Να δυναμώσει το σύνθημα «Έξω οι εργοδότες από το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα»

Την παρωδία των αρχαιρεσιών του πανελλαδικού σωματείου ΠΑΣΥΕ («Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο») της ομάδας Βασιλόπουλου – ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη στις 17 και 18 Γενάρη καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Σημειώνει ότι «με την αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων αποτράπηκε ο σχεδιασμός της εργοδοσίας να πολλαπλασιάσει τους εκλεκτούς της στο επερχόμενο, μετά από 2 μήνες, συνέδριο της ΓΣΕΕ».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για:

• Σωματείο-σφραγίδα χωρίς καμία δράση, βιομηχανία αντιπροσώπων.

• Με όλο τον εργοδοτικό μηχανισμό σε δράση. Προϊστάμενοι, διευθυντάδες, διάφορα στελέχη γραβατωμένα να τραβολογάνε εργαζόμενους να ψηφίσουν μαζί τους.

• Με εργαζόμενους που δεν ήξεραν ούτε πού πήγαιναν, ούτε γιατί ή τι ψηφίζουν.

• Με το μηχανισμό της εργοδοσίας να αξιοποιεί κάθε μέσο, έμμεσης ή άμεσης πίεσης για να μην ξεφύγει κανένας εργαζόμενος. Και στο τέλος έπρεπε ο εργαζόμενος/η να ενημερώνει ότι πήγε και ότι ψήφισε (να μη χάσει η εργοδοσία και χρόνο για έλεγχο).

• Με τη δικαστική αντιπρόσωπο να λέει ότι οι εκλογές είναι καθόλα νόμιμες και να απειλεί μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που έκανε την παρέμβαση για αυτό το αίσχος, ότι θα καλέσει την Αστυνομία να απομακρύνει τις ταξικές δυνάμεις.

• Με χώρο διεξαγωγής εκλογών το ίδιο λαγούμι στο οποίο είχαν διεξαχθεί και άλλες εκλογές της ίδιας παράταξης. Θυμίζουμε: 1) Αρχαιρεσίες σωματείου ISS, του εργασιακού κάτεργου που άλλαξε ριζικά τις εργασιακές σχέσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους στην εργολαβική καθαριότητα και φύλαξη. Που και εκεί η εργοδοσία με όργιο τρομοκρατίας απειλούσε τους εργαζόμενους να πάνε να ψηφίσουν και 2) το σωματείο της ίδιας πάλι παράταξης το “ΡΟΔΟΝ” των εργαζομένων στα νυχτερινά κέντρα.

Η εμφανής έκφραση απέχθειας από τους εργαζόμενους όταν τελικά μάθαιναν τι βρώμικο παιχνίδι παίζεται στις πλάτες τους, ήταν και αυτή ένας από τους παράγοντες που ανάγκασε τον εργοδοτικό θίασο να τα μαζέψει και να φύγει πριν εκτεθεί σε ακόμη περισσότερους.

Και στο συνέδριο του ΕΚΘ, πριν δύο μήνες, η παράταξη ΕΑΚ του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αξιοποίησαν όλες τις δυνατές μορφές νοθείας. Εργοδοτική τρομοκρατία, ψεύτικα μητρώα, σωματεία-φαντάσματα, διπλοψηφίες, μπαζώματα. Αλλά ενώ κάθε μια παράταξη από αυτές αξιοποιούν λίγο πολύ όλες αυτές τις μορφές νοθείας, κάθε μια διαλέγει ξεχωριστό κλάδο να πρωτεύσει. Η παράταξη ΕΑΚ του ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι φαίνεται ειδικεύεται στην απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας από όπου προκύπτει το σύνολο της ούτως ή άλλως ισχνής ύπαρξης στο εργατικό κίνημα. Το γεγονός ότι δεν τους ενοχλεί να τοποθετούνται στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα με την ψήφο χιλιάδων εκβιασμένων από την εργοδοσία δείχνει καθαρά το ρόλο που έχουν αναλάβει.

Οι εργοδότες έχουν ξαμολήσει τους εργολάβους τους με στόχο να πολλαπλασιάσουν τα ανθρώπους τους στην ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση, τη ΓΣΕΕ, που πάει σε συνέδριο στα τέλη του Μάρτη. Να διαμορφώσουν με άλλα λόγια καλύτερους συσχετισμούς με περισσότερα πειθήνια όργανα. Ανθρώπους έτοιμους να βάλουν χωρίς δισταγμό την υπογραφή τους για την παράδοση κατακτήσεων, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, απώλεια δικαιωμάτων, ακύρωση αγωνιστικών διαθέσεων, βούλιαγμα των εργαζομένων στο συμβιβασμό και την υποταγή.

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα θα αγκαλιάσει την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση, τους διευθυντές και τους ανθρώπους τους, στις συλλογικές διαδικασίες. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε έντιμο συνδικαλιστή, συνολικά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε κλάδο να καταγγείλουν τη συνεχιζόμενη, ωμή εργοδοτική παρέμβαση. Να δυναμώσει το σύνθημα “Έξω οι εργοδότες από το εργατικό -συνδικαλιστικό κίνημα”, για να δυναμώσουν οι αγώνες με διεκδικήσεις που οδηγούν σε κατακτήσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων.