Υποχρεωτική χορήγηση άδειας από τη διοίκηση της Deloitte

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Λ.Θ)
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Αριστοτέλους 32 (Ε.Κ.Θ.) 4ος όροφος,

τηλ. 2310 267 295, email:

Για την υποχρεωτικη χορηγηση άδειας 10 ημερών από τη διοίκηση της Deloitte.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μέσα σε όλη την καινούρια πραγματικότητα που αρχίζει να διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, με την απομακρυσμένη εργασία από το σπίτι και την εντατικοποίηση της δουλειάς μας, η ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρο τις άδειές μας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται τώρα από τη διοίκηση της Deloitte που με mail προς όλη την εταιρία, ενημέρωσε τους εργαζόμενους, για την ακρίβεια τους «παρότρυνε» με όλη την τυπική ευγένεια που ως γνωστόν διέπει ένα e-mail του HR, να χρησιμοποιήσουν 10 μέρες από την κανονική τους άδεια μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, μέχρι τις 15/5. Βέβαια, παρακάτω στο mail η «παρότρυνση» γίνεται εντολή καθώς αναφέρει πως οι εργαζόμενοι μπορούν να μη λάβουν την άδεια μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου του αντίστοιχου τμήματος. Και όλο αυτό έρχεται σαν συνέχεια διαβεβαιώσεων ότι δεν θα αλλάξει τίποτα παραπάνω σε σχέση με το ωράριο και τις απολαβές των εργαζομένων και ότι είναι εξασφαλισμένη η εργασία για όλο το προσωπικό της εταιρείας. Την ίδια ώρα, για να χρυσώσουν το χάπι, οργανώνουν διαδικτυακά μαθήματα γιόγκα, σεμινάρια ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων!

Επιπλέον με την παραπάνω ενέργεια της διοίκησης, σοβαρό ζήτημα προκύπτει και με τους συναδέλφους που δεν έχουν υπόλοιπα αδείας π.χ νεοπροσλαβανομενοι. Αφού υπάρχει κίνδυνος να μην έχουν τα απαιτούμενα υπόλοιπα για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παρά τη διάθεση καθησυχασμού και την προσπάθεια να παρουσιαστεί η 10ήμερη άδεια ως μέτρο που λαμβάνεται με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων, η διοίκηση της εταιρίας έχει μάλλον συνειδητά παραλείψει να αναφέρει ότι η χορήγηση της άδειας αναψυχής των μισθωτών σύμφωνα με το άρθρο 4 του Α.Ν.539/45, καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη, και σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζεται μονομερώς!

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονική άδεια, η για οποιοδήποτε λόγο υποχρεωτική χορήγηση μιας ή περισσοτέρων ημερών αναπαύσεως από τον εργοδότη στον μισθωτό, μετά από απόφαση του εργοδότη, δηλαδή ο εργοδότης δεν μπορεί να «εξαναγκάσει» το μισθωτό να πάρει την κανονική του άδεια με αιτιολογία την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης.

Η παραπάνω ενέργεια, εντάσσεται στην συνολικότερη επιδίωξη της εργοδοσίας να μεταφέρει τις συνέπειες και αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων της, προχωρώντας σε καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε την διοίκηση της Deloitte:

  • να προχωρήσει άμεσα σε ενημέρωση του προσωπικού ότι είναι δικαίωμά του να επιλέξει το αν θα λάβει τώρα ή αργότερα την ετήσια άδεια του! Να σταματήσει να υποχρεώνει τους εργαζομένους να λάβουν την άδεια τους σε περίπτωση που δεν το επιθυμούν.
  • Να δεσμευτεί ότι οι συνάδελφοι που θα επιλέξουν να πάρουν την άδεια τους δεν θα δουλέψουν εκείνες τις ημέρες!

Ενημερώνουμε το σωματείο μας για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Η αλληλεγγύη, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

6.4.2020