ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΨΝΘ : Νοσοκομείο χωρίς φάρμακα;

Νοσοκομείο χωρίς φάρμακα;
Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο μπορούμε πλέον να πούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει κυριολεκτικά στο απροχώρητο! Οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασθενείς εδώ και χρόνια βιώνουμε στο πετσί μας με κλιμακούμενη ένταση την εντατικοποίηση και την εξάντληση λόγω υποστελέχωσης, τη στέρηση βασικών υλικών και διαγνωστικών μέσων, τις τραγικές υποδομές με κίνδυνο καθημερινό της άσφαλειάς μας.
Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο πλέον να μην έχουμε φάρμακα προς χορήγηση σε νοσοκομείο! Νοσοκομείο ειδικό για ψυχιατρικές παθήσεις που, εν έσω πανδημίας ειδικά, καλείται να καλύψει τις ανάγκες ψυχικής Υγείας του πληθυσμού σχεδόν όλης της Βόρειας Ελλάδας…
Πιο συγκεκριμένα, με τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου των 2 επικουρικών φαρμακοποιών του νοσοκομείου αλλά και τη μη ανανέωση αυτής, το βάρος της λειτουργίας του Φαρμακείου κλήθηκε να σηκώσει ο ένας φαρμακοποιός που απέμεινε- μόνιμο προσωπικό. Ολόκληρο νοσοκομείο με έναν μόνο υπάλληλο σε ιδιαίτερα νευραλγικό τμήμα… αυτό κι αν λέγεται υποστελέχωση και γύμνια του ΕΣΥ!
Η συνθήκη αυτή είχε ως συνέπεια ουσιαστικά τη μη λειτουργία του Φαρμακείου, όταν ο υπάλληλος χρειάστηκε να πάρει αναρρωτική άδεια, και πραγματικά να ξεμένει από φαρμακευτικές προμήθειες. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν παραγγελίες των ήδη χορηγούμενων σκευασμάτων ούτε και νέων που απαιτούνται για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών, με άλλα λόγια με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ λίγο οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και δε θα χορηγούνται την αγωγή τους… Και σα μην έφτανε αυτό, η καλύτερη λύση που βρέθηκε ήταν η μετακίνηση (συνηθισμένη πρακτική) φαρμακοποιών του Γ. Παπανικολάου, λες κι εκεί περισσεύουν ή έτσι θα σωθεί η κατάσταση… Αποκορύφωμα αποτέλεσε το ότι αναγκάστηκαν οι προϊστάμενες νοσηλευτικής να παίρνουν εκείνες φάρμακα από τις απομένουσες προμήθειες του Φαρμακείου και να επιφορτίζονται τη διαδικασία παραλαβής και ελέγχου της διαδικασίας.
Η τραγική αυτή κατάσταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα του στραγγαλίσματος της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία, που μειώθηκε ακόμη περισσότερο κατά 600 εκ. ευρώ σε καιρό μάλιστα αυξημένων υγειονομικών αναγκών εν μέσω πανδημίας και που βάζει κόφτη σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σε σύγχρονες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Άλλωστε, είναι διακηρυγμένη στόχευση και της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων η μείωση των δαπανών για τη δημόσια Υγεία και η σταδιακή μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με κριτήρια κέρδους και κόστους- οφέλους, που θα εντείνουν το μπάσιμο των εργολάβων και των καρχαριών της Ιδιωτικής Υγείας με ποικίλους μάλιστα τρόπους.
Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που επί της ουσίας θα ξεζουμίσει το ήδη εξαντλημένο και λιγοστό υγειονομικό προσωπικό και ταυτόχρονα θα μπαίνει φίμωτρο, όταν αυτό θα αντιδρά…
Φτάνει ως εδώ!

Απαιτούμε να γίνουν διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις για την άμεση πρόσληψη μόνιμων φαρμακοποιών, για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του Φαρμακείου.
Μαζικές μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ συνολικά και κάλυψη όλων των κενών σε οργανικές θέσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του ΨΝΘ στο ύψος των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών.
Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημιώσεις στους κλινικάρχες. Αξιοποίηση όλων των υποδομών (κλινών ΜΕΘ, απλών κλινών, χειρουργείων και εργαστηρίων) των ιδιωτικών κλινικών με κεντρική διαχείριση. Ένταξη του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στον κρατικό σχεδιασμό με αποζημιώσεις ίδιες με του ΕΣΥ και αξιοποίηση τους στα νοσοκομεία και τα ΚΥ που υπάρχει ανάγκη.
Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Ένταξη στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς. Απόσυρση όλων των αντισυνταγματικών περικοπών , με μισθό σε επίπεδα προ του 2012 και σε δώρα.
Να παρθεί ΤΩΡΑ πίσω το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Παίρνουμε μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9:30 πμ έξω από τα γραφεία της Διοίκησης του ΨΝΘ

Δίνουμε ακόμη πιο δυναμική απάντηση για τα δικαιώματά μας με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο την Πέμπτη 3 Ιούνη!