Συνέντευξη Τύπου Εργατικών Σωματείων σχετικά με την αστυνομική επίθεση κατά διαδηλωτών στο Λιμάνι την ημέρα της απεργίας 6 Απρίλη

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε καταγγέλλοντας την ωμή και απρόκλητη βία των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι στα πλαίσια της απεργιακής τους κινητοποίησης, στην προσπάθειά τους να μεταβούν στο εσωτερικό του κτιρίου για να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση και να παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, δέχτηκαν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι τους απέκλεισαν και τους απώθησαν.

Πραγματοποιούμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με σκοπό να φέρουμε στο φως της δημοσιότητας και να αναδείξουμε αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τα όσα έγιναν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, και στην αντιιμπεριαλιστική παρέμβαση των σωματείων.

Στις 6 Απρίλη, χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους της οικονομίας,φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, αυταπασχολούμενοι, έδωσαν έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους, ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, ότι δεν είναι ώρα για αυξήσεις και για αγώνες. Έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα πως ο λαός δεν συμβιβάζεται με τα ψίχουλα της κυβέρνησης, δεν προτίθεται να πληρώσει την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που εξανεμίζουν το εισόδημα του, πως δεν θα επιτρέψουν η χώρα μας να εμπλακεί με κανέναν τρόπο και καμία πρόφαση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Με τη μαζικότατη, ειρηνική, πειθαρχημένη απεργιακή συγκέντρωση χιλιάδες απεργοί-διαδηλωτές ανέδειξαν τις διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς,επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, μέτρα ανακούφισης του λαϊκού εισοδήματος. Η απεργιακή αυτή απάντηση, αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες μάχες που θα δώσουν οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας εμπόδια, απειλές της εργοδοσίας, κλιμακώνοντας την πάλη τους.

Η επιλογή των συνδικάτων να καταλήξει η απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αποτελεί το πιο ουσιαστικό, κατά τη γνώμη μας, δείγμα ταξικής αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Με την επιλογή μας αυτή, κάναμε ξεκάθαρο πως δεν θα δεχτούμε να μετατραπεί το λιμάνι της πόλης μας σε ορμητήριο,πέρασμα των δολοφονικών μηχανών του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε η πατρίδα μας να παίξει κανένα ρόλο στο μακέλεμα λαών, δεν παίρνουμε μέρος στο κάλπικο δίλημμα να διαλέξουμε τον «καλύτερο ληστή», μετατρέποντας την Ελλάδα σε στόχο αντιποίνων από την άλλη πλευρά.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι τηςπόλης μας για πολεμικούς σκοπούς. Τα γεγονότα της ημέρας της απεργίας θύμιζαν τιςμέρες του 1999. Τότε που ο λαός της Θεσσαλονίκης διαδήλωνε και σταματούσε τα τανκς και τα όπλα των Νατοϊκών που πήγαιναν στη Γιουγκοσλαβία. Όπως σήμερα έτσι και τότε έδειχνε στην πράξη τι σημαίνει αλληλεγγύη στον γιουγκοσλάβικο λαό. 

Η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση έφτασε στο λιμάνι νωρίς το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι των Σωματείων ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος από την κεντρική πύλη του λιμανιού προκειμένου να προσεγγίσουν τη Νατοϊκή δύναμη, ώστε να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία τους στην πόλη. Μετά την άρνηση της αστυνομίας που είχε παρατάξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην πύλη, η πορεία κινήθηκε προς την πύλη 11 του λιμανιού. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν κλείσει και την πύλη 11 και δεν επέτρεπαν την είσοδο στο λιμάνι. Οι διαδηλωτές κατάφεραν ωστόσο να «αιφνιδιάσουν» τις αστυνομικές δυνάμεις και να μπουν στον χώρο του λιμανιού. Ο λαός της πόλης βρέθηκε και πάλι απέναντι στις πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Οι διαδηλωτές ανταπάντησαν βροντοφωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα, Μια ομάδα διαδηλωτών κατάφερε τελικά να προσεγγίσει τη Νατοϊκή στρατιωτική φάλαγγα.

Συμβολικά πέταξε μπογιές και έγραψε συνθήματα πάνω σε κάποια από τα στρατιωτικάοχήματα, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει.Για αυτή την “αποτρόπαια” πράξη καταδίκης της συμμετοχής της χώρας μας στον πόλεμο ήταν που εξαντλήθηκε το μένος των αστυνομικών δυνάμεων και τα όσα ακολούθησαν. Η πραγματικότητα η ίδια δείχνει πως η αδικαιολόγητη αστυνομική βία, οι ξυλοδαρμοί προκλήθηκαν επειδή εργαζόμενοι έγραψαν το σύνθημα NATO KILLERS GO HOME, ένα σύνθημα που με βάση και δημοσκοπήσεις εκφράζει την πλειοψηφία του λαού.

Την στιγμή μάλιστα που χιλιάδες απεργοί διαδήλωναν την αντίθεση τους στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και που συνάδελφοι μας συλλαμβάνονταν,την επόμενη μέρα στήνονταν στην Ελληνική Βουλή μια πραγματική φιέστα, ένα ρεσιτάλ υποκρισίας με την συμμετοχή ναζιστών εγκληματιών του Τάγματος Αζοφ.

Είναι να απορεί κανείς με το πάθος που επιδεικνύουν οι αστυνομικές δυνάμεις όταν είναι να συλλάβουν απεργούς διαδηλωτές, η ταχύτητα της παρέμβασης τους και η προσπάθεια για καταστολή εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων, σε αντίθεση με την στάση που έχουν επιδείξει απέναντι σε δολοφονικές επιθέσεις ταγμάτων εφόδου ομάδων σε μια σειρά περιπτώσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη (ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ΕΠΑΛ Ευόσμου, Πλατεία Τερψιθέας, Πλατεία Ηλιούπολης) ενάντια σε μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους, όπου δεν “κατάφεραν” να προχωρήσουν ούτε σε μία σύλληψη παρά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έχουν προσκομίσει και δημοσιεύσει εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης.

Φυσικά για εμάς τα παραπάνω γεγονότα έχουν αιτία! Δεν είναι άλλη από την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να σύρει τη χώρα μας σε πολεμικά σχέδια, θανάσιμα επικίνδυνα για το λαό. Κράτος και μεγαλοεργοδότες έχουν συμφέροντα από το ματοκύλισμα του ουκρανικού λαού, συμφέροντα που περνάνε μέσα από την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στο Νατοϊκό στρατόπεδο. Αυτά ακριβώς τα συμφέροντα είναι που υπαγορεύουν να δίνονται 4 δις € στη Νατοϊκή μηχανή, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία υπολειτουργούν,δεν υπάρχει αντιπυρική προστασία στη χώρα, δεν υπάρχουν χρήματα για τα σχολεία των παιδιών μας, για τις λαϊκές ανάγκες συνολικά.

Σήμερα, λοιπόν αναδεικνύουμε μια σειρά από γνωστά και άγνωστα γεγονότα που φανερώνουν:

  • Το γεγονός πως η βία ενάντια στους απεργούς ήταν απρόκλητη και αναίτια.
  • Το γεγονός πως οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής επέδειξαν απίστευτη
  • βαρβαρότητα και μένος απέναντι σε εργαζόμενους, άλλους διαδηλωτές.
  • Το ότι ήταν στόχος να διαλυθεί η ειρηνική πορεία για να μην ακουστούν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα των απεργών, σχέδιο που με την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών έπεσε στο κενό.
  • Το ότι γίνεται προσπάθεια να συσταθεί ανυπόστατο κατηγορητήριο για τους συναδέλφους μας, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Συγκεκριμένα:

1. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες και τα βίντεο που φανερώνουν την άγρια καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ χτυπώντας την απεργιακή συγκέντρωση. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν βίαια σε διαδηλωτές, χτυπώντας τους και σέρνοντάς τους έξω από τα οχήματά τους, σπάζοντας μάλιστα το τζάμι ενός, για να ανοίξουν την πόρτα. Χαρακτηριστικό της αγριότητας είναι το κεφαλοκλείδωμα σε φοιτητή και το γεγονός ότι τον χτυπούσαν με κλομπ ενώ τον είχαν ήδη ακινητοποιημένο στο εδαφος. Μάλιστα όπως φαίνεται και από εικόνα την οποία παραθέτουμε σήμερα στην δημοσιότητα στην κατοχή τους υπήρχε και απαγορευμένος εξοπλισμός(πτυσσόμενο κλομπ)

2. Η βίαιη σύλληψη δημοσιογράφου την ώρα που συνεχώς δήλωνε στις αστυνομικές δυνάμεις τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, όπως επίσης και το ότι ήταν μέλος της ΕΣΗΕΜΘ. Παρά το γεγονός αυτό δόθηκε εντολή να του πάρουν το κινητό και στη συνέχεια προχώρησαν με απρόκλητο τρόπο στην σύλληψη του. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο βέβαια που πολύ γρήγορα βγήκαν στην δημοσιότητα δείχνουν τον άγριο χαρακτήρα της επίθεσης.

3. Φέρνουμε σήμερα στο φως τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο έγιναν ακόμα και οι προσαγωγές διαδηλωτών. Από την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν κατά την ώρα της προσαγωγής τους, τραυματίστηκαν δύο που γρονθοκοπήθηκαν από αστυνομικούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά οι προσαχθέντες μεταφέρονταν σαν γουρούνια στο σακί ή σαν στυγνοί εγκληματίες.

4. Η στάση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα προκλητική κατά την διάρκεια απέναντι στους διαδηλωτές προσπαθώντας να πολώσουν το κλίμα. Είναι χαρακτηριστικές οι υβρεις προς διαδηλωτές με την φράση “Εσείς δεν είστε Έλληνες”

5. Οι αστυνομικές δυνάμεις επέδειξαν την αγριότητά τους χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο επιτιθέμενοι απέναντι σε διαδηλωτές που προχωρούσαν με τα πανό τους, με δακρυγόνα και κρότου λάμψης προσπαθώντας να “διαλύσουν” την συγκέντρωση.

6. Ερωτήματα επίσης εγείρουν εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει και δείχνουν αστυνομικές δυνάμεις με σβησμένα τα διακριτικά στα κράνη τους, κάτι που προφανώς και είναι παράνομο ,σε μια προσπάθεια να “κρυφτούν”. Οι εικόνες αυτές φανερώνουν και την προετοιμασία που υπήρχε για την αντιμετώπισης της απεργιακής διαδήλωσης.

7. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συλληφθέντων έζεχναν από βρωμιά και δυσωδία, από ανθρώπινες ακαθαρσίες.Μεταξύ άλλων οι χτυπημένοι είχαν να αντιμετωπίσουν :την πολύωρη καθυστέρηση στην παροχή ιατρικής φροντίδας, παρά το γεγονός ότι επίμονα ζητήθηκε από μέρους τους, την επικίνδυνη μεταφορά τραυματισμένου στο κεφάλι συλληφθέντα με περιπολικό αντί για ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και την απαράδεκτη παραμονή του σε αυτό δεμένου με χειροπέδες σε καροτσάκι και στη συνέχεια την προσπάθεια παρεμπόδισης του ιατρικού έργου, τον υποσιτισμό τους στα κρατητήρια. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αστυνομική Διεύθυνση, με εξαίρεση ελάχιστες ώρες ύπνου και μέχρι την απελευθέρωσή τους, ήταν δεμένοι με χειροπέδες. Ακόμα και την επόμενη μέρα, μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου περίμεναν να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, τους είχαν δεμένους με χειροπέδες στις καρέκλες, ενώ και η μεταφορά τους από τη ΓΑΔΘ έγινε με 7 περιπολικά.

Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και τους αστυνομικούς των ομάδων ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ που επιτέθηκαν και συνέλαβαν τους απεργούς διαδηλωτές με κυβερνητικές εντολές να στηθεί ένα βαρύ κατηγορητήριο με ανυπόστατες και προβοκατόρικες κατηγορίες προς τους συλληφθέντες. Οι εν λόγω αστυνομικοί που κατέθεταν για 14 ώρες από μία σελίδα ο καθένας ακόμα κι έτσι δεν κατάφεραν να μην “πέφτουν” σε αντιφάσεις ανάμεσά τους. Μάλιστα από τις πρώτες ώρες κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που διακινούσαν ψευδείς πληροφορίες ως προς τους συλληφθέντες. Η προσπάθεια αυτή αποτράπηκε χάρη στην άμεση απάντηση και δράση των σωματείων. Άμεσα, εκφράστηκε η αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού στους συλληφθέντες, το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την διοργάνωση μαζικής κινητοποίησης συμπαράστασης έξω από τη ΓΑΔΘ. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Την επόμενη μέρα  επίσης, το κλίμα αλληλεγγύης συνεχίστηκε με το κάλεσμα εργατικών σωματείων για διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση και παύση της δίωξης. Το κύμα στήριξης στους απεργούς συλληφθέντες συνεχίζεται με την καταδίκη από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους μαζικούς φορείς, δημοσιογραφικές ενώσεις, καλλιτέχνες, αθλητές, πανεπιστημιακούς από όλη τη χώρα.

Η στάση του εργατικού-λαϊκού κινήματος απέναντι σε αυτά τα γεγονότα είναι ξεκάθαρη!

Δεν τρομοκρατούμαστε, θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε καθημερινά για τα δικαιώματα μας, για τις ανάγκες τους, για να απεμπλακεί η χώρα μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ανακούφιση στην εργατική λαϊκή οικογένεια απέναντι στο κύμακ ακρίβειας. Το επόμενο βήμα, είναι μπροστά μας! Με άμεση κλιμάκωση των αγώνων μας,δίνουμε την μάχη για επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης την Κυριακή της Πρωτομαγιάς, στις 11:00 πμ στο άγαλμα Βενιζέλου.

Ευχαριστούμε

 

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου: