Μπορεί ο εχθρός να είναι αόρατος κατά τον πρωθυπουργό, όμως καθώς εξελίσσεται η κρίση της δημόσιας υγείας με την πανδημία του κορονοϊού είναι πέρα για πέρα ορατές οι ελλείψεις και η γύμνια του ΕΣΥ, καθώς επιτείνεται η συνθήκη επισφάλειας για τους υγειονομικούς και το λαό. Και σίγουρα η ατομική ευθύνη καθενός που ακούγεται ολημερίς δεν μπορεί υποκαταστήσει τη συλλογική κρατική ευθύνη…
Η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστές της μπορεί να υπερηφανεύονται για τα μέτρα που αυτή παίρνει για τη μείωση της μετάδοσης του ιού, όμως πώς μπορεί να υπάρξει ένα σοβαρό και αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορονοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, μέσα ατομικής προστασίας (αφού ακόμη και οι μάσκες ή τα γάντια είναι δυσεύρετα), με εξουθενωμένους και γερασμένους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και επιπλέον ηθικά και υλικά απαξιωμένους.
Οι υγειονομικοί χρειαζόμαστε όπλα και εφεδρείες στον πόλεμο αυτό
Στο νοσοκομείο μας, τόσες εβδομάδες μετά την έναρξη της επιδημίας, δεν έχει λυθεί το ζήτημα υποδοχής και διαχείρισής ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με covid-19, αφού και ο προσωρινός θάλαμος που έχει δημιουργηθεί βρίσκεται εντός του κτιρίου των Οξέων και είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Δύο εβδομάδες μετά την εξαγγελία της διοίκησης ακόμη περιμένουμε το κοντέινερ που θα τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο, και ενώ τα κρούσματα στον πληθυσμό συνεχώς αυξάνονται. Μέσα σε κάθε κλινική μας έχει προβλεφθεί ένα δωμάτιο για ύποπτα κρούσματα κορονοϊού… Οι ασθενείς επί της ουσίας θα συνεχίζουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους υπόλοιπους, άγνωστο για πόσο χρόνο, με υφιστάμενο τον κίνδυνο διασποράς, λόγω της έλλειψης μέσων ατομικής προστασίας, έλλειψης προσωπικού και τις καθυστερήσεις των αποτελεσμάτων των test.
Άμεσα χρειάζονται ενίσχυση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου με επιπλέον προσλήψεις, μέσα ατομικής τους προστασίας και μέσα απολύμανσης των χώρων του νοσοκομείου.
Οι 2000 προσλήψεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Το δημόσιο σύστημα υγείας πριν την επιδημία του κορονοϊού είχε πάνω από 6.000 κενές οργανικές θέσεις ιατρών και 30000 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού συνολικά. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει έως τώρα είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες και με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η αναστολή των αδειών των υγειονομικών, η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας, η μείωση του χρόνου καραντίνας από 14 ημέρες σε 7 για τους υγειονομικούς και για κάποιους και καμία, αποτελούν ηχηρή ομολογία της κυβέρνησης των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού. Στο ΨΝΘ οι 49 στις 98 οργανικές θέσεις ιατρών είναι κενές ενώ συνολικά είναι καλυμμένο περίπου το 50% των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων.
Με δεδομένο ότι το έως τώρα το 10% των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας είναι υγειονομικοί κατανοούμε πόσο κρίσιμη είναι η διασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού, η ύπαρξη σημαντικών εφεδρειών σε προσωπικό και η προστασία των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ. Συνολικά στο ΕΣΥ τραγική είναι και η κατάσταση στις ΜΕΘ, αφού πανελλαδικά υπήρχαν μέχρι την έναρξη της επιδημίας 565 λειτουργούσες κλίνες και περίπου 100 κλειστές. Όταν σε συνθήκες «κανονικότητας» έπρεπε να υπάρχουν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Με την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ το 5% των κρουσμάτων από κορονοϊό καταλαβαίνουμε πόσες εκατοντάδες επιπλέον κλίνες χρειαζόμαστε, κλίνες που πρέπει τώρα να ανοίξουν και να στελεχωθούν με προσωπικό.
Άμεση ενίσχυση χρειάζεται το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μπορεί να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, να παίξει κύριο ρόλο στον έλεγχο του πληθυσμού για κρονοίό και να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Δυστυχώς ο περίφημος θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι μόνο στα χαρτιά, τα Κ.Υ έχουν ερημώσει από προσωπικό λόγω των τραγικών ελλείψεων και των συνεχών μετακινήσεων των γενικών γιατρών για να μπαλώνουν τρύπες στα νοσοκομεία.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Οι ελλείψεις αυτές δεν είναι κάτι καινούριο. Προϋπήρχαν και τώρα, με την εμφάνιση της πανδημίας, είναι ακόμη πιο έκδηλες. Είναι απόρροια της πετσοκομμένης χρηματοδότησης για την Υγεία όλα αυτά τα χρόνια και έχουν και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση ευθύνη για τα τεράστια κενά σε προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποδομή, για την ανυπαρξία πρόληψης στην κοινότητα και στους χώρους δουλειάς. Είναι απόρροια της προσπάθειας κυβερνήσεων και ΕΕ για θωράκιση των ομίλων της ιδιωτικής υγείας, για διείσδυση των ιδιωτών στο ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ με τον ΠΙΣ σε ρόλο σημαιοφόρου αυτής της πολιτικής . Άρα, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το ότι πριν λίγες μέρες το «Γ. Παπανικολάου» προχώρησε σε σύμβαση (!) με ιδιωτικό εργαστήριο για τη διενέργεια test covid-19, αντί να επιταχθεί στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας…
Επειδή, λοιπόν, στον πόλεμο δεν μπορούμε να είμαστε άοπλοι και για να συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας, ζητάμε εδώ και τώρα:
- Χωρίς άλλη καθυστέρηση, να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας αλλά και ιδιώτες συνάδελφοι και να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό. Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της ψυχικής υγείας οι ιδιώτες ψυχίατροι να αναλάβουν με κρατική ευθύνη τη δωρεάν εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία και παρακολούθηση των ασθενών, αφού τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν κλείσει.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
- Μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό (μάσκες, ποδιές, γάντια, αντισηπτικά) Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας αλλά και η δωρεάν διάθεσή τους στον πληθυσμό.
- Επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων για δωρεάν διαμονή υγειονομικών, για την προφύλαξη από τη διασπορά της νόσου στους οικείους τους και στην κοινότητα.
- Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους συναδέλφους τις δικαιούνται.
- Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό.
ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ