Κλαδική, Ταξική, Απάντηση Στον Εργοδοτικό – Κυβερνητικό Συνδικαλισμό

Συνάδελφοι,

Το ζήτημα της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας έχει έρθει στο προσκήνιο κατά το παρελθόν πολλές φορές και έχει απασχολήσει τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους της χώρας μας και έχουν αποδεχτεί στην πράξη την άποψη ότι μόνο με την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα στον αγώνα τους και κατακτήσεις. Πολλές φορές στο παρελθόν είχε απορριφθεί η όποια προσπάθεια έγινε για διάσπαση. Από δω πηγάζει και η πρακτική ορισμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που, παρότι δεν κινούνται στη λογική του συνεπούς ταξικού αγώνα, τολμούν να θέσουν το ζήτημα της αμφισβήτησης της ενότητας.

Για μας το ζήτημα αυτό είναι θέμα αρχής, ιδεολογικά ξεκαθαρισμένο και στην πράξη κατά το παρελθόν έχουμε αγωνιστεί για να διαφυλαχτεί αυτή η ενότητα.

Σε ό,τι αφορά άλλες παρατάξεις,διοικήσεις σωματείων, παρά τις διακηρύξεις τους, παρατηρείται το φαινόμενο διασπαστικών κινήσεων από συνδικαλιστές του χώρου τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός άρνησης απο πλευράς της διοικήσης του επιχειρισιακού σωματείου της VODAFONE(ΠΑ.ΣΩΜ.ΕΡΓ.VODAFONE PANAFON)  σε κάλεσμα  του ΣΕΤΗΠ- Θ να ενισχύσει τον αγώνα των εργαζο μένων στην εν λόγω εταιρεία και να περιφρουρήσει την απεργία τους την Τετάρτη 14/10/09  προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες.

Στις πρώτες εκλογές του ΣΕΤΗΠ-Θ επιτέθηκαν κατηγορώντας το για διασπαστικές ενέργειες. Θα έπρεπε πάντως λίγο να προσέχουν οι επιθέσεις τους να μην είναι τόσο εναρμονισμένες χρονικά και στη βάση των ίδιων επιχειρημάτων με αυτές της διοίκησης – εργοδοσίας για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις ταύτισης.

Και ο όρος μόνο κλαδικό σωματείο θα έπρεπε να τους βοηθάει στοιχειωδώς να αντιλαμβάνονται οτι οι δραστηριότητες του πουθενά δεν συγκρούονται με αυτές, ενος επιχειρησιακού και ότι ενας εργαζόμενος μπορεί να είναι μέλος και να ψηφίζει και στο ένα και στο άλλο.

Επίσης ο όρος κλαδικό σωματείο είναι ενωτικός και συσπειρωτικός των εργαζομένων ολόκληρου του κλάδου και σε καμμία περίπτωση διασπαστικός. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και τα επιχειρισιακά σωματεία  με τις αποφάσεις τους να ενισχύσουν τις δυνάμεις του κλαδικού σωματείου. Οι εργαζόμενοι όλου του κλάδου απέναντι σε οποιαδήποτε εργοδοσία μπορούν και κερδίσουν οτιδήποτε διεκδικούν. Πρώτος μεγάλος στόχος η κλαδική ΣΣΕ.

Για το ΣΕΤΗΠ-Θ διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων είναι η σύμπλευση με τη  ΓΣΕΕ την οποία συνεχάρει ο ΣΕΒ για την υπογραφή της στα 11 σημεία σύγκλισης. Το πέμπτο σημείο λέει τα εξής:

Αμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (98/59) για την εφαρμογή κοινωνικού σχεδίου στις ομαδικές απολύσεις.

Η ΓΣΕΕ συμφώνησε με τους βιομήχανους ότι οι ομαδικές απολύσεις είναι καθ’ όλα νόμιμες και αποδεκτές, αρκεί ο εργοδότης να μπορεί να τις «δικαιολογήσει» και να παρουσιάσει ένα οποιοδήποτε σχέδιο για την απορρόφηση των αντιδράσεων και των κραδασμών που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια ομαδική απόλυση. Γιατί αυτό ακριβώς προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία που επικαλούνται ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. Ο εργοδότης, είτε με κρίση, είτε χωρίς κρίση, θα μπορεί να απολύει ελεύθερα, αρκεί να έχει καταφέρει να εντάξει τους απολυμένους σε κάποια προγράμματα ψευτοκατάρτισης, βραχύχρονης απασχόλησης και πάει λέγοντας. Ετσι αντιλαμβάνεται η ΓΣΕΕ την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις την περίοδο της κρίσης και όχι μόνο.

Έχοντας σαν πάγια θέση ότι υπάρχουν δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, για μας το ζήτημα της ενότητας κρίνεται  στη βάση του ανυποχώρητου και ασυμβίβαστου αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την παραπέρα διεύρυνση τους.

Όσο γρηγορότερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο εγκαταλείψουν αυταπάτες και πάψουν να περιορίζουν τους αγώνες σε γραμμή άμυνας, όσο πιο γρήγορα αποφασίσουν να συντονιστούν με τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, χτυπώντας τη ρίζα του προβλήματος και αμφισβητώντας την ουσία της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, θα αυξάνουν τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα της πάλης τους για την απόκρουση της επίθεσης και την απόσπαση κατακτήσεων, αλλά και θα συμβάλουν ώστε να έρθει ταχύτερα η οριστική λύση των προβλημάτων τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ