Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΜΗΝΥΜΑ! ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ!

 Μετά από μια μαζική και γεμάτη παλμό απεργιακή κινητοποίηση στης 6 Απριλίου, που ο λαός της πόλης έσπασε την αστυνομική απαγόρευση και τρομοκρατία και έφτασε στο λιμάνι για να δείξει ότι δε θέλει να το μετατρέψουν σε ορμητήριο πολέμου, παίρνουμε δύναμη για την συνέχεια. Μπροστά μας έχουμε την μεγάλη μάχη της πρώτης Μάη, ημερομηνία σταθμός για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

 Ειδικά αυτή τη χρονιά τα χαρακτηριστικά που έχει η πρωτομαγιάτικη απεργιακή μάχη είναι ιδιαίτερα:

• Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία σπέρνει την καταστροφή και την προσφυγιά, με θύματα και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες, δίνει Γη και Ϋδωρ σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για να εξασφαλίσει καλύτερο μερίδιο στην πίτα για τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους, μπλέκοντας τον λαό μας σε περιπέτειες. Έχει μερίδιο ευθύνης στην καταστροφή που έχει υποστεί ο ουκρανικός λαός.

• Η ακρίβεια συνεχίζει να χτυπάει το εργατικό εισόδημα. Κι ενώ την παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα του πολέμου, στην τσέπη μας δεχόμαστε επίθεση εδώ και καιρό λόγω των “πράσινων” επιλογών του κεφαλαίου και της Ε.Ε για να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη στο χρηματιστήριο της Ενέργειας. Τα ψίχουλα που χαρίζει η κυβέρνηση δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Πόσο αλήθεια “εξυπηρετούν” αυτά τα επιδόματα τους διανομείς με την βενζίνη στα 2 ευρώ και να έχουν στις πλάτες τους ακόμα και 50 παραγγελίες την ημέρα; Ή τους εργαζόμενους που φεύγουν σεζόν και θα σακατεύονται στα 12ωρα για 600 και 700 ευρώ και το ρεύμα στο σπίτι να τους έρχεται όσο ο μισός μισθός, κι όταν γυρίσουν να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το επίδομα του ΟΑΕΔ;

• Με τον ιό δεν έχουμε τελειώσει. Καθημερινά τα κρούσματα και οι θάνατοι είναι πολλοί, και εξακολουθεί να φαίνεται η γύμνια του κρατικού συστήματος Υγείας. Ένα σύστημα που καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε να θωρακίσει, κι ενώ οι μάχιμοι υγειονομικοί φώναζαν από παλιότερα για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανήματα κλπ. Και μέσα σε αυτό το χάλι η κυβέρνηση, για χάρη των μεγαλοξενοδόχων και των tour operators, καταργεί όλα τα μέτρα προστασίας και ξεχειλώνει κι άλλο τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα. Αντίθετα, μας αφήνουν χωρίς γιατρό εργασίας στα παρασκευαστήρια και τα ξενοδοχεία, στα μεγάλα επισιτιστικά καταστήματα, και μένουμε έκθετοι στην πανδημία για τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

 ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ!

   Η δική μας απάντηση είναι η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας μέσα από το Συνδικάτο μας. Με τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, με τους εργαζόμενους και των υπόλοιπων κλάδων. Για αυτό και το Συνδικάτο μας κήρυξε 24ώρη απεργία για την Κυριακή 1 Μαΐου. Η δύναμή μας φανερώθηκε στους αγώνες των εργατών της σίτισης στη Φοιτητική Λέσχη, στους αγώνες των διανομέων της e-food που είχαν αποτελέσματα, φανερώνεται σε κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει τον κάθε μάγειρα και σερβιτόρο, την κάθε barista και λαντζιέρα. Ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

 Η απάντησή μας είναι η υπογραφή και υποχρεωτικότητα Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, που να καλύπτει όλες τις ειδικότητες σε Τουρισμό Επισιτισμό, με εξασφαλισμένα ΒΑΕ, κατοχυρωμένη πενθήμερη εργασία, 7ωρο, επιδόματα και τριετίες, με κατώτερο μισθό στα 825 ευρώ. Στα επιδόματα φτώχειας που πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι μοιράζει, για να καταπολεμήσει την ακρίβεια, βάζουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας μπροστά και παλεύουμε μέσα από το Συνδικάτο μας για την ικανοποίησή τους. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς της τάξης μας, απέναντι σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους για να έχουμε εξασφαλισμένα τα όποια εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

                                  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Η πρώτη Μάη δεν είναι η μέρα που “θα έχει πολύ δουλειά το μαγαζί και θα πρέπει να το στηρίξουμε”. Ούτε είναι η… γιορτή της Άνοιξης. Είναι η μέρα που σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργάτες κάθε κλάδου συναντιούνται στον δρόμο για τα δικαιώματά τους και να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς τους. Φέτος, με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε, είναι πιο επιτακτικό να κατέβει ο εργαζόμενος του κλάδου, ο κάθε διανομέας και κάθε ξενοδοχουπάλληλος, η υπάλληλος του τουριστικού γραφείου κι ο κάθε ζαχαροπλάστης στο δρόμο και να απαιτήσουν: καμία εμπλοκή στον πόλεμο, ουσιαστική προστασία του εισοδήματός μας και της υγείας μας. Να ενωθεί η φωνή μας και να ακουστούν δυνατά και παντού τα αιτήματά μας. Να σπάσει ο φόβος από την εργοδοτική τρομοκρατία, να γυρίσουμε την πλάτη στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που ζητάν να στοιχηθούμε στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο ληστών. Να γυρίσουμε την πλάτη στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΕΚΘ-ΠΟΕΕΤ που προωθούν τον κοινωνικό εταιρισμό και την συναίνεση με κυβερνήσεις και εργοδότες. Με φόντο την Πρωτομαγιά και συνεχίζουμε…

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ! ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΙΟΥ 11:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 10:00 ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ!

ΠΡΩΤΗ ΜΑΙΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!