Δελτίο Τύπου για τις κινητοποιήσεις την παγκόσμια ημέρα υγείας

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις των υγειονομικών μπροστά στην πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία μας δείχνουν το δρόμο. Σε όλη την Ελλάδα από Νοσοκομεία μέχρι τις πολύπαθες ΤΟΜΥ οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση της υγείας του λαού βγήκαν να βροντοφωνάξουν ότι δε θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, με ελλείψεις σε προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, μέσα ατομικής προστασίας. Οι εργαζόμενοι της χώρας, εκατοντάδες σωματεία και φορείς ήταν στο πλευρό των συναδέλφων μας, δυναμώνοντας ο καθένας από το μετερίζι του αυτή τη φωνή.

Από αυτή την κινητοποίηση κάποιοι έγκριτοι δημοκράτες δημοσιογράφοι που τόσο πολύ κόπτονται για τη δημόσια υγεία το μόνο που είδαν ήταν συγχρωτισμό και παράβαση των περιοριστικών μέτρων. Περίσσεψαν τα χειροκροτήματα και οι έπαινοι, τα λόγια του αέρα και τα κροκοδείλια δάκρυα τόσο καιρό.

Κουβέντα για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Κουβέντα για τα εργοτάξια-υγειονομικές βόμβες εκεί που η ατομική ευθύνη σταματάει μπροστά στα κέρδη των κατασκευαστικών. Κουβέντα για τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας, για τους εργαζόμενους που στοιβάζονται στις αστικές συγκοινωνίες για να πάνε στη δουλειά τους. Εκεί κανένας τους δεν είδε συνωστισμό.

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΕ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΔΕ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ

 

Την ατομική του ευθύνη ο λαός μας την έχει αναλάβει. Τα εργατικά σωματεία από την πρώτη στιγμή έχουν πέσει στη μάχη της τήρησης των μέτρων ασφαλείας μέσα στους χώρους εργασίας. Εκεί που η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει με τα δώρα-ΠΝΠ της κυβέρνησης με τις “απαγορευμένες” απολύσεις να έχουν ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες πανελλαδικά, με την εκ περιτροπής εργασία να σπάει κόκκαλα. Για όλα αυτά καμία συζήτηση δεν είδαμε να γίνεται. Μόνο για τα ψίχουλα που δίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την υγεία. Ακόμη και αυτά είναι από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργατών.

 Την κρατική ευθύνη και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα την αναλάβει η κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να κουνάει το δάχτυλο στους υγειονομικούς που απαιτούν τα αυτονόητα; Θα μας απαντήσει επιτέλους τί θα γίνει με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που αντί να αλωνίζει τους χώρους δουλειάς το έχουν βάλει στο γύψο; Θα μας απαντήσει τί θα γίνει με τους εργοδότες που συστηματικά δεν καταβάλουν το δώρο του Πάσχα είτε ζητώντας το πίσω είτε καταβάλλοντας το αντί για το μισθό;

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ! ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ!

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 •   Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
 •  Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
 •  Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
 •  Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
 •  Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
 • Την αυτόματη κατάργηση τώρα όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
 •  Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 •  Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων
 •  Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους, είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας.
 • Να καταβληθεί στους οικοδόμους το Δωρόσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο. Οι εισφορές έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και τέσσερις μήνες. Δε στέκει καμία δικαιολογία περί «επιβάρυνσης των κατασκευαστικών εταιριών σε δύσκολες συνθήκες». Το δώρο αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα μεροκάματα που πρέπει ο ΕΦΚΑ να αποδώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση στους οικοδόμους.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΗΛ.:2310529907   E-mail:

Η Διοίκηση