Αξιολόγηση Από Εδώ, Αξιολόγηση Από Εκεί…και Στη Μέση Οι Εργαζόμενοι

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε ένα ακόμα επεισόδιο από το καλοστημένο σίριαλ της «διαπραγμάτευσης» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς». Αυτή την φορά για το κλείσιμο της 2ηςαξιολόγησης. Ένα σίριαλ που όχι μόνο είναι μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέρονται των εργαζομένων, αλλά έχει να κάνει ακριβώς με το πώς τα δικαιώματά μας θα συνεχίζουν να κατακρεουργούνται στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων ομίλων.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα στην πλειοψηφία των εταιρειών του κλάδου «περνάμε» μία άλλη αξιολόγηση. Την αξιολόγηση που κρίνει το κατά πόσο ανταπεξήλθαμε στις απαιτήσεις και τους στόχους που μας είχε βάλει η εργοδοσία.

Θα ρωτήσει κανείς «μα καλά πως συνδέονται αυτά τα δύο;».

Μα και οι δύο αυτές εφαρμογές της, κατά τα άλλα θετικής στο άκουσμα, αξιολόγησης πραγματοποιούνται από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργοδοτών ανεξαρτήτου αποτελέσματος! Γι’ αυτό καταρχήν οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα λόγο να τις θεωρούμε δικές μας, εργαλείο και όπλο στα χέρια μας για να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες εργασίας και ζωής μας.

Η αξιολόγηση είναι εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας

Ακριβώς όπως η αξιολόγηση της συγκυβέρνησης έχει να κάνει με το πόσα περισσότερα δικαιώματα μας θα κοπούν, με το πως θα φορτωθούν ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες μας, έτσι και οι αξιολογήσεις στο χώρο δουλειάς έχουν να κάνουν με το πως θα μας βάλουν στο καλούπι των «αξιών» της κάθε εταιρείας, πως θα μας κάνουν να σκύβουμε το κεφάλι, να δεχόμαστε οτιδήποτε η εργοδοσία το θεωρεί ανάγκη και στόχο.

Υπάρχει εργαζόμενος στον κλάδο από τον όμιλο ΟΤΕ, όλους τους παρόχους, τις εταιρείες πληροφορικής μέχρι το πιο μικρό τηλεφωνικό κέντρο που δεν έχει ακούσει έννοιες όπως «engaged», «accountable», «committed», «motivated», «challenging» και άλλα τέτοια «corporate» …

Το νόημα τους; Πολύ συγκεκριμένο: πώς θα δουλέψουμε παραπάνω χωρίς να διεκδικούμε, πώς θα πληρωνόμαστε λιγότερο, πώς θα ενταθεί ο μεταξύ μας ανταγωνισμός, σε τελική ανάλυση, πώς χωρίς πολλά πολλά θα κοιμόμαστε και θα ξυπνάμε με τις αξίες του κάθε ομίλου υποταγμένοι στο κυνήγι του ανταγωνισμού ενώ παράλληλα οι δικές μας ζωές θα χειροτερεύουν.

Παράλληλα, οι αξιολογήσεις χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από την εταιρεία όταν θέλει είτε να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων (δίνοντας bonus ή προνόμια στους «καλούς») είτε να ξεφορτωθεί εργαζόμενους που της «χαλάνε τα νούμερα» (βλ. απολύσεις Unify, Wind, Vodafone και ο κατάλογος δε έχει τελειωμό…). Και σα να μην έφτανε αυτό, με την «αυτοαξιολόγηση» ή την αξιολόγηση συναδέλφων μας, προσπαθούν να μας κάνουν και συνένοχους στα εγκλήματά τους…

Η οργάνωση είναι όπλο στα δικά μας χέρια

Και πάλι θα πει κάποιος «και τι να κάνουμε, αφού είναι υποχρεωτικό και μπορεί να πάρω και κάτι παραπάνω αν είμαι καλός».

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Η ατομική λύση δεν είναι λύση. Δεν είναι λύση η αποδοχή της αντεργατικής επίθεσης, της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας. Οι εργοδότες στην καλύτερη θα μας πετούν ψίχουλα, ελάχιστα σε σχέση με την εργασία μας, τον πλούτο που παράγουμε. Ψίχουλα με τα όποια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυτερεύσει η ζωή η δική μας και των οικογενειών μας.

Από την άλλη, και αυτό είναι κάτι που οι εργαζόμενοι στον κλάδο το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, η εξέλιξη των τεχνολογιών και της επιστήμης είναι τεράστια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί άμεσα η ζωή μας, η καθημερινότητά μας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να χρησιμοποιείται με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες και όχι του εκάστοτε ομίλου. Οφείλουμε λοιπόν σήμερα να απαιτήσουμε με βάση τα όσα παράγουμε! Ο δρόμος είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, το ΣΕΤΗΠ, κοινή στάση και πάλη απέναντι στις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας!

 Οργάνωση και αγώνας σε επίπεδο εταιρίας, κλάδου και συντονισμός με όλους τους εργαζόμενους με περιεχόμενο που να θίγει τα συμφέροντα τους, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες μας, κόντρα στις λογικές για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία που μας βάζουν καθημερινά.

Οργάνωση στο επιχειρησιακό σωματείο, στο κλαδικό σωματείο το ΣΕΤΗΠ, συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αγώνας που να αντιπαλεύει ενιαία εργοδότη-κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ για να έχουμε αποτελέσματα.

Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουμε πως τα δικά μας συμφέροντα και οι ανάγκες μας είναι ασυμβίβαστα με αυτά των μονοπωλίων, των εργοδοτών μας, τόσο καλύτερα θα σχεδιάσουμε την πάλη μας για τη διεκδίκησή τους, τόσο πιο έτοιμοι θα γίνουμε για την οριστική ανατροπή αυτών που λυμαίνονται τα αποτελέσματα της εργασίας μας.

ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΕΤΗΠ! ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ & ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!