Ψήφισμα σωματείων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

47 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την ΕΞΕΓΕΡΣΗ του ΝΟΕΜΒΡΗ του 1973

Ο ΑΓΩΝΑΣ για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

 

Τα σωματεία εργαζομένων που συνυπογράφουμε, καλούμε τους εργαζόμενους & τη νεολαία, να τιμήσουν την 47η επέτειο της Εξέγερσης του Νοέμβρη 1973, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που θα γίνει στο πολυτεχνείο Τρίτη 17 Νοέμβρη  τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Να τιμήσουμε τους νέους και τους εργαζόμενους που ξεπερνώντας το φόβο και αψηφώντας την τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή, όρθωσαν το ανάστημά τους στα όργανα της στρατιωτικής Χούντας, παλεύοντας για την Ελευθερία τους, για μόρφωση, ψωμί, δουλειά, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο μας.

Συνάδελφε – Συναδέλφισσα!

Οκτώ μήνες η κοροϊδία της Κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό και όριο!  Μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας έχει αφήσει πλήρως αθωράκιστο τον λαό. Δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης της λαϊκής υγείας.

Η εργατική τάξη στο σύνολό της και οι εργαζόμενοι του κλάδου, βγήκαμε από μια συστημική κρίση που στο όνομά της, τα δικαιώματά δεκαετιών – που κατακτήθηκαν με μαζικούς και οργανωμένους αγώνες – δέχτηκαν πρωτοφανή επίθεση. Το μεροκάματο, οι συμβάσεις, η ασφάλιση, η υγεία και η παιδεία – τα δημοκρατικά δικαιώματά μας – τσαλακώθηκαν στο όνομα των αντοχών της οικονομίας.

Σήμερα, μπροστά στη νέα κατάσταση με τον κορωνοϊό, αφού τα ρημάξανε όλα και αφήσανε την εργατική οικογένεια να παλεύει από χειρότερη θέση να επιβιώσει, ξαναχτυπάνε…

Αφού μπουκώσανε με λεφτά των εργαζομένων τα κανάλια, τους κλινικάρχες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και αφήσανε με παλαμάκια και μπαλκόνια το σύστημα υγείας – αφού μας άφησαν χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μας φλόμωσαν στην ατομική ευθύνη, θέλουν να μας βάλουν στο γύψο.

Εν μέσω lockdown φέρνουν νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα..

 

Xτυπάνε το ωράριο και δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν υπερωριακά χωρίς αμοιβή τους εργαζόμενους.

Δε σκύβουμε το κεφάλι στην προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας και των αγώνων. Με τον αγώνα μας, στην πράξη θα ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο για να μπορούν χωρίς εμπόδιο κυβέρνηση και εργοδοσία να υλοποιούν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους. 

Όλα δικαιολογούνται με το πρόσχημα της πανδημίας, όλα μεταφέρονται στην ατομική ευθύνη. Για το ανοχύρωτο σύστημα υγείας, για τη συρρίκνωση του εισοδήματος, για το ψαλίδισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την καταστολή, έβγαλαν την ετυμηγορία ότι είμαστε «ένοχοι όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι» και «αθώοι» οι κυβερνώντες και η εργοδοσία «που μας κουνάνε το δάκτυλο» καλώντας μας να πληρώσουμε ακόμη μια φορά «τα σπασμένα».

 

Απορρίπτουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς

 

Η απόφαση μας είναι ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

Στην επίθεση εν μέσω καραντίνας, από την κυβέρνηση τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, απαντάμε με Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη.

 

Την ίδια αδιέξοδη πολιτική για τον λαό και τον κλάδο μας, έχουν και στις διεθνείς σχέσεις. Όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση δίνουν όρκους υποταγής στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.

 Παρακολουθούμε την εκρηκτική κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που έχει δημιουργηθεί από τους ανταγωνισμούς μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών στην περιοχή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα). Μέσα σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί, με την επιθετική δράση της Τουρκίας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς αυτούς, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της σε όφελος των επιχειρηματικών της ομίλων, την έχουν μετατρέψει με ευθύνη τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής κυβέρνησης σε ευρωατλαντικό πολεμικό ορμητήριο που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις αξιώσεις της Τουρκίας, αλλά εγκυμονεί νέους κινδύνους για το λαό και τη χώρα μας.

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΞΩ οι ΗΠΑ-ΕΞΩ το ΝΑΤΟ», παραμένει επίκαιρο 47 χρόνια μετά.

Δεν θα ξεμπερδέψουν με την ουσία του πολυτεχνείου, όσους κονδυλοφόρους και παπαγαλάκια να χρυσοπληρώσουν, όσα δάχτυλα και να κουνάνε.

 Λέμε, Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά.

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Μεσόγειο και τη γύρω περιοχή.
  • Παλεύουμε για να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα «ΨΩΜΙ -ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που γεννούν δυστυχία, πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών. Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο.

 

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ και ΕΜΠΝΕΕΙ τους ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ.

 

Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης

Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης   

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας

Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας

Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ.Μακεδονίας 

Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας   

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα

Ένωση Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας –   Θράκης

Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Υπαλλήλων του ΥΜΑΘ