ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Στις 26-27/Νοέμβρη προχωράμε με αποφασιστικότητα και αγωνιστική αισιοδοξία στις εκλογές του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ & δημοτικών επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης.

Οι εκλογές στο Σύλλογο μας διεξάγονται σε μία περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται ολομέτωπη επίθεση. Με το τελευταίο « αναπτυξιακό» νόμο που ψηφίσθηκε στην Βουλή, η κυβέρνηση έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της, μεγάλες φοροαπαλλαγές και επενδυτικά κίνητρα για το κεφάλαιο και περαιτέρω τσάκισμα εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για μας. Η ΝΔ μπήκε επιθετικά και δείχνει αποφασισμένη να ξεμπερδεύει γρήγορα με τις «εκκρεμότητες» που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η « ανάπτυξη για όλους» που διαδέχθηκε την « δίκαιη ανάπτυξη» έρχεται να ισοπεδώσει ότι με αγώνες έμεινε όρθιο στα χρόνια της κρίσης. Πληρώσαμε την κρίση τους, τώρα μας ζητούν να πληρώσουμε και την «ανάπτυξη» τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την « ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται.. το τσάκισμα των μισθών και των ΣΣΕ ( ειδικά των κλαδικών), το πάγωμα των συλλογικών διαδικασιών  του εργατικού κινήματος, η απεργία στον γύψο,  ο έλεγχος των συνδικάτων,  το φακέλωμα των μελών του( μέσω του νέου συνδικαλιστικού νόμου), έλεγχος και τιμωρία των εργαζόμενων που δεν εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα με διαδικασίες fast track..Με το άρθρο 178 του «αναπτυξιακού» νόμου δίνει την δυνατότητα στα ΔΣ με συνοπτικές διαδικασίες ( χωρίς αυξημένη πλειοψηφία και χωρίς αιτιολόγηση) να εκχωρεί σε ιδιώτες την καθαριότητα, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό.

Υπερασπιστές και υπέρμαχοι της αντιλαϊκής – αντεργατικής κατεύθυνσης και οι πλειοψηφίες των νεοεκλεγμένων δημοτικών αρχών του νομού. Απόλυτα προσηλωμένες στην γραμμή κυβέρνησης και ΕΕ, αξιοποιούν κάθε μορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας- για φθηνή εργατική δύναμη-, συμβάλλοντας στην ανακύκλωση της ανεργίας,  δεν διεκδικούν μόνιμες θέσεις εργασίας, ενισχύουν τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, απαξιώνουν υπηρεσίες και δομές στους δήμους για τις παραδώσουν με μεγαλύτερη ευκολία σε εργολάβους.

 

Συνάδελφοι

Ως διοίκηση του σωματείου-οι δυνάμεις της ΔΑΣ –όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να συσπειρώσουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξαρτήτου σχέσεως εργασίας. Άλλωστε στο σωματείο μας- και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό-  είναι από τα πρώτα σωματεία πανελλαδικά που τροποποίησε το καταστατικό του, ώστε να μπορούν να είναι μέλη του ΌΛΟΙ οι εργαζόμενοι στους δήμους .Αυτά τα τρία χρόνια πρωτοστατήσαμε στους αγώνες για μόνιμη και σταθερή δουλειά ( συμβασιούχοι καθαριότητας, ΕΣΠΑ παιδικών σταθμών, κοινωφελή εργασία). Το σωματείο μας- ενώνοντας την φωνή του και με άλλα ταξικά συνδικάτα-  συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη των αγώνων των συμβασιούχων στην καθαριότητα, στην δημιουργία επιτροπής αγώνα που συντόνιζε δυνάμεις σε βορειοελλαδίτικο επίπεδο, αγώνες που «στρίμωξαν» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας, μετά από πολλά χρόνια.

Μπήκαμε μπροστά για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου,  παλέψαμε για τα ΒΑΕ,  για μέτρα ατομικής προστασίας, για γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας, για μέτρα πρόληψης εργατικών ατυχημάτων. Μάλιστα μέσα στον Δεκέμβρη ετοιμάζουμε μια ημερίδα για την υγιεινή και την  ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Γιατί η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού, μέσων προστασίας, ο απαρχαιωμένος στόλος ( απορριμματοφόρων, μηχανημάτων έργων κλπ) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί καθημερινά σε εργατικά ατυχήματα και δυστυχώς και σε δεκάδες δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια.

Δώσαμε μάχες για την ανάκτηση όλων των απωλειών, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, το ξεπάγωμα των κλιμακίων, για την απληρωσιά κ.α

Γι’ όλα τα παραπάνω την τελευταία τριετία βγάλαμε δεκάδες ανακοινώσεις, κάναμε περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις ανά δήμο, ενημερώνοντας με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους. Προκηρύξαμε δεκάδες απεργίες, στάσεις εργασίας, πήραμε μέρος σε συλλαλητήρια των ταξικών σωματείων, κάναμε παρεμβάσεις σε υπουργεία, στους υπεύθυνους του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.. στον ίδιο τον πρωθυπουργό..

Ήρθαμε σε κόντρα με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό -που δίνοντας τα ρέστα του- μάχεται μ’ όλες του τις δυνάμεις το σωματείο μας..Αποκαλύπτοντας το βρώμικο ρόλο τους στο κίνημα, τους χαλάμε τα σχέδια.. Όσοι λάσπη όμως και να ρίξουν.. « σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δε πιάνει» ..

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός λοιπόν και στον κλάδο μας, πουλά παραγοντισμό, κολλητιλίκια με δημοτικές αρχές, « εξυπηρετήσεις», βάζει πλάτη για ξεπούλημα εργασιακών δικαιωμάτων, για ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα και όχι μόνο.. Στρώνει το δρόμο σε κυβέρνηση και δημοτικές αρχές για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα χωρίς να κουνηθεί φύλλο ( το διαπιστώσαμε ΚΑΙ στις τελευταίες απεργίες του κλάδου) για να το πετύχει,  καλλιεργεί αυταπάτες, συμβάλει στο περαιτέρω χαμήλωμα των απαιτήσεων, στην μοιρολατρία.. με χιλιοειπωμένες ατάκες όπως « οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα με τον τρόπο που γίνονται» ή «… η απεργία έφαγε τα ψωμιά της..» , με τις ευλογίες φυσικά και της πλειοψηφίας της ομοσπονδίας. Χρειάζεται να τους γυρίσουμε την πλάτη συνάδελφοι. Η καλύτερη απάντηση σ όλους αυτούς η συσπείρωση στο σωματείο, η μαζική συμμετοχή στις εκλογές, στο να βγει η ΔΑΣ ακόμα πιο δυνατή μέσα απ’ αυτές.

Συνάδελφοι όλα το προηγούμενο διάστημα, μέσα από παραλείψεις και αδυναμίες, πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις μας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, μπήκαν μπροστά,  οργάνωσαν αγώνες, πήραν πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασης. Άλλωστε εχθροί και φίλοι πια ομολογούν ότι η συμβολή της ΔΑΣ, του σωματείου μας, ήταν καθοριστική στο να μη υπάρχει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.. Ακόμα και αυτοί που δεν συμφωνούν σ’ όλα μαζί μας, που διατηρούν ακόμα τις επιφυλάξεις τους, ξέρουν  ότι μπορούν να στηριχθούν στην ανιδιοτέλεια, στην ακεραιότητα και στο ασυμβίβαστο αγωνιστικό μας φρόνημα.  Γιατί εμείς συνάδελφοι πιστεύουμε – ένα παραπάνω στους καιρούς που διανύουμε-  ότι δε  χρειαζόμαστε σωματεία- σφραγίδες, παραμάγαζα της εκάστοτε διοίκησης του δήμου ή της κυβέρνησης, σωματεία προθαλάμους δικηγορικών γραφείων.. γιατί εμείς θέλουμε το σωματείο να παλεύει καθημερινά για τα προβλήματα των εργαζόμενων, να οργανώνει τον αγώνα τους και όχι να συμμετέχει σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, να μην έχει καμία εξάρτηση από τις διοικήσεις αντίθετα να βάζει εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους.. Τέτοιο σωματείο θέλουμε, τέτοιο σωματείο παλεύουμε καθημερινά για να είναι το σωματείο μας. Ένα σωματείο ζωντανό, μαζικό, αγωνιστικό, με τα μέλη του να συμμετέχουν στην ζωή του.. ένα σωματείο που διεκδικεί όχι μόνο την ανάκτηση των απωλειών αλλά την ανατροπή τούτης της βάρβαρης πολιτικής, την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ, ένα σωματείο με σταθερή κατεύθυνση και προσανατολισμό που μάχεται για:

  • ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
  • ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
  • ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 103 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • ΓΙΑ ΜΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
  • ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
  • ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
  • ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΕ
  • ΓΙΑ ΑΝΆΚΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
  • ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 13ΟΥ – 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ/ ΥΓΕΊΑ