Για τη σύσκεψη των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας πλατιά σύσκεψη εργαζομένων  στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 σωματείων από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και με τη συμμετοχή των απεργών της «Μαλαματίνα». 

Από την πλατιά αυτή σύσκεψη μέσα από την πλούσια κουβέντα αναδείχθηκαν οι μεγάλοι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά κλάδους που αποτελούν ελπίδα για όλους τους εργαζόμενους. Εκφράστηκε  η αποφασιστικότητα για την πραγματοποίηση ενός  μαζικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ ώστε να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων και με νέα ορμή να προετοιμαστεί πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τα συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουν όλες τις συλλογικές διαδικασίες χωρίς καμιά αναμονή. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως της «Μαλαματίνας», των οικοδόμων που μετά από μεγάλη μάχη υπέγραψαν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δίνουν αγώνα για την εφαρμογή της.

Από τα Λιπάσματα Καβάλας, που μετά και την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που τους δικαιώνει, απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντεργατικά εκτρώματα. Από τα πετρέλαια Καβάλας, που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις. Από το Βαρβαρέσσο, στη Νάουσα που οι εργάτες διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ που δεν δέχτηκαν να μεταφέρουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη.

Στάλθηκε μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων που αιματοκυλάνε τους λαούς, με την παρουσία του Αλι Ριζά Κουσμάνογλου, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και Προέδρου του Συνδικάτου Naklyat-Is Τουρκίας, στο πλαίσιο της διεθνούς μέρας δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη που οργάνωσε η ΠΣΟ σε όλο τον κόσμο την 1η Σεπτέμβρη.

Από τη σύσκεψη ανακοινώθηκαν οι εξής πρωτοβουλίες μπροστά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ: Την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων με την παρουσία και άλλων φορέων για τη φοιτητική στέγη. Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου του ΠΑΜΕ, έξω από το εργοστάσιο της «Μαλαματίνα». Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη θα γίνει κινητοποίηση στη ΔΕΗ της ΧΑΝΘ.