ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ
Αποκαλυπτικό έγγραφο – βόμβα
για το τι συζητά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες.
Έτοιμη η νομοθετική παρέμβαση που καταργεί όλες τις συλλογικές συμβάσεις, κλαδικές, εθνικές, ομοιοεπαγγελματικές.
Το έγγραφο – φωτιά το οποίο βρέθηκε στο τραπέζι του «διαλόγου», κατά την πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στις 18 Γενάρη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ και που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, είναι η απόδειξη. Αυτοί που συνωμοτούν κατά της εργατικής τάξης, πίσω από τις πλάτες της, πιάστηκαν στα πράσα και αποκαλύφθηκαν.
Παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς τους ότι συζητούν «μόνο το μη μισθολογικό κόστος» (ΓΣΕΕ), ότι «σέβονται» τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (εργοδότες), η αλήθεια είναι ότι συζητούνται τα πάντα. Για τη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες, όπως και για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν ταμπού, δεν αναγνωρίζουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, δεν υπάρχουν αυτονόητα. Μάλιστα, οι «συζητήσεις» έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που οι ανατροπές τις οποίες προωθούν δεν έχουν πλέον τη μορφή προτάσεων, αλλά έχουν διαμορφωθεί σε συγκεκριμένο άρθρο προς ψήφιση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο-βόμβα, που αποκάλυψε το ΠΑΜΕ, έχει συνταχθεί υπό τη μορφή προσθήκης στο βασικό νόμο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (ν. 1876/1990), φέρει τον τίτλο «Αναστολή ισχύος κλαδικών- ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων» και προβλέπει:
Τα παραπάνω συνιστούν ολική ανατροπή στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά καταργούν όλες τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις – γιατί αυτό σημαίνει στην πράξη η έννοια της αναστολής τους – και δίνουν τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες να ρίξουν τους μισθούς που εξασφαλίζονται μέσω των συμβάσεων αυτών μέχρι το ύψος του κατώτερου μισθού.
Ανοίγει ο δρόμος για την απόλυτη κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων, ώστε οι εργαζόμενοι να μένουν εντελώς απροστάτευτοι στις ορέξεις της εργοδοσίας και να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Μετά τα παραπάνω γίνεται καθαρό γιατί αυτό το μένος κατά του ΠΑΜΕ, που με την παρέμβασή του την περασμένη Τετάρτη χάλασε τη σούπα του «κοινωνικού διαλόγου». Δικαιώνονται πέρα για πέρα οι καταγγελίες και επισημάνσεις που έκανε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
«Στις 18 Γενάρη, είπε εκ μέρους της Γραμματείας ο Γ. Πέρρος, το ΠΑΜΕ παρεμπόδισε τον “κοινωνικό διάλογο” με τον οποίο επιδιώκουν να τσακίσουν ό,τι εργασιακό δικαίωμα απέμεινε στους εργάτες. Το τι έδωσαν οι προηγούμενοι “κοινωνικοί διάλογοι”, οι εργάτες το γνωρίζουν καλά, και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Χτες (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) ο ΣΕΒ κάλεσε τους φορείς που συμμετείχαν σε αυτόν και τα κόμματα να καταδικάσουν το ΠΑΜΕ γιατί τους παρεμπόδισε… Και όλοι τους, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Μπακογιάννη, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ στοιχήθηκαν πίσω από την εντολή του αφεντικού τους, του μεγάλο αφεντικού τους, τον ΣΕΒ…
Τώρα αποκαλύπτεται τι πραγματικά συζητούσαν στο διάλογό τους. Πάνω στο τραπέζι βρέθηκε έγγραφο με τη μορφή έτοιμου νόμου που καταργεί τις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Να τι συζητούν. Να τι ετοιμάζουν για τους εργάτες. Εχουν εγκληματικές ευθύνες και πρέπει να απολογηθούν απέναντι στους εργαζόμενους. Τώρα αποκαλύπτεται και πόσο υποκριτικά είναι τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τους μισθούς και τις συμβάσεις, όταν την ίδια στιγμή προωθούν την κατάργησή τους. Εδώ κρίνονται συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα, η κυβέρνηση. Να γιατί παρεμποδίσαμε τον “κοινωνικό διάλογο” που μόνο δεινά φέρνει στους εργαζόμενους. Ενα μήνυμα, ένα σήμα προς την ηγεσία του ΣΕΒ. Για ένα να είναι σίγουροι: Οσο περνάει από το χέρι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα κάνουμε προσπάθεια οι χώροι δουλειάς να γίνουν κόλαση για αυτούς», υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ. Και κάλεσε τους εργάτες να δώσουν απάντηση και στα νέα αντεργατικά σχέδια, να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς και να κλιμακώσουν την πάλη τους με την προκήρυξη νέας απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, όπως προτείνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Συναγερμός – Να δώσουμε απάντηση οι εργαζόμενοι
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην ανοιχτή σύσκεψη ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ την Δευτέρα 23 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα (υπόγειο) στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.