αιτήματα των εργαζόμενων στην δημόσια υγεία.

2η Δεν θα δεχτούμε η επιδημία αυτή να αποτελέσει μια νέα αφορμή για μια σειρά μεγαλοεργοδότες, εταιρείες και επιχειρήσεις να μας αφαιρέσουν δικαιώματα ή να μας ξεζουμίζουν με την εντατικοποίηση για να αυγατίζουν αυτοί ξανά  τα κέρδη τους και οι πολλοί εργαζόμενοι να πληρώσουν για άλλη μια φορά ασπασμένα. Πληρώσαμε στη κρίση τους, συνεχίστηκε στη ανάπτυξη τους δεν θα την πληρώσουμε και στην περίοδο της πανδημίας.

Οι καταγγελίες, τα ερωτηματικά, οι ανησυχίες και ο φόβος που εκφράζουν χιλιάδες συνάδελφοι μας είναι μεγάλος. Κυριολεκτικά έχουν σπάσει τα τηλέφωνα αυτή τη περιοδο, όλοι αγωνιούν τι θα γίνει αύριο. Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα ζητήματα:

  • Στον χώρο της υγείας το κύριο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού, σε ορισμένες περιπτώσεις και μέσων σε νοσοκομεία και Κέντρα υγείας. Τα τμήματα λοιμώξεων και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και οι παθολογικές που σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος είναι υποστελεχωμένα και καλύπτονται με προσωπικό από άλλα τμήματα. Η ενίσχυση με προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας επιβαρύνει την λειτουργία των Κέντρων Υγείας που ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσαν και αυτά υποστελεχωμένα.  Υπάρχουν ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας που μετά βίας φτάνουν για το προσωπικό που υποδέχεται τα κρούσματα. Επίσης ο πολύ μικρός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ, που επίσης δεν φαίνεται κάτι να αλλάζει. Αρκετές καταγγελίες , ότι εργαζόμενοι και από μαζικούς χώρους με πιθανά συμπτώματα δεν υποβάλλονται στο εργαστηριακό έλεγχο και στέλνονται στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Στο χώρο των δήμων πρέπει να τοποθετηθούν γκισέ και διαχωριστικά στις υπηρεσίες που έχουν συναλλαγή με κοινό και να τηρείται αυστηρά το τηλεφωνικό ραντεβού, που σήμερα καταστρατηγείται με παρεμβάσεις αιρετών, προκειμένου να μην συνωστίζονται οι δημότες. Να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και απαρέγκλιτα όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ περί συναθροίσεων.
  • Καταγγελίες από πολλούς κλάδους ότι τα μέσα προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, δεν εφαρμόζονται παντού, ειδικά οπού δεν υπάρχει παρέμβαση των σωματείων. Χαρακτηριστική η περίπτωση των εργοταξίων του ΜΕΤΡΟ, όπου παρά την παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων η εργοδοσία συνεχίζει να μην παίρνει άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που συμφωνηθήκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο των σουπερ μάρκετ με την αναστολή του ΕΡΓΑΝΗ και την διεύρυνση του ωραρίου, δεν τηρούνται τα διαλλείματα, ρεπό, η ανάπαυση μεταξύ βαρδιών
  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις εργασίες τους και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, δεν τους έχει ανακοινωθεί τίποτα. Στο εργοστάσιο ΔΙΟΝ τους ενημέρωσαν να μην πάνε για δουλειά τη Δευτέρα και Δευτέρα βράδυ τους πήραν για να πάνε για δουλειά από σήμερα με μειωμένο όμως προσωπικό.
  • Ότι η άδεια ειδικού σκοπού ενώ την δικαιούνται προτρέπονται να μην την πάρουν ή φοβούνται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να την ζητήσουν . Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό στα σουπερ-μάρκετ και στις φαρμακαποθήκες.
  • Εργαζόμενοι που τους προτρέπουν να πάρουν άδεια από ότι υπόλοιπο είχαν από την κανονική τους και μετά βλέπουμε, συνεχόμενες τέτοιες προτροπές υπάρχουν σε εργοστάσια τροφίμων π.χ…
  • Έχουμε και απολύσεις εργαζομένων, κυρίως σε εργολαβικές εταιρείες με την αιτιολογία της μείωσης της δουλειάς. Έγιναν στην εταιρεία Έπιπλα Λαγογιάννης (Lago) έκανε στις 16/3,  13 απολύσεις λέγοντας ότι λόγω της κατάστασης έχει μειωθεί η δουλειά, υπάρχει μια επώνυμη καταγγελία εργαζόμενου στην Επιθεώρησης Εργασίας. Στο χώρο των ξενοδοχείων επικρατεί πλήρη ανασφάλεια ήδη έχουν γίνει απολύσεις είχαμε απολύσεις σε μια σειρά ξενοδοχεία όπως στο Excelsior, στο City, στο Grand
  • Εργαζόμενοι που μέχρι τώρα στοιβάζονταν και παρά τα όποια μέτρα αραίωσης πάρθηκαν ακόμη επικρατεί οι κοντινές αποστάσεις. Τέτοια κατάσταση επικρατούσε μέχρι χτες στα call center της Vodafone, πολύ πιθανά και αλλού.
  • Εργαζόμενοι που αμείβονται με το μπλοκάκι και δεν προβλέπεται να έχουν άδεια όπως τους λένε. Σε κατασκευαστικές εταιρείες αφορά κυρίως μηχανικούς

 

Μαζί με τα παραπάνω προκύπτει ένα ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ  και μετά τις χθεσινές εξαγγελίες. Οι επιχειρήσεις που από την πρώτη μέρα προχώρησαν σε εκ περιτροπής εργασία, η πολύ περισσότερο που όπως ανακοινώσε ο Υπ. Εργασίας θα μειώσουν στο 50% το προσωπικό τους και οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο, τι θα γίνει με το εργαζόμενο τις ημέρες που δεν θα εργάζεται ; Θα αμείβεται; Με ποιόν τρόπο ;

Σας καταθέτουμε το τι  Διεκδικούμε ΑΜΕΣΑ  και προβάλλουμε ως βασικά αιτήματα:

  • Πάνω από όλα είναι η προστασία της υγείας των εργαζόμενων, όλου του λαού. Διεκδικούμε εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής μας. Να ξαναλειτουργήσει το πρώην νοσοκομείο ΙΚΑ Παναγία και το Λοιμωδών. Να πολλαπλασιαστούν  άμεσα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ.
  • Να έχουμε δικαίωμα εργαστηριακής εξέτασης όλοι όσοι εκδηλώνουν τα συμπτώματα, ιδιαίτερα εργαζόμενοι που προέρχονται από μαζικούς χώρους δουλειάς και να παρθούν τα ανάλογα μέτρα στους αντίστοιχους εργασιακούς χώρους.
  • Να ψεκάζονται τακτικά οι χώροι που παραμένουν σε λειτουργία και που υπάρχει εντατικοποίηση (σουπερ-μάρκετ, φαρμακαποθήκες, επισιτιστικά)
  • Σε αυτούς τους κλάδους που υπάρχει τώρα υπερπαραγωγή και εντατικοποίηση  να μετατραπεί όλοι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης σε πλήρους και να γίνουν τώρα άμεσα προσλήψεις.
  • Να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τους μια μέρα από τη άδεια τους. Κάθε αναστολή η κλείσιμο λειτουργίας επιχειρήσεων που γίνεται αυτή την περιοδο, οι εργαζόμενοι να αμείβοντα με ότι ίσχυε πριν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Να ακυρωθούν όσες απολύσεις έγιναν αυτή τη περιοδο, να ξαναμπούν σε λειτουργία τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, να ενισχυθούν με προσωπικό όπως διεκδικούμε εδώ και χρόνια.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα σωματεία τους. Δεν μένουμε με το στόμα κλειστό, υψώνουμε το ανάστημα μας και σε αυτή την κρίση, θα την αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά και μαχητικά.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓ/ΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΙΕΡ- ΧΑΛΚΙΔ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ. ΣΤΙΣ ΕΠΙΧ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚEN.ΜΑΚ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖ. ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ. ΕΠΙΧ. ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ& ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΕΝ. ΜΑΚ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΣΤΗΝ Β.Ε.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ Ν ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ