Νέες απολύσεις στη Wind (αναδημοσίευση ανακοίνωσης του Σ.Ε.ΤΗ.Π. Αθήνας)

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι εργαζόμενοι στη Wind,

Οι συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης έχουν ενταθεί. Το κεφάλαιο στην προσπάθεια  του να βγει από την κρίση χωρίς να μειώσει τα κέρδη του, χτυπάει τη ζωή των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Στόχος είναι να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει επίθεση και στα κοινωνικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την υγεία και παιδεία, αναγκάζοντας  την εργατική τάξη να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στον κλάδο μας η επίθεση έχει ιδιαίτερη ένταση. Έτσι τα μονοπώλια του κλάδου σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό μεταξύ τους εκμεταλλεύονται την γενικότερη κατάσταση, το σύνολο των αντεργατικών νόμων και προχωρούν:

  • Στην Intracom μειώσεις μισθών και τρομοκρατικές απολύσεις
  • Στην Altec μειώσεις μισθών και τρομοκρατικές απολύσεις
  • Στην Singular συνεχείς μειώσεις μισθών
  • Στον όμιλο Cosmote (Cosmote, Γερμανός, E Value) ο κατάλογος των «εθελούσιων» απολύσεων είναι μακρύς …
  • Στην Vodafone απολύσεις και κλείσιμο ιδιόκτητων καταστημάτων
  • Στην Wind καταστρατηγούνται ένα ένα τα άρθρα της επιχειρησιακής σύμβασης και γίνονται απολύσεις ΚΑΘΕ μέρα.

Η αιτία όλων αυτών των μέτρων είναι κοινή: Η καπιταλιστική κρίση και η προσπάθεια της εργοδοσίας να την φορτώσει στις πλάτες μας πετσοκόβοντας τα δικαιώματα μας. Ο διαφορετικός τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιεί το κάθε μονοπώλιο δεν πρέπει να μας διασπά να μας διαχωρίζει από το κύριο: αν η αιτία της επίθεσης είναι κοινή, κοινή και ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση η δική μας

Ειδικά στην Wind η επίθεση μετά τις περσινές «εθελούσιες» απολύσεις συνεχίζεται με την άρνηση αναγνώρισης των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων στους μηχανικούς, την προσπάθεια διάσπασης των εργαζόμενων με το επιλεκτικό κόψιμο σε τμήματα του τεχνικού του επιδόματος ετοιμότητας (Stand by), συνεχίζει την ανακύκλωση των εργαζομένων απολύοντας συναδέλφους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συνεχίζει τις απολύσεις καθώς κάθε μέρα χάνουν την δουλειά τους πολλοί συνάδελφοι όλων των τμημάτων (τεχνικό, εξυπηρέτηση πελατών, μηχανογράφηση, εμπορικό κά). Πολύ πρόσφατο το παράδειγμα της συναδέλφου Ελένης Δεμέναγα (χθεσινό) όπου η επιχείρηση αποφάσισε να την απολύσει χωρίς καμία αιτιολογία, χωρίς καμία παρατήρηση στα 10 χρόνια που εργάζεται.

Ταυτόχρονα συνεχίζει να τρομοκρατεί διαρρέοντας συνεχώς σενάρια για πώληση της εταιρείας, κλείσιμο ολόκληρων τμημάτων κά. Επιδιώκει να καταπνίξει κάθε αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, να διαιρέσει και να αποπροσανατολίσει την αγώνα μας. Στα πλαίσια αυτά απολύει συναδέλφους που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης και συνεχίζει τον «πόλεμο νεύρων» με εργαλείο την αξιολόγηση. Η εργασία εντατικοποιείται σε σημείο που κάποιοι από τους συναδέλφους μας να οδηγούνται στην παραίτηση.

Σκοπός να παράγει η επιχείρηση τον ίδιο ακριβώς πλούτο με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος, με όσο το δυνατόν λιγότερο εργατικό δυναμικό που να δουλεύει τον ίδιο χρόνο και να παράγει περισσότερο. Εκεί αποσκοπούν και οι απολύσεις, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης  ενώ παράλληλα να διατηρεί και να αυξάνει τα κέρδη της.

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που γίνεται από το σύνολο της εργοδοσίας στον κλάδο μας και συνολικότερα, η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαχωρίζονται σε συμβασιούχους και μόνιμους, σε τεχνικούς και υπαλλήλους. Όλοι παράγουν τεράστιο πλούτο που καρπώνεται από το κεφάλαιο.

Καθώς τα προβλήματα είναι κοινά σε κάθε εργασιακό χώρο του κλάδου, οι εργαζόμενοι οργανωμένοι μέσακαι από το κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, χρειάζεται να απαντήσουν. Να δημιουργήσουν πυρήνες αντίστασης σε κάθε επιχείρηση, χώρο δουλειάς, που θα οργανώνει, θα απαντάει στην τρομοκρατία και στην επίθεση και που πάνω από όλα θα προβάλει αιτήματα βάσει των σύγχρονων αναγκών μας και όχι με τη διάθεση της εκάστοτε εργοδοσίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις
  • Άμεση επαναπρόσληψη των συναδελφισσών Ελένης Δεμέναγα, Έλενας Στεφανίδου, Κατερίνα Τζίμα
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ