ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ε.ΤΗ.Π ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE – 360 CONNECT – ΛΟΙΠΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

Η εργοδοσία της «Vodafone» γνώριζε από την προηγούμενη βδομάδα την ύπαρξη κρούσματος σε κτίριο στον Πύργο των Αθηνών, σε άλλον όροφο του κτιρίου, και δεν έβγαλε άχνα! Την ίδια στιγμή μετέφεραν συναδέλφους από το κτίριο του Πύργου στο κτίριο του Ρέντη ενώ τους είχε αποκρυφτεί η ύπαρξη κρούσματος, ώστε να μπορούν στοιχειωδώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Αλλά είναι ψιλά γράμματα αυτά για την εργοδοσία της Vodafone. Το αίσχος των ενεργειών τους συνεχίζεται καθώς κάλεσαν μετά από όλα αυτά τους εργαζόμενους να πάνε κανονικά για δουλειά, λέγοντας πως έκαναν τις απαραίτητες απολυμάνσεις. Την ίδια στιγμή που υπάρχει μια πανδημία σε έξαρση με μεγάλο ρυθμό διασποράς, την εταιρεία την νοιάζει να συνεχίσει κανονικά η παραγωγή, η κερδοφορία και η λειτουργία της. Μην και δεν απαντηθεί καμία κλήση, μην και δεν διεκπεραιωθεί καμία εκκρεμότητα. Λέξεις όπως υγεία, ασφάλεια, πρόληψη είναι άγνωστες στο λεξιλόγιό τους.

Μάλιστα πετούν το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους να αποφασίσουν ατομικά τι θέλουν να κάνουν, καλώντας τους να σπαταλήσουν την ήδη κουτσουρεμένη κανονική τους άδεια. Αίσχος! Λένε πως εφαρμόζουν το νόμο! Κυβέρνηση και εργοδοσία παίζουν πινγκ-πονγκ τα δικαιώματά μας ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Αντί να κλείσουν τον όροφο, να δώσουν όλα τα απαραίτητα είδη ατομικής προστασίας, να εξεταστούν με ευθύνη και έξοδα της εταιρείας όλοι οι εργαζόμενοι, το μόνο που τους νοιάζει είναι μη και χαθεί η κερδοφορία τους.

Από την αρχή τα Σωματεία μας είχαν κάνει καθαρό πως τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ούτε στο ελάχιστο δεν προστατεύουν πραγματικά τους εργαζόμενους. Σε αυτά ακριβώς τα μέτρα πατάει η εργοδοσία και συνεχίζει ασύδοτα να δρα μέσα στους χώρους και να μη δίνει δεκάρα τσακιστή για την υγεία μας.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να πεθάνουμε για τα κέρδη τους

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις άμεσα για 48ωρη απολύμανση. Να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Καμία άνευ αποδοχών άδεια. Καμία κανονική άδεια. Άδεια με πλήρεις αποδοχές.
  • Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές.
  • Η “Vodafone” να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος (π.χ. με την ασφαλιστική που συνεργάζεται) για τακτικούς προληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους από το φαινόμενο της διασποράς του ιού.
  • Καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού. Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις ή εκ περιτροπής εργασία. Να ανανεωθούν εδώ και τώρα όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Έγκαιρη ενημέρωση. Δεν είναι σωστό οι εργαζόμενοι να ενημερώνονται πάντα τελευταίοι ακόμα και για το πού θα δουλέψουν την επόμενη μέρα μετά το τέλος του ωραρίου εργασίας τους.

ΥΓ: Για όσους γενναίους και ατρόμητους προϊστάμενους μας δήλωσαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, να είναι σίγουροι ότι τους περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες!

Ενημερώνουμε τα Σωματεία μας για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Η αλληλεγγύη και η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα. Κριτήριο είναι οι δικές μας ανάγκες.