Να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων στα εργοτάξια

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης,

Οι εξελίξεις στο ζήτημα του κορωναΐού είναι πολύ σοβαρές και εξελίσσονται σε επικίνδυνες για το σύνολο του λαού της χώρας μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθημερινά δεκάδες συνάνθρωποί μας πέφτουν θύματα της επικίνδυνης πανδημίας και ο κίνδυνος εξάπλωσης της, σε μεγέθη τύπου Ιταλίας και άλλων χωρών, είναι υπαρκτός και για τη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι τεράστιες οι ευθύνες των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων στον κατασκευαστικό τομέα («Ακτωρ», «Ιντρακατ», «Τερνα») που συνεχίζουν να κρατούν τα εργοτάξια ανοιχτά και τις εργασίες σε εξέλιξη (μετρό Θεσσαλονίκης, αεροδρόμιο κλπ).χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα.

Εργοτάξια στα οποία εργάζονται δεκάδες συνάδελφοι οικοδόμοι, μηχανικοί και άλλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, σε συνθήκες που η διασπορά του κορωναΐού είναι πολύ πιθανή, αν όχι σίγουρη. (εργασίες που απαιτούν επαφή μεταξύ των συναδέλφων, πολλοί συνάδελφοι σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, λειψός αερισμός στις σήραγγες του μετρό, υγρασία πάνω από 100%).

Για τις διοικήσεις αυτών των ομίλων η κατάσταση σήμερα φαίνεται να είναι ίδια όπως και προ κορωναΐού. Οι όποιες παρεμβάσεις των τελευταίων δύο ημερών (προμήθεια σε γάντια, φόρμες μιας χρήσης, μάσκες) που έπρεπε να υπήρχαν σε καθημερινή βάση, δε λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα και σε καμιά περίπτωση δε θωρακίζουν τους συναδέλφους από την έκθεση στον  κορωναΐο.

Έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι σε εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου που δουλεύουν στα μεγάλα εργοτάξια, στις οικογένειές των και στην κοινωνία συνολικά.

Η λογική του κόστους – οφέλους εκφράζεται ξεκάθαρα και στη συγκεκριμένη κατάσταση που βιώνουμε στα εργοτάξια, αφού το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει τα μεροκάματα που θα χαθούν, τις καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα, όχι φυσικά με ευθύνη των συναδέλφων. Περιμένουν όλοι μια υπουργική απόφαση που δεν έρχεται γιατί ακριβώς και η κυβέρνηση σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο : τι θα γλιτώσει, πόσο λιγότερο θα τις κοστίσει η συγκεκριμένη κρίση με τον κορωναΐό.

Με αυτά τα δεδομένα οι μόνοι που είναι εκτεθειμένοι και πληρώνουν ήδη το μάρμαρο είναι οι ίδιοι οι συνάδελφοι του κλάδου, που καθημερινά ζουν με το άγχος αν κολλήσουν τον ιό στις δύσκολες συνθήκες που δουλεύουν.

Η ατομική ευθύνη που επικαλείται η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των κατασκευαστικών ομίλων, δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για να ξεχαστούν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση στην υγεία, στους χώρους δουλιάς κλπ και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί για να μπουν σε «καραντίνα» τα εργατικά μας δικαιώματα.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των συναδέλφων, να δοθούν πρόσθετες άδειες με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα με το κόστος να επιβαρύνει το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Δεν πρόκειται να δεχτούμε απολύσεις εργαζομένων, τη μη πληρωμή δεδουλευμένων που τώρα υπάρχει κίνδυνος να παγιωθεί ως αναγκαστικό μέτρο από τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων (αντισηπτικών, μάσκες), σε όλους τους συναδέλφους και σε όλο τον λαό.
  • Στελέχωση με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας των νοσοκομείων, των πρωτοβάθμιων δομών υγείας.
  • Η κυβέρνηση πρέπει έκτακτα να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που είναι δεκάδες χιλιάδες.
  • Να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα η αισχροκέρδεια των φαρμακοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων της υγείας.
  • Η προστασία της υγείας, της ζωής μας, των συναδέλφων μας, των εργαζομένων και των οικογενειών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει η υγεία των εργαζομένων να μπει στο στόχαστρο όσων θα επιχειρήσουν ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους και για το σήμερα και για το αύριο σε βάρος των πολλών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώνουν το Συνδικάτο για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την υγεία μας, τα δικαιώματα μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

2310529907, 6987756750, 6978339896, 6944745038