ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΟΣ

Τις τελευταίες μέρες που επικρατούν συνθήκες παγετού σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, οι εργαζόμενοι σε πολλούς εργασιακούς χώρους βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες (π.χ. υποθερμία που συνεπάγεται διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το μυοκάρδιο καθώς επίσης και στο κέντρο της αναπνοής, κρυοπαγήματα, ψύξεις, νοσήματα του αναπνευστικού, τραυματισμοί από ολισθήσεις ή αυξημένος κίνδυνος και για άλλα εργατικά ατυχήματα). Ιδιαίτερα επιβαρύνεται η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έγκυες κ.λπ.).

Η πολιτική υγείας και ασφάλειας της εργασίας της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζεται στην ίδια ρότα και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οδηγώντας σε μια κατάσταση όπου καθημερινά εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να σακατευτούν από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα από τους εργοδότες με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Το αστικό κράτος συγκαλύπτει την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας μέσω της ανεπάρκειας των ελέγχων στους χώρους δουλειάς και της διατήρησης σκόπιμων ελλείψεων στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η υπάρχουσα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων σε συνθήκες ψύχους είναι ελλιπής. Οι γενικές προβλέψεις της νομοθεσίας, που αναπαράγονται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, για λήψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, δεν επαρκούν για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων. Εξάλλου ούτε και αυτές οι γενικές κατευθύνσεις εφαρμόζονται στην πράξη. Ο έλεγχος των Επιθεωρήσεων υγείας και ασφάλειας είναι ανεπαρκής, ζήτημα που εκφράζεται με την απουσία επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας, την απουσία ελέγχων, αλλά και με τον προσανατολισμό των επιθεωρήσεων στη συμφιλίωση μεταξύ εργοδότη – εργαζόμενου και στη μετατόπιση της εργοδοτικής ευθύνης.

 
Απαιτούμε:
• Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με ευθύνη των εργοδοτών. Πραγματοποίηση ολοκληρωμένων εκτιμήσεων επαγγελματικού κινδύνου από τον Τεχνικό Ασφάλειας και το Γιατρό Εργασίας με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
• Απαγόρευση εργασιών σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Για τις εργασίες που είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για  εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).
• Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.
• Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή να ισχύει από την πρώτη ημέρα πρόσληψης του εργαζόμενου και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.