Απολύσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας εν μέσω πανδημίας

Το απάνθρωπο πρόσωπο του δείχνει για μια ακόμα φορά το σύστημα απέναντι στους εργαζόμενους.. ένα σύστημα που υπηρετούν πιστά κυβέρνηση και οι πλειοψηφία των δημάρχων και τώρα προβάλλεται με νέες απολύσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

Στον δ. Θεσσαλονίκης 8 συνάδελφοί μας (200 σε όλη την Ελλάδα) πετιούνται στην ανεργία μέχρι το τέλος του μήνα, λόγω “κακού σχεδιασμού” του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ενώ άλλοι μετακινούνται για πολλοστή φορά σε διαφορετικές πόλεις. Οι συνάδελφοι αυτοί μετά τους “οριστικών” πινάκων ( Ιούνη του 2019) της προκήρυξης 3Κ είναι μόνιμοι υπάλληλοι και σήμερα πετιούνται στο δρόμο, μετά την αναμόρφωση νέων ¨οριστικών¨ πινάκων το Νοέμβρη του 2019. Οι ” οριστικοί” των οριστικών.. τι να πούμε ξεκάθαρος εμπαιγμός.

Όλο αυτό το διάστημα περίσσεψαν τα λόγια συμπάθειας προς τους συναδέλφους και τα ευχολόγια, τόσο από κυβερνητικούς παράγοντες όσο και από δημοτικούς.. Έλεγαν ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση ώστε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι από πρόβλημα που δημιούργησε ο ” κακός σχεδιασμός “του διαγωνισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση.. Όταν όμως φτάσαμε στο δια ταύτα, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις ερωτήσεις του ΚΚΕ στην Βουλή και την πρόταση του να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση, τα γύρισε.. και αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση του.

Με τις υπηρεσίες καθαριότητας να είναι στη πρώτη γραμμή διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, χωρίς κάλυψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, η κυβέρνηση προχώρα σε απολύσεις εν μέσω πανδημίας, βάζοντας μπροστά, την προάσπιση της δημόσιας υγείας, για όλα τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει με ΠΝΠ. “Νίπτουν τας χείρας” τους γιατί η προάσπιση του δικαιώματος στην μόνιμη σταθερή δουλειά είναι παθογόνος ¨ιός¨ για τις πολιτικές και τα συμφέροντα που υπηρετούν.

Ευθύνη φυσικά έχει και οι πλειοψηφία των δημάρχων που βολεύονται να καλύπτουν τα κενά και τις ελλείψεις με την εντατικοποίηση της εργασίας – εκατοντάδες τα εργατικά ατυχήματα στην καθαριότητα των δήμων (201 στον δ, Θεσσαλονίκης την τελευταία τριετία), δεκάδες τα θανατηφόρα και με συμβασιούχους σε ομηρία.

Στο δ. Θεσσαλονίκης παρ` ότι πάρθηκε ομόφωνο ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο να μη γίνει καμιά απόλυση αλλά να προσληφθούν και οι νέοι επιτυχόντες που δικαιώθηκαν οι ενστάσεις τους, η διοίκηση δεν έδειξε να στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους. Όχι μόνο αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους, όχι μόνο δεν απάντησε στην επιστολή που του στείλανε, τους άφησε και απλήρωτους μέσα στις γιορτές.. Γι` αυτούς απομένει μόνο ο Γολγοθάς.

Η ΔΑΣ στο πλευρό των απολυμένων και όσων έχουν δυσχερή μετακίνηση, ανέδειξε την αδικία που συντελείται, πίεσε προς την κατεύθυνση παραμονής στη δουλειά τους, στον ΣΕΔΘ, στην ΠΟΕ – ΟΤΑ, στη διοίκηση του δήμου, με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, κινητοποιήσεις..

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι σταθερά δίπλα του και ποιοι παίζουν παιγνίδια στην πλάτη του

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά, αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της.

ΖΗΤΑΜΕ:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ..

Γραμματεία της ΔΑΣ

15 – 4 – 2020