Δέν θα ανεχτούμε η πανδημία του κορωνοϊού να γίνει οδοστρωτήρας αντεργατικών ρυθμίσεων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΠΟΣΕΥΓ)

Αχαρνών 2 Τ.Κ. 10176,  Αθήνα
Τηλ.:210-5234189, 210-2124041, 5042, 2310472130,κιν. 6976005479, 6944224234
FΑΧ: 210-5232240,2310472302
e-mail: ,

Αθήνα, 1 Απριλίου 2020

Αριθ. πρωτ.: 17

 

ΠΡΟΣ:   1. Πολιτική Ηγεσία ΥΠΑΑΤ

Γραφείο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  &  Τροφίμων, Μ. Βορίδη
– Γραφείο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &       Τροφίμων, κ. Κ. Σκρέκα
-Γραφείο Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Φ. Αραμπατζή
– Γραφείο Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γ. Στρατάκο
– Γραφείο Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Κοινοτικών Πόρων, κ. Κ. Μπαγινέτα

  1. Υπουργείο Οικονομικών

Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

  1. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Γραφείο Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών
Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

  1. Υπουργείο Εσωτερικών

Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

  1. Υπουργείο Υγείας

Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Β. Κικίλια

  1. ΑΔΕΔΥ

 

ΚΟΙΝ.:   1. ΑΔΕΔΥ

  1. Συλλόγους Ομοσπονδίας

(με την παράκληση να ενημερωθούν τα μέλη)

  1. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)
    Κεντρική Υπηρεσία
    Δ/νση Προγραμματισμού & Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία
          
  2. 4. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας  

 

 

Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν στο μυαλό τους να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για πιθανή μείωση μισθών στο δημόσιο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Αποκαλυπτική είναι και η επιχειρηματολογία που προβάλλεται, όπως α) η σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη υφίσταται τεράστιες οικονομικές συνέπειες, η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων και στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, β) οι «αντοχές της οικονομίας», γ) η εκ περιτροπής εργασία η οποία σε διάφορα σημεία της ΠΝΠ  αλλά και των εγκυκλίων του ΥΠΕΣ σκόπιμα συγχέεται με την τηλεργασία ώστε να μην ξεκαθαρίζεται αν ο υπάλληλος λογίζεται ότι δουλεύει ή όχι.

Με άλλα λόγια, προετοιμάζεται η κοινή γνώμη και προλειαίνεται το έδαφος σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση καθώς η μείωση του «μισθολογικού κόστους» στο δημόσιο είναι διαχρονική επιδίωξη των κυβερνήσεων.

Δεν θα ανεχτούμε η πανδημία του κορωνοϊού να γίνει οδοστρωτήρας αντεργατικών ρυθμίσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ & ΤΩΡΑ:

  • Καμία μείωση μισθού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΥΠΑΑΤ.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
  • Δεν αποδεχόμαστε οι υπάλληλοι να χαρακτηρίζονται ως μη παρέχοντες εργασία ή οι υπηρεσίες να θεωρούνται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας όταν οι εργαζόμενοι παρέχουν υπηρεσία εξ αποστάσεως, όπως άλλωστε προβλέπεται τόσο στην από 14-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 64) όσο και στην αριθμ. πρωτ. 2662/88233/20-03-2020 Απόφαση του ΥΠΑΑΤ (ΑΔΑ: 94Η04653ΠΓ-6ΩΩ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύστημα ωρομέτρησης C-work του ΥΠΑΑΤ δεν υπάρχει η επιλογή της εξ αποστάσεως εργασίας πάρα μόνο της εκ περιτροπής εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται…
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας – Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στους εργαζόμενους του ΥΠΑΑΤ.
  • Κάλυψη του κόστους εργαστηριακού ελέγχου των εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ στην περίπτωση εμφάνισης συμπτώματος του κορωνοϊού COVID-19 ή ύπαρξης υπόνοιας επαφής του με κρούσμα ή ύποπτο περιστατικό του κορωνοϊού COVID-19 εντός το αργότερο σαράντα οκτώ (48) ωρών από τη διαπίστωση ή την αναφορά του συμβάντος {βλ. την αριθ. πρωτ. Κ.Γ./Δ21/11451/31-03-2020 απόφαση Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών (ΑΔΑ: ΩΕΛΙ465ΧΘΞ-Α5Ζ)}.
  • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες. Να τροποποιηθεί η από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού. Πιο συγκεκριμένα, να μην υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να παίρνουν στις 4 μέρες 1 μέρα κανονική άδεια, γιατί πολλοί συνάδελφοι θα έχουν πάρει όλες τις προβλεπόμενες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδειες (π.χ. αναρρωτική, κανονική κτλ.) πριν ‘’ομαλοποιηθεί’’ η κατάσταση και θα πρέπει είτε να επιστρέψουν στη δουλειά μαζί με τα παιδιά τους είτε να αποδεχτούν την εργασία εξ αποστάσεως έχοντας παράλληλα τη φροντίδα των ανήλικων τέκνων τους.
  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΣΚΟΥΦΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ