ΕΥΑΘ – Έλλειψη οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, επιχειρούν να πιστέψουμε ότι θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της πανδημίας   που έχεις συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας.

Οι τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού  είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού.

Η προπαγανδιστική κυβερνητική εκστρατεία, που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη και ζητά εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα.

 Απαιτούνται εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας, όπως: Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού

Πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

Με ευθύνη των κρατών-κυβερνήσεων να διασφαλιστούν πλήρεις πρόσθετες άδειες, με αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν και αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης, σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους, σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά, πρέπει να συνοδεύονται και με αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στηρίζουν μόνο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επιφυλάσσουν καθεστώς “καραντίνας” για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα σπασμωδικά ανύπαρκτα ημίμετρα πρόληψης της ΕΥΑΘ την τελευταία στιγμή φανερώνουν τις τρομερές  ελλείψεις της σε προσωπικό, την έλλειψη για μια ακόμη φορά οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών -ειδικά τώρα που το αγαθό μας, το νερό, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ-για την προστασία των εργαζομένων και της  κοινωνίας της πόλης μας.

Αποδεικνύετε περίτρανα ότι μόνο η δημόσια διαχείριση υπό την εποπτεία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ να απαιτήσουν:

  • ένταση των μέτρων ασφαλείας κ προστασίας των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, αλλά και για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες
  • να μην δεχτούν καμία υποχρεωτική άδεια (είναι παράνομο) αλλά να δοθεί όπου χρειάζεται πρόσθετη με απόφαση του ΔΣ της ΕΥΑΘ
  • να γίνεται καθημερινή απολύμανση όλων των χώρων εργασίας
  • ο ιατρός εργασίας να επισκέπτεται καθημερινά και υποχρεωτικά όλους τους χώρους εργασίας
  • να δοθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους
  • να προστατεύσουν τους «πρακτηκάριους» μην επιτρέποντας την φυσική παρουσία τους στην ΕΥΑΘ, έτσι δεν θα αναγκαστούν να μετακινούνται με τα μμμ
  • να λαμβάνονται δείγματα από τους εργαζόμενους για έλεγχο υπό την επίβλεψη του ιατρού εργασίας, με ευθύνη της ΕΥΑΘ και όχι με την «ατομική ευθύνη» των εργαζόμενων
  • δωρεάν νερό σε όλους τους καταναλωτές πλην των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι αναστολή πληρωμών