Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία ματώνουν τους εργαζόμενους και στο μυαλό τους έχουν να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.
Στον κλάδο του μετάλλου στην Κεντρική Μακεδονία η κατάσταση είναι ενδεικτική:

  • Η εργοδοσία της ΣΙΔΕΝΟΡ ανακοίνωσε γενικό shut down σε όλο τον όμιλο ξεκινώντας από αρχές Απρίλη διαθεσιμότητα, αφήνοντας με αυτή της την απόφαση εκατοντάδες εργαζόμενους με το μισό τους μισθό δηλαδή με 300 και 400 ευρώ! Πρόκειται για μία ξεκάθαρη προσπάθεια από τη μεριά του επιχειρηματικού ομίλου με τις πλάτες και τη στήριξη της κυβέρνησης και των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι το μάρμαρο για ακόμη μία φορά.
  • Στην ΕΚΜΕ πριν 10 μέρες απολύθηκαν και οι τελευταίοι 10 εργολαβικοί εργαζόμενοι με το πρόσχημα της μείωσης της δουλειάς λόγω του κορωνοϊού.
  • Στην Εγνατία Χυτήριο ανάγκασαν μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε λήψη κανονικής άδειας εκ περιτροπής ανά 2 εβδομάδες. Πρόκειται για μια παράνομη απόφαση που όμως βασίζεται στην άθλια απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει το πλήρες ελεύθερο στην εργοδοσία να επιβάλλει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία!

Η κυβέρνηση κρατώντας κλειστά τα μάτια της στις παραπάνω ασυδοσίες κομπάζει ότι παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι “προστατεύει τους εργαζόμενους”. Την ίδια στιγμή νομοθετεί για μειώσεις μέχρι και στο 50% του μισθού μέσω της εκ περιτροπής εργασίας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ήρθε σαν το “αποκορύφωμα” των μέτρων της κυβέρνησης αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης που τάχα νοιάζεται για την υγεία μας. Η ίδια η κυβέρνηση πρώτη και καλύτερη σπάει την καραντίνα αφού επιτρέπει βιομηχανικοί χώροι με μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων να παραμένουν ανοιχτοί με το κίνδυνο διασποράς του ιού, χωρίς μάλιστα να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής σε όλους… Το περίφημο σλόγκαν “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” φαίνεται ότι δεν ισχύει στην περίπτωση που πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε για τα κέρδη τους… Η απεργία στην Ιταλία στις 25/3, το κάλεσμα όλων των γιατρών και νοσηλευτών να κλείσουν όλες οι βιομηχανίας έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα!

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ!

Μας καλούν και πάλι εμείς να πληρώσουμε το μάρμαρο!

Δεν θα τους περάσει! Θα μας βρουν απέναντί τους!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ!

Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε τα δικαιώματά μας στον ντορβά. Καλούμε τώρα όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να γραφτούν στο σωματείο για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα μας σε καραντίνα, για να μην μείνει κανένας μόνος του. Για να μην σηκώσουμε πάλι εμείς όλο το βάρος της πανδημίας όπως αναλάβαμε το βάρος της κρίσης τα τελευταία δέκα χρόνια… Γιατί όπως ο καθένας μόνος τους δεν μπορεί να σωθεί από μια φυσική καταστροφή, έτσι και η ατομική ευθύνη δεν είναι η απάντηση για όλα σε συνθήκες πανδημίας.

Γιατί η ατομική ευθύνη δεν τρώγεται, δεν απαλλάσσει από έξοδα και χρέη, δεν καλύπτει τις ανάγκες μια εργατικής οικογένειας. Ατομική ευθύνη και 300 ευρώ μισθός, ατομική ευθύνη χωρίς δουλειά, ατομική ευθύνη χωρίς ενίσχυση της Υγείας, χωρίς μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους είναι αέρας κοπανιστός.

ΤΩΡΑ να παρθούν όλα τα ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με γενναία χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μαζικές προσλήψεις ιατρικού υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού, με επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας του εξοπλισμού και των αποθεμάτων τους!
ΤΩΡΑ να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους που παραμένουν σε λειτουργία. Δωρεάν προμήθεια στους εργαζομένους Μέσων Ατομικής Προστασίας (γάντια-μάσκες-αντισηπτικά κ.α.) παντού! Άμεση απολύμανση των χώρων και συστηματική καθαριότητα!
ΤΩΡΑ ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων μας! Καμία απόλυση! Καμία αλλαγή σύμβασης και ωραρίου! Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Καμία άδεια άνευ αποδοχών! Καμία μείωση των μισθών μας! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ!
Καλούμε τους συναδέλφους μας να στείλουν τις καταγγελίες τους στο συνδικάτο μας αξιοποιώντας όλα τα μέσα, παλιά και νέα που δίνει η σύγχρονη επικοινωνία και η τεχνολογία.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!

Το Δ.Σ. 29/3/2020