Ψήφισμα ενάντια στην άσκηση “DefenderEurope 2021”

Καταδικάζουμε τη μετατροπή της περιοχής της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο θανάτου και εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για στοχοποίηση του λαού μας σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

Η απόβαση χιλιάδων αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή και η προώθησή τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία στο πλαίσιο της άσκησης – πρόβας πολέμου – “defenderEurope 2021” απειλεί την ασφάλεια του λαού της περιοχής και μεγαλώνει τους κινδύνους. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, το ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την επιθετικότητα της τούρκικης αστικής τάξης, ευθύνονται για την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου, τα πραξικοπήματα και τις χούντες σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες. Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι δεν προστάτεψαν τα σύνορα κάποιας χώρας αλλά αντίθετα ευθύνονται, με τις πολεμικές επεμβάσεις τους, για την αλλαγή των συνόρων, τη δολοφονία λαών, τη διάλυση χωρών, από τη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη. Στην περιοχή μας, το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρωτοστάτησε στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Δυναμικά υπερασπίστηκαν τη γειτονική χώρα, εκδήλωσαν έμπρακτα την αλληλεγγύη στο λαό της, με πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση σήμερα διευρύνει την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Παραχωρεί υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο, στρατόπεδα κ.ά.), διαθέτει έμψυχο δυναμικό (στρατιώτες για την φύλαξη, τροχαίας κ.ά.), πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η “ανάπτυξη” που διαφημίζουν δεν αφορά τον λαό, που μόνο να χάσει έχει και από αυτή τη συμφωνία. Τα ματωμένα δολάρια θα πάνε σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να έχει ανεργία και τσακισμένα δικαιώματα – για τους αυτοαπασχολούμενους λουκέτα και για τους αγρότες χαμηλές τιμές και αυξημένο κόστος παραγωγής.

Απαιτούμε :

  • Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών. Καμία συμμετοχή της χώρας στις πρόβες πολέμου, όχι στη μετατροπή της περιοχής μας σε πολεμικό στόχο.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθούν και να μην μετατραπούν τα λιμάνια της περιοχής σε πολεμικά ορμητήρια, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, να μη δημιουργηθεί καμία νέα βάση.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποστολές που εκτός των άλλων μεγαλώνουν το κύμα προσφυγιάς και μετανάστευσης.
  • Ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, απεγκλωβισμός των προσφύγων και μετάβαση στις χώρες προορισμού τους. Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών ούτε στην Ορεστιάδα, ούτε πουθενά στην Ελλάδα.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

 

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ.Μακεδονίας

Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας

Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας – Θράκης

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και ΕΠισιτιστικών Επιχειρήσεων

Σύλλογος Εργαζομένων Regency

Σωματείο Εργαζομένων Σίτισης ΠΦΛΘ

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας

Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης