ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Δεν έχει τελειώσει καλά-καλά το καλοκαίρι και η MLS έχει επιδοθεί σε μια σειρά απολύσεων, τόσο στο παράρτημά της στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Απολύσεις που εντάσσονται στη λογική των περικοπών. Η αιτία των περικοπών είναι προφανής: ο ανταγωνισμός στην αγορά, η αδυναμία εξασφάλισης των προσδοκώμενων κερδών και η αβεβαιότητα για το μέλλον λόγω και της διαφαινόμενης νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προβλέπεται, οδηγούν την MLS, αλλά και την κάθε εταιρεία γενικότερα, σε ένα δρόμο: αυτόν της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους.

Τι κι αν η κυβέρνηση ΝΔ (όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) βάλθηκαν να μειώσουν δραστικά τη φορολογία για τις επιχειρήσεις; Στον κόσμο του ανταγωνισμού κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό! Όσο μικρότερα τα έξοδα της εταιρείας τόσο περισσότερα τα κέρδη της, τόσο πιο ανταγωνιστική είναι!

 

Μονά-ζυγά δικά τους!

Μπορεί η πορεία της MLS από εδώ και στο εξής να μην προκαλεί την επιθυμητή αισιοδοξία στους μετόχους της, αλλά υπήρχαν και εποχές – τα προηγούμενα χρόνια – που χάρασσε επιβεβαιωμένα ανοδική πορεία, με αυξήσεις στις πωλήσεις και στα κέρδη της. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοί της δεν κέρδισαν τίποτα παραπάνω από τις επιτυχίες αυτές, αντιθέτως σε κάποια τμήματα (π.χ. service) αυτό οδήγησε κατά καιρούς σε εντατικοποίηση της δουλειάς χωρίς κανένα θετικό αντίκρισμα για το προσωπικό. Τώρα, που η αβεβαιότητα χτυπάει την πόρτα της εταιρείας, πάλι οι εργαζόμενοι «πληρώνουν τη νύφη» με το φόβο της απόλυσης να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη από πάνω τους.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: είτε στις «καλές» είτε στις «κακές» εποχές, οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι και δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό αν δεν αναλάβουν οι ίδιοι δράση βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Χωρίς αγώνα για όρους εργασίας που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι: αιώνια εκμετάλλευση, «στύψιμο», ξεζούμισμα για να βγει η δουλειά και να ρέουν τα κέρδη για την εταιρεία, ενώ όταν κριθεί πως «περισσεύουμε» θα καταλήγουμε στον «κάλαθο των αχρήστων», στην ουρά του ΟΑΕΔ.

 

Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία όλες οι κυβερνήσεις κάνουν λόγο!

Τόσο η τωρινή κυβέρνηση ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησαν με σθένος τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Και οι δύο έλαβαν μέτρα περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων, έχοντας ως άλλοθι την περιβόητη «ανάπτυξη» από την οποία τάχα θα επωφεληθούμε όλοι. Την ανάπτυξη αυτή τη βλέπουμε στην πράξη. Οι απολύσεις είναι βασικό μέρος της. Οι επιχειρήσεις ελαφραίνουν από το «περιττό» γι’ αυτές εργατικό βάρος (με μεγαλύτερο όγκο δουλειάς να πέφτει στους ώμους όσων μένουν πίσω) βοηθώντας τες να αναπτυχθούν. Για τους εργαζόμενους όμως η κατάσταση επιδεινώνεται… Άλλωστε, τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και η Μ. Σπυράκη της ΝΔ έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν την MLS τάζοντας ανάπτυξη. Αυτή είναι λοιπόν η ανάπτυξη, ειδικά τώρα που αυτή η κυβέρνηση κατάργησε την ανάγκη αιτιολόγησης των απολύσεων από τις επιχειρήσεις με ορίζοντα να καταργήσει και την καταβολή αποζημίωσης!

Για να προλάβει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις επιλογές αυτές, προσπαθεί με κάθε μέσο να περιορίσει τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, δρομολογώντας μέτρα για να το ευνουχίσει πλήρως, να το φέρει απόλυτα στα μέτρα της, να το ελέγξει, να το χειραγωγήσει, ώστε να το καταστήσει ακίνδυνο για την εργοδοσία. Οι αλλαγές που δρομολογούνται αυτό το διάστημα στο συνδικαλιστικό νόμο, αυτό το σκοπό επιτελούν. Εκεί στοχεύει το λεγόμενο ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων, που αποτελεί ξεκάθαρο φακέλωμα από το κράτος στους εργαζόμενους που αντιστέκονται. Παίρνουν τα μέτρα τους για να εξασφαλίσουν την αδράνεια των εργαζομένων μπροστά στις ορέξεις της εργοδοσίας.

 

Αυτός είναι ο φόβος τους! Συνδικάτα εργαζομένων μαζικά, ενεργά, με κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, με προσανατολισμό τα συμφέροντα των εργαζομένων!

 

Σε όλα τα παραπάνω, σε όσα μας πλήττουν μπορούμε να δώσουμε απάντηση!

Κανείς δεν είναι μόνος του! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Αντίθετα οι εργοδότες αυτό που φοβούνται περισσότερο απ’ όλα είναι η οργάνωση μέσα κι έξω  απ‘ το χώρο δουλειάς. Φοβούνται το να καταλάβουμε ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά! Τον φόβο τους αυτό να τον κάνουμε κινητήριο μοχλό για δράση!

  • Καμία απόλυση συναδέλφου. Να ανακληθούν οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν! Να μη διανοηθούν να συνεχίσουν στην κατεύθυνση αυτή!
  • Διεκδικούμε, με βάση τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες μας, μισθό και συνθήκες εργασίας που να τις ικανοποιούν.
  • Αγώνας σε κλαδικό επίπεδο για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε πληροφορική-τηλεπικοινωνίες που θα κατοχυρώνει τους όρους με τους οποίους διεκδικούμε να εργαζόμαστε!

 

Το Σ.Ε.ΤΗ.Π σε καλεί:

  • Να γραφείς στο σωματείο μας. Μόνο με συλλογική δράση μπορούμε να εμποδίσουμε κάθε αντεργατική εξέλιξη, να αποσπάσουμε κατακτήσεις που θα βελτιώσουν τους όρους εργασίας και ζωής μας.
  • Να συμμετέχεις στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, ημέρα εγκαινίων της Δ.Ε.Θ. στις 6:00 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Το φετινό συλλαλητήριο στη Δ.Ε.Θ. δεν είναι μια «εθιμοτυπική σύναξη», αλλά ένας σημαντικός σταθμός για να παλέψουμε ώστε να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας. Κάθε δράση του κινήματος βάζει φρένο στις ορέξεις των εργοδοτών για επιπλέον ένταση της εκμετάλλευσής μας και παράλληλα ανοίγει το δρόμο για την απόσπαση νέων κατακτήσεων.

– Να πάρεις μέρος στη σύσκεψη των συνδικάτων του Π.Α.ΜΕ, Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.