Απόφαση συνέλευσης εργαζόμενων στην VODAFONE στο κτήριο Φοίνικα Θεσσαλονίκη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στη Vodafone,

 

Τα τελευταία χρόνια, εμείς οι εργαζόμενοι, παρακολουθούμε τους όρους διαβίωσης και εργασίας  να χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο. Η μία αντιλαϊκή κυβέρνηση διαδέχεται την άλλη και μαζί με τα μονοπώλια και την ΕΕ φέρνουν μέτρα επώδυνα για μας και τις οικογένειές μας.

Για ακόμη μια φορά μπροστά μας  έχουμε ένα πακέτο με αντιλαϊκά μέτρα:

  • Μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα: Μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών, θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.
  • Καρατόμηση του αφορολόγητου
  • Κατάργηση της Κυριακής αργίας.. Το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους. Ανοίγει το δρόμο για επέκταση του μέτρου και σε άλλους κλάδους, ανοίγει το δρόμο στο να θεωρείται η Κυριακή κανονική εργάσιμη μέρα και να πληρώνεται συνεπώς ως τέτοια, πράγμα που θα πλήξει ιδιαίτερα εμάς τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα.
  • Περικοπή των συντάξεων. Περικοπή της προσωπικής διαφοράς ως και 18% της σύνταξης! Έτσι επί της ουσίας πλήττονται όλες οι οικογένειες που έχουν κάποιο συνταξιούχο.
  • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.
  • Ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη στην πόλη μας έχουν προχωρήσει σε λιμάνι, αεροδρόμιο, ΕΥΑΘ και ΕΛΒΟ, ενώ συνεχίζουν και με τη ΔΕΗ. Όπως επιβεβαιώνει και η πείρα για να είναι κερδοφόρες για τους επενδυτές θα τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, θα κάνουν πιο ακριβές και λιγότερο ποιοτικές τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός.

Με αφορμή την εξέλιξη με τη μείωση των διαλειμμάτων σε μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα προχωρήσαμε εχτές σε μία πετυχημένη 4ωρη στάση εργασίας και επιτόπου  συνέλευση  ώστε να αποφασίσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι , μαζικά και οργανωμένα, για το ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε αυτή τη νέα επίθεση που ήρθε σε συνέχεια όλης της προηγούμενης.

Τα συμπεράσματα που βγάλαμε:

  •  Η μείωση του διαλείμματος ήταν  η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού  η καθημερινότητα μας  στην δουλειά είναι μόνιμα στην πρέσα. Η εντατικοποίηση έχει βαρέσει κόκκινο με τις συνέπειές της να επηρεάζουν το σύνολο της ζωής μας.
  •  Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε στην πράξη τον φόβο μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας η εργοδοσία φοβάται περισσότερο από εμάς.
  •  Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα, γιατί διαφορετικά δεν θα έτρεχαν να μας πουν ότι δεν επιθυμούν να χαραμίζουμε το διάλλειμά μας για εκκρεμότητες. Αλλά ας μας απαντήσουν τότε, γιατί όταν βγαίνουμε not ready για να κάνουμε αιτήματα μετά από κάποια κλήση μας ρωτάνε αν είμαστε διάλειμμα? Γιατί ενώ υπάρχει ένα ποσοστό τυπικό για το divert μόνιμα μας φωνάζουν να το βγάλουμε?
  •  Όσες υποχωρήσεις και να κάνουμε, όσες θυσίες και να υποστούμε για να διαφυλάξουμε την δουλειά μας, ποτέ δεν θα είναι οι τελευταίες και ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Γιατί η Vodafone και η κάθε Vodafone μπροστά στην μεγιστοποίηση των κερδών της δεν υπολογίζει κανέναν άνθρωπο, κανένα εργασιακό δικαίωμα!

Πήραμε το παράδειγμα από τις συγκεντρώσεις  που κάνανε οι συνάδελφοί μας στα κτήρια της Αθήνας, το θάρρος από την απόφαση που πήρε το κλαδικό μας σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, για την στήριξη της στάσης, συζητήσαμε, διαμορφώσαμε αιτήματα  και καταλήξαμε στην παρακάτω Απόφαση.

 

  • Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας που θα ανακτά και θα καλύπτει τις απώλειες που έχουμε, με πλήρες και σταθερό ωράριο για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων, κατάργηση της επινοικίασης της εργασίας. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μισθό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.  Το κυνήγι των  bonus παραγωγής και των διαγωνισμών που βγάζει η εταιρία δεν αρκούν ούτε καν για να τις μπαλώσουμε και βέβαια καθότι αυτά αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτά.
  • Καμία μείωση του διαλείμματος – 60 λεπτά για όλους στο 8ωρο. Είναι η φύση της δουλειάς μας τέτοια που πρέπει να προβλέπεται  επιπλέον χρόνος όχι απλά για ψυχική ξεκούραση αλλά και για σωματικές ασκήσεις. Τα επίσημα στατιστικά κρατικών φορέων ομολογούν ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα.
  • Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις. Η υποστελέχωση  και η ανάθεση τμημάτων σε εργολαβίες είναι που επηρεάζει αρνητικά την «άριστη εξυπηρέτηση» των συνδρομητών και όχι το 10 λεπτά από το διάλειμμά μας. Η λύση για λιγότερες αναμονές είναι συστήματα που δεν θα υπολειτουργούν και περισσότεροι εργαζόμενοι να εξυπηρετούν.
  • Καμία αλλαγή και παρέμβαση στις εργασιακές – συνδικαλιστικές ελευθερίες.
  • Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που να ανταποκρίνονται στην φύση της εργασίας μας. Να δοθούν άμεσα καινούρια ακουστικά σε όλους τους συναδέλφους. Είναι απαράδεκτο είτε να τα αγοράζουμε είτε να έχουμε κοινά ακουστικά και όταν αρρωσταίνει ένας συνάδελφος να αρρωσταίνουμε όλοι.
  • Καμία βλαπτική μεταβολή της σύμβασης μας και κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 17 Μάη

Κλιμακώνουμε την πάλη μας με νέες συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και στάσεις εργασίας όποτε και αν χρειαστεί.

Συνέλευση Εργαζόμενων στην VODAFONE στο κτήριο του Φοίνικα στη Θεσσαλονίκη