Kαταγγελία για κρουσματα κορωνοϊού στη Δομή Φιλοξενίας Προσφυγων Διαβατών

Δυστυχώς η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας αποδείχθηκε επικίνδυνη τόσο για πρόσφυγες και εργαζόμενους, όσο και συνολικά για τη Δημόσια Υγεία καθώς οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές τις φυλακές εν μέσω πανδημίας του κορωνοιού, είναι επόμενο να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές προσφύγων και εργαζομένων.

Αυτές τις μέρες εμφανίστηκαν κρούσματα Covid-19 στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, τόσο στους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί όσο και σε εργαζόμενους. Και ενώ ήταν ήδη γνωστά τα κρούσματα, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατευτεί η υγεία προσφύγων και μεταναστών αλλά ακόμη και τα τεστ σε εργαζόμενους έγιναν κάποιες μέρες αργότερα βάζοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο αφού η κυβέρνηση δεν προβλέπει κανένα ουσιατικό μέτρο για την προστασία της υγείας προσφύγων και εργαζομένων. Πώς να προβλέπει άραγε καθώς η ίδια η ύπαρξη αυτών των χώρων αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όσων διαμένουν εκεί, αφού οι συνθήκες διαβίωσης τους κάθε άλλο παρά ανθρώπινες είναι. Προβλήματα πολλές φορές ακόμη και στην υδροδότηση, άνθρωποι που διαμένουν σε σκηνές εν μέσω χιονιά, λόγω του υπερπληθυσμού στο, συνωστισμός και ανύπαρκτα μέσα υγιεινής λόγω αντικειμενικών συνθηκών που το κράτος επιβάλει. Έτσι, δυστυχώς για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν υγειονομικές βόμβες, «αποθήκες ψυχών» όπου άνθρωποι στοιβάζονται χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμία προφύλαξη, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

  Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές καταγγέλει τον ανύπαρκτο σχεδιασμό του κράτους για την προστασία της υγείας προσφύγων και εργαζομένων στις δομές αυτές. Ο μόνος σχεδιασμός τους είναι πως θα μετατρέψουν τις δομές σε φυλακές και τους ανθρώπους σε φυλακισμένους, ενώ παράλληλα αφήνουν υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες τους και δυσχαιρένουν ακόμη περισσότερο το νομικό πλαίσιο και τις προυποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να πάνε στους χώρους προορισμού τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι βιώνουν μία διαρκή ανασφάλεια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αβέβαιοι για το αν και για πόσο θα έχουν δουλειά αλλά και για το αν και για πόσο θα είναι υγιείς.Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει σε κάθε εργασιακό χώρο την περίοδο της πανδημίας.  Με χιλιάδες εργαζόμενους να ανησυχούν για τη ζωή τους, αφού κυβέρνηση και εργοδοσία δεν παίρνουν κανένα απολύτως μέτρο για να τους προστατεύσουν. Τα μόνα μέτρα που παίρνουν είναι για να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ενωμένοι, να απαιτήσουν να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται για την προστασία της υγείας τους. Παράλληλα, διεκδικούμε να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες να διαμένουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Δεν μπορεί να μιλάμε για υγιεινή όταν η ίδια η κατασκευή αυτών των χώρων το απαγορεύει! Όλοι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, να διεκδικήσουμε να μην παίζουν με τη ζωή τη δική μας και των οικογενιειών μας!

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Μαζικά-επαναλαμβανόμενα τεστ σε πρόσφυγες και εργαζόμενους.
  • Διαμόρφωση κατάλληλων χώρων για να απομονωθούν άτομα με πιθανά συμπτώματα.
  • Συχνές απολυμάνσεις όλων των χώρων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους διαμένοντες. Δεν μπορεί εν μέσω πανδημίας να υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση ή έλλειψη των απαραίτητων μέσων που χρειάζονται για τη διατήρηση της σωστής υγιεινής και προστασίας της υγείας προσφύγων και μεταναστών.
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας σε πρόσφυγες και εργαζόμενους.
  • Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των εργαζομένων που δουλεύουν στις προσφυγικές δομές, καθώς αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.
  • Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.
  • Απεγλωβισμός τώρα! Κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ και των συμμάχων της που εγκλωβίζουν τους ξεριζωμένους στη χώρα μας. Ταχύτερες διαδικασίες ασύλου ώστε να μεταβούν οι άνθρωποι στις χώρες προορισμού τους.

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές