Ανακοίνωση για τα μέτρα πρόληψης στα εργοτάξια κατά της επιδημίας

“Σχετικά με την επιστολή του υπουργείου υποδομών, για τα μέτρα πρόληψης στα εργοτάξια κατά της επιδημίας του Covid-19”

Όπως έχουν τονίσει από την αρχή της πανδημίας οι ταξικές δυνάμεις, τα κυβερνητικά μέτρα, εκτός από ανεπαρκή για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, στρώνουν το έδαφος της επόμενης αντεργατικής μέρας. Τώρα, σε αυτές τις συνθήκες, φανερώνεται πιο καθαρά πως αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στις Κατασκευές κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία.

Είναι γνωστό ότι η εργασία στο χώρο της οικοδομής, σε μεγάλα εργοτάξια, δημόσια και ιδιωτικά έργα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει ανασταλεί όπως συμβαίνει σε άλλες κλάδους.

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες στην πλειοψηφία τους, αργοπορημένα, τα όποια στοιχειώδη μέτρα έχουν πάρει για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορωνοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό εργασίας) – είναι κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Εργασίας δεν έχουν κάνει κανένα έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα που προβλέπονται με βάση τις οδηγίες του ΣΕΠΕ μέσα στους χώρους δουλειάς. Η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει πατώντας πάνω στην ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις είναι κενές περιεχομένου αφού δεν παίρνονται αντίστοιχα μέτρα που να υποχρεώνουν την εργοδοσία στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Το ταξικό εργατικό κίνημα και η ομοσπονδία οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων ασκούν πίεση και αναδεικνύουν τα προβλήματα του κλάδου, σ αυτές τις συνθήκες με ανακοινώσεις, υπομνήματα στον υπουργό εργασίας, στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς .  Αποκαλύπτουν την υποκρισία της ατομικής ευθύνης που ευαγγελίζονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ως πανάκεια απέναντι στην πανδημία από τη μία και από την άλλη έχουν ανοικτούς χώρους εργασίας και εργοτάξια – υγειονομικές βόμβες.

Συνάδελφοι, ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό!

Η επιστολή του υπουργείου είναι παραπέτασμα καπνού αν όχι ανεπαρκής. Καλεί σε μια σειρά μέτρα που αφορούν την καθαριότητα και την υγιεινή των εργοταξίων, τα οποία ως συνδικάτο έχουμε αναδείξει στο παρελθόν και θα έπρεπε να ισχύουν σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας – όχι εν τέλει σε πανδημία!

Με την καθοδήγηση του Συνδικάτου οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Θεσσαλονίκη διεκδίκησαν και πέτυχαν να έχουν αύξηση σε αριθμούς από φορητές τουαλέτες και μέρη όπου μπορούν να πλυθούν και να καθαριστούν. Αυτά πριν την πανδημία – στις νέες συνθήκες χρειάζονται μεγαλύτερες διεκδικήσεις και οργάνωση σε κάθε χώρο.

Η επιστολή συνεχίζει με γενικά μέτρα απολύμανσης, δεν διευκρινίζει όμως πως θα λυθεί το πρόβλημα στους εργασιακούς χώρους με τα μέτρα προστασίας και απολύμανσης, όταν πολλά τέτοια προϊόντα βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά. Προβληματισμό επίσης προκαλεί το κάλεσμα για οδηγούς – χειριστές, να εργάζονται μόνοι τους χωρίς βοηθό και συνοδηγό.

Τα ελάχιστα μέτρα αυτά και περισσότερα που είναι απαραίτητα για να θωρακίσουμε τις ζωές μας, χρειάζεται να τα διεκδικήσουμε  με την πάλη μας σε κάθε χώρο. Ότι και να λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν σκόπιμα υποστελεχωθεί και υπεχρηματοδοτηθεί χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις – δεν μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο στην υπεράσπιση των εργαζομένων.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!

Μην γίνεσαι κρέας στα γρανάζια της εργοδοσίας! Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Μην στέκεσαι μόνος σου!

  • Σε κάθε χώρο δουλειάς, παλεύουμε να συσταθούν “Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας” –  από εργαζόμενους και να απαιτήσουμε την εφαρμογή όλων των μέτρων υγείας και υγιεινής.
  • Έλα σε επαφή με το συνδικάτο, μάθε να οργανώνεις την συλλογική στάση στον χώρο δουλειάς! Μάθε τα δικαιώματά σου! Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί μπορούμε και πρέπει να πάρουμε μέτρα για εμάς τους ίδιους!       

Μείνε δυνατός με το Συνδικάτο σου!

Κάλεσε στο Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, για να οργανώσεις κι εσύ την πάλη στον χώρο σου.

Τηλέφωνα του Συνδικάτου: 6987756750, 6944745038, 6978339896, 2310529907

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

E-mail: syndikato.oikothessa@gmail.com

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ