Kαταγγελίες ΔΣ Εργαζομένων ΑΠΘ ενάντια στο επιχειρούμενο κλείσιμο Φοιτητικών Εστιών και Λέσχης

1. Για τις εστίες

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

(1) Η κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά.
Γιατί λοιπόν αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους;
Ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας;

(2) Ποιοί είναι οι εστιακοί φοιτητές μας; Σε μια χώρα με τόσο λίγες εστίες, σε μια χώρα που έχει περάσει τόσα χρόνια κρίσης, οι φοιτητές που έχουν επιλεγεί για τις εστίες είναι όχι απλά οικονομικά αδύνατοι, οι οικογένειές τους βρίσκονται σε ένδεια. Πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους, για να βοηθήσουν την οικογένεια· μερικοί από αυτούς deliverάδες και εργαζόμενοι σε βενζινάδικα και super market, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός.
Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

(3) Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι πολλοί δεν έχουν τα έξοδα της μετακίνησης αλλά κυρίως δεν έχουν πού να γυρίσουν: πολλοί ορφανοί από 2 γονείς,  οικογένειές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (καρκινοπαθείς, άτομα με χρόνια νοσήματα κ.ά.), γονείς πρόσφυγες ή Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει. Γι’ αυτά τα παιδιά, αντί να προβλέψει ότι θα προέβλεπαν οι γονείς τους, από όπου βρίσκονται αν μπορούσαν, δηλαδή καθαριότητα, υγιεινή, φαγητό, ιατρική κάλυψη, τι κάνει; Με εγκύκλιο λοιπόν σήμερα το υπουργείο φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε παροχή ξενοδοχείων για όσους/ες δεν έχουν κατοικία στο εσωτερικό της χώρας. Και εδώ φτάνουμε στην ΟΥΣΙΑ: Το κράτος-κυβέρνηση βλέπει τις εστίες, τους εστιακούς, τους εργαζόμενούς τους, τη φοιτητική μέριμνα ως ‘κόστος’ από το οποίο (χρόνια τώρα) προσπαθεί να ‘απαλλαγεί’. ΓΙ’ ΑΥΤΟ προτιμάει να παρέχει τώρα τα έξοδα στους ξενοδόχους και όχι τη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία της εστίας.

Η κυβέρνηση “με παπά” τον κορονοϊό προσπαθεί να θάψει λαϊκά δικαιώματα. Έτσι είδαμε μαζί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού να περνάει στα ψιλά και την άρση της απαγόρευσης επίταξης απεργών. Μήπως φοβάται ότι θα γίνουν τώρα διαδηλώσεις; Παίρνει μέτρα που θα μείνουν, τώρα που κανείς δεν αντιδρά. Έτσι και με τη φοιτητική μέριμνα, τώρα.

Συνάδελφοι οι μάσκες που φοράμε είναι για την προστασία μας, όχι για να μένουμε φιμωμένοι!

Απαιτούμε:

Κάτω τα χέρια από τους εστιακούς!
Δέσμευση από τη διοίκηση του ΑΠΘ ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία.
Να μη διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (ζεστό νερό, ρεύμα κλπ.).
Να παραμείνει η σίτιση με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Τακτική απολύμανση όλων των κτιρίων!
Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) σε κάθε όροφο κάθε κτιρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες κλπ.).
Δ ω ρ ε ά ν  και  υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ή   ε κ τ έ λ ε σ η   του τεστ για τον Covid-19, ΕΙΔΙΚΑ  γ ι α   ό π ο ι ο ν   θ έ λ ε ι   ν α  μ ε τ α κ ι ν η θ ε ί, παροχή όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέσων και κάλυψη των εξόδων μετακίνησής του.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις Εστίες.
Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών.

Συμπαραστεκόμαστε στους φοιτητές του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) που αναγκάστηκαν σε αυτές τις συνθήκες, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη μη διάδοση του κορονοϊού, όπως τις αποστάσεις ασφαλείας, να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση και αποφάσισαν να παραμείνουν στις Εστίες.

2. Για τη Λέσχη

Συνάδελφοι, ισσες,

Μετά από το επιχειρούμενο κλείσιμο των Εστιών η κυβέρνηση φαίνεται ότι προτίθεται να κλείσει και τις Φοιτητικές Λέσχες.

Όπως γνωρίζουμε, μετά την επιδημία η Λέσχη συνεχίζει να λειτουργεί, με πακέτα που διανέμονται από διάφορα σημεία για αποφυγή του συνωστισμού.
Όμως, πολλοί φοιτητές δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους,
είτε επειδή οι ιδιαίτερες πατρίδες τους έχουν δεχτεί σοβαρότερο πλήγμα,
είτε επειδή νοσούν/βρίσκονται σε καραντίνα άτομα στις οικογένειές τους,
είτε επειδή απλά συμμορφώνονται στην έκκληση των ειδικών να μη μετακινούμαστε, καθώς μπορεί όλοι/όλες μας δυνητικά να είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς,
είτε επειδή η ερευνητική δραστηριότητα του πανεπιστημίου δεν έχει ανασταλεί,
είτε επειδή για να κρατήσουν το σπίτι που με δυσκολία βρήκαν να νοικιάσουν, για να βγάλουν τα έξοδά τους έχουν βρει κάποια πρόχειρη δουλειά (ντελιβεράδες, βενζινάδικα κτλ.) που δεν μπορούν να αφήσουν.
Επίσης η Λέσχη εξυπηρετεί όπως είναι γνωστό και εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται είτε ακόμη στα γραφεία είτε από το σπίτι.

Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει αυτή η δομή να λειτουργεί.
1. Οι μετακινήσεις που απαιτούνται για να πάρεις ένα πακέτο την ημέρα από τη λέσχη είναι πολύ πιο περιορισμένες από την κατάσταση  που θα δημιουργηθεί αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται:
       – αναγκαστούν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, μεταφέροντας πιθανόν κάποιοι τον ιό
       – αναγκαστούν να επισκέπτονται σούπερ μάρκετ, φούρνους κτλ για τις καθημερινές τους προμήθειες.
2. Τη στιγμή που η ερευνητική και διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου υφίσταται είναι άδικο να επιβαρύνεις με επιπλέον έξοδα σίτισης όσους/ες ωφελούνται από αυτή τη δομή.

Απαιτούμε:
Να μην κλείσει η Λέσχη
Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στα Μέτρα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους
Δωρεάν τεστ για τον κορονοιό σε όσους φοιτητές επιλέξουν να μετακινηθούν από την πόλη.
Ιδιαίτερη προσοχή για τους εργολαβικούς εργαζόμενους όσον αφορά την τήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Άμεση πρόσληψή τους στο Δημόσιο.

To ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ