ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε. εκφράζει τη συμπαράσταση του στον δίκαιο αγώνα των Φοιτητικών Συλλόγων απέναντι στο νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε… προσωπική και πικρή πείρα από την καταστολή της κυβέρνησης, Η πολιτική του “αν δε συμφωνείς ράψε το στόμα σου” και “όποιο κεφάλι σηκώνεται το σπάμε” βέβαια, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνον της σημερινής κυβέρνησης καθώς και τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε άγριες επιθέσεις και περιστολή δικαιωμάτων σε άλλα τμήματα των εργαζόμενων όπως ήταν οι εκπαιδευτικοί. Η πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας στο λαό, απαιτεί και κίνημα που να μην αντιδρά όταν ο λαός δέχεται επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά του.

Γνωρίζουμε πλέον τους πραγματικούς μας συμμάχους.  Οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί, οι φοιτητές και μαθητές, το εργατικό λαϊκό κίνημα αποδείχθηκε πως είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να προστατέψουμε το δικαίωμα μας στην υγεία, στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με το όργιο καταστολής, τους περιορισμούς δημοκρατικών ελευθεριών, τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, την τρομοκρατία προσπαθεί να φορτώσει στον λαό τη δική της ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, προσπαθεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου για να συνεχίσει ανενόχλητη το έργο της που μας έφτασε ως εδώ.

Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι εκρηκτική. Ένα χρόνο τώρα ουσιαστικά οι σπουδές  είναι σε αναμονή, οι φοιτητές δίνουν εξεταστική, ουσιαστικά χωρίς συγγράμματα και ενώ έχουν διδαχτεί το 50% της ύλης, και ως αποκορύφωμα, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας!

Μέσα από αυτό το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο:

  • Βάζουν όριο σπουδών, ν+1/2ν απειλώντας με διαγραφές χιλιάδες φοιτητέςπου εργάζονται από το πρώτο έτος, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με δουλειά και σπουδές παράλληλα, με φοιτητές που άργησαν ή δεν πήραν καθόλου την μετεγγραφή τους!!! Ξεχνούν ότι υποβάθμιση για το κύρος των σχολών δεν είναι ο αριθμός των αποφοίτων αλλά οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακών εξοπλισμών που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπάρχει στις σχολές μας.
  • Προχωρούν σε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να πετάξουν εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές ώστε να τους ωθήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.Για αυτό και άλλωστε παράλληλα με τον τρόπο εισαγωγής, προχωρούν και ένα βήμα ακόμα στην αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων όπως έκαναν για Αρχιτεκτονική και Λογιστική. Εξασφαλίζουν πελατεία για τα Ιδιωτικά κολλέγια και ενισχύουν την κατηγοριοποίηση αναγνωρίζοντας του τίτλους των ιδιωτικών κολεγίων

Η επιλογή να έρθει το Νομοσχέδιο για συζήτηση τώρα δεν είναι καθόλου τυχαία. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πως η δυσαρέσκεια από την πολιτική της μεγαλώνει.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, σα να μην έφταναν τα παραπάνω, προχωρά σε μέτρα καταστολής και εκφοβισμού! Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, οι κάρτες και τα face control κατατίθενται στο ίδιο νομοσχέδιο με τις παραπάνω αντιεκπαιδευτικές αλλαγές. Θέλουν να βγάλουν από τη μέση την οργανωμένη διεκδίκηση, τους αγώνες των φοιτητών! 

 

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά των φοιτητών να μιλάνε, να αντιδρούν, να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον!!

 

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ !

  • Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις κάμερες και στις κάρτες εισόδου, στις πειθαρχικές ρυθμίσεις.
  • Όχι στην θέσπιση ορίου φοίτησης.
  • Όχι στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής. 
  • Όχι στην αναγνώριση των τίτλων των Ιδιωτικών κολεγίων

Στο άψε – σβήσε βρέθηκαν 30 εκατ. ευρώ για αστυνομία και κάμερες στα Πανεπιστήμια την ίδια στιγμή που προχωρά  μείωση 8% του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων για το 2021. Οι σχολές δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις αλλά από προσλήψεις μελών ΔΕΠ για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα, κλινικές, εργαστήρια με αποφυγή συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες.

Στηρίζουμε τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων: Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Φαρμακευτικής, Βιολογικού, ΣΟΦΕΘ

Προχωράμε στο πλευρό τους και συλλέγουμε υπογραφές καταδίκης. Παίρνουμε το λόγο εμείς και απορρίπτουμε το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να κάνει δική του υπόθεση την μόρφωση των παιδιών του, να μην επιτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης που επιδιώκει να «βάλει στον γύψο» το κίνημα, εντείνοντας την καταστολή και την τρομοκρατία.

Τέλος, απευθύνουμε κάλεσμα στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 10 Φλεβάρη στις 5:30μμ στο άγαλμα Βενιζέλου και  την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.