Για την καύση απορριμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

¨Λέμε ΟΧΙ και ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ τον ¨ΙΟ της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων¨ στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας ¨

Εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 άλλο ένα τρανό παράδειγμα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η δημόσια υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος δεν ακουμπάνε την “ατομική ευθύνη” των επιχειρηματικών ομίλων μπροστά στη μεγιστοποίηση των κερδών τους. η κυβέρνηση μέσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, προχωρούν από κοινού τις διαδικασίες αδειοδότησης καύσης απορριμμάτων RDFSRF.

 Αυτή η περιβόητη ανάπτυξη θέλει τη δυτική Θεσσαλονίκη να μείνει με τις μάσκες για πάντα. Φουράνια και διοξίνες, θα κατακλύσουν την ατμόσφαιρα και ο λαός της Θεσσαλονίκης τελειώνοντας με τον κορωνοϊό θα έρθει αντιμέτωπος μόνιμα με μια αόρατη απειλή που δεν θα μπορέσει να την νικήσει, αν δεν την ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!

Η ΥΓΕΙΑ μας ΠΑΝΩ  από τα ΚΕΡΔΗ τους!

Το εργοδοτικό αυτό έγκλημα έρχεται να προστεθεί στην ατελείωτη λίστα των εργατικών ατυχημάτων, της αδιαφορίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών και της λαϊκής οικογένειας, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς ακόμη και στις συνθήκες πανδημίας.

Δεν  θα τους περάσει όμως, ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ οριστικά αυτή τη φορά!

Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα διαχρονικά ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ και ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ την ορθή διαχείριση απορριμμάτων (διαλογή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση κλπ.) καθώς αποτελεί ένα τεράστιο πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο που ντύνεται πίσω από τις εύηχες λέξεις “πράσινη ανάπτυξη”.

Το έγκλημα ήταν μελετημένο εδώ και χρόνια!

ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ 2010, 2014, 2019….Ήδη από το 2010, ο λαός της δυτικής Θεσσαλονίκης μαζί με τους δήμους (με ομόφωνα ψηφίσματα), αντέδρασαν μαζικά και  δυναμικά στην άδεια καύσης που επιχείρησε να πάρει ο ΤΙΤΑΝ, αναγκάζοντας το νομαρχιακό συμβούλιο Κ. Μακεδονίας να την πάρει πίσω. Με αφετηρία όμως το 2014 προχώρησε ξανά ο σχεδιασμός της εταιρείας στην Ευκαρπία, για την απόκτηση άδειας καύσης απορριμμάτων, παρά τις αντιδράσεις και κόντρα στο νέο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παύλου Μελά. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση ενισχύθηκε περισσότερο με την λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας το 2017.

Αποτέλεσμα της πορείας αυτής, είναι το 2019, κατακαλόκαιρο, πριν και μετά τις εκλογές, ο ΤΙΤΑΝ,¨πετυχαίνει¨ συμφωνίες και με τη ¨βοήθεια¨ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και της ΠεριφέρειαςΚ. Μακεδονίας που αφαίρεσαν την καύση RDF – SRF από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα, αρπάζει την ευκαιρία «διαθέτοντας» το εργοστάσιο του για την καύση όλου του πιθανού διαθέσιμου υλικού της μονάδας αυτής, αλλά και μιας μεγαλύτερης ΜΕΑ, αυτή της δυτικής Θεσσαλονίκης που σχεδιάζεται να γίνει. Νέες αντιδράσεις από το λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης και δύο δήμοι (Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου) ανακοινώνουν ομοφώνα ψηφίσματα. Σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 25-11-2019 η διοίκηση της περιφέρειας δήλωσε αναρμόδια!Αποκαλύφτηκε πλέον τι σχεδίαζε φανερά ο ΤΙΤΑΝ με τους πολιτικούς φορείς (Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ, Κυβέρνηση) και θα έπρεπε να δράσει πιο δυναμικά ο μηχανισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν έδαφος στο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε με τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων το οποίο, όπως μαρτυρά και η ίδια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της νέας ενδεχόμενης αδειοδότησης καύσης, αποτελεί εξειδίκευση των ευρωπαϊκών οδηγιών. Αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου και να πληρώνει το «μάρμαρο» ο λαός, από την τσέπη του και με επιβάρυνση της υγείας του.

Δεν διαλέγουμε αν θα πάθουμε καρκίνο από το πετ κωκ ή από το RDFSRF! Λέμε όχι στην ρύπανση του αέρα, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας!

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους του εργαζόμενους του κλάδου, τον λαό της περιοχής μας, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς να εναντιωθούνε στην νέα προσπάθεια αδειοδότησης της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων! Να ανατρέψουμε τα σχέδια τους στην πράξη, με τη δύναμη της οργάνωσης και του αγώνα!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ τώρα:

  • Να σταματήσει η κυβέρνηση, τη διαδικασία αδειοδότησης της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και να ανακληθεί η τροποποίησης της ΑΕΠΟ, που πήγε να περάσει χωρίς ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Ούτε σκέψη στο ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενών αποβλήτων RDF και SRF σε κανένα σημείο της πόλης.
  • Τα δημοτικά συμβούλια Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου να θέσουν σε εφαρμογή τα ομόφωνα ψηφίσματά τους, του2019. Να κρίνουν ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ την καύση σκουπιδιών και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Το ίδιο να πράξουν και οι υπόλοιποι δήμοι της δυτ. Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, παρόλο την κωλυσιεργία που επέδειξαν.
  • Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ’ τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
  • Με τον ίδιο τρόπο να συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα Ιατρών και να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της συσσωρευτικής ρύπανσης στον πληθυσμό.
  • Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού.
  • Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του λαού.
  • Να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων στον Όμιλο απ’ τον επαγγελματικό κίνδυνο, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση της εργοδοσίας.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΗΛ.:2310529907  E-mail:

 

Η Διοίκηση

 

Συλλογή υπογραφών

 

Σχετικές δημοσιεύσεις