Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ…

Η κυβέρνηση με αφορμή την επιδημία δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί και να ισοπεδώσει όσα εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έχει προχωρήσει στην έκδοση, ως τώρα, εννέα ΠΝΠ, σε πέντε νόμους που τις επικυρώνουν 350 υπουργικές αποφάσεις, σε δεκάδες εγκυκλίους.

Σαν έτοιμη από καιρό αξιοποίησε την κατάσταση που δημιουργήθηκε ώστε να εφαρμόσει όλα εκείνα τα μέτρα που βγήκαν από τα συρτάρια του ΣΕΒ και των μεγαλοεργοδοτών, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους και άκρατη ασυδοσία με ελαστικές και απλήρωτες εργασιακές σχέσεις. Γι` αυτό έσπευσε με τα πρώτα ¨περιοριστικά¨ μέτρα να εμποδίσει και κατασταλτικά την συνδικαλιστική δράση και να επαναφέρει την πολιτική επιστράτευση και την επίταξη απεργών.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Όλοι μας γίναμε μάρτυρες, με τις εκατόμβες των νεκρών ακόμη και στα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, μιας απάνθρωπης διαχείρισης της πανδημίας, όπου μπαίνουν στο ζύγι από την μια οι ανθρώπινες ζωές και από την άλλη οι οικονομικές παράμετροι στη λογική ¨κόστους – οφέλους¨. Φροντίζοντας για την αποδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας, διαχρονικά απ` όλες τις κυβερνήσεις, για την εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων του κλάδου, το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Αποδείχτηκε περίτρανα όλη αυτή την περίοδο ότι οι εργατοϋπάλληλοι (υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, στους ΟΤΑ, σε μεγάλες επιχειρήσεις, SUPER MARKET, επικοινωνίες, ενέργεια κ.λ.π.) με αυτοθυσία , χωρίς κρατική και εργοδοτική μέριμνα για την προστασία τους, δίνουνε την μάχη να σταθεί η κοινωνία όρθια, όταν οι κηφήνες του κεφαλαίου κοιτάνε να κερδοσκοπήσουν ή απέχουν για να μείνουν αλώβητοι, με συμμάχους την κυβέρνηση , τα αστικά πολιτικά κόμματα, περιφερειάρχες , δημοτικές αρχές και την σύμπραξη των δοτών εργατοπατέρων.

Στο δημόσιο τομέα και στην ΄Αυτοδιοίκηση¨ τροχιοδεικτικά μπήκαν όλες οι μορφές εργασιακών σχέσεων που τσακίζουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα… εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία, μεταφορά αλλότριων καθηκόντων, διευθέτηση και αποσταθεροποίηση του εργάσιμου χρόνου, εκμετάλλευση των ελαστικών εργασιακών συμβάσεων, παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες με γρήγορες διαδικασίες, απληρωσιά. Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας …είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν σχεδιασμένα από πριν με δυσμενείς επιπτώσεις αφού “ όλοι μαζί πρέπει να επιμεριστούμε τα βάρη”

Όλα αυτά με το βλέμμα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και του ΝΑΤΟικού δόγματος, φυσικά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στην επερχόμενη μεγάλη καπιταλιστική κρίση, όπως όλα μαρτυρούν. Είναι μέτρα που θα συνοδευτούν με αύξηση φόρων, πιθανόν με μειώσεις μισθών και συντάξεων, ώστε ο ¨λογαριασμός¨ να συνεχίζει να φορτώνεται στην πλάτη μας…

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Το πρώτο ηχηρό μήνυμα στάλθηκε με τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς κόντρα στις απαγορεύσεις και τις κακόβουλες επιθυμίες… απέδειξε το ταξικό εργατικό κίνημα ότι μπορεί να διεκδικεί οργανωμένα, να εμπνέει μαζικούς αγώνες απέναντι στην προσπάθεια κυβέρνησης και άλλων κομμάτων να περάσει η σιγη νεκροταφείου.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ

Όλο αυτό το διάστημα η ΔΑΣ δεν κατέβασε ρολά στη δράση της. Όταν οι άλλες παρατάξεις, παρά την προσπάθεια μας να παραμείνει ενεργός ο σύλλογος, εμφανίστηκαν μόνο ως μεσάζοντες ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου, προσαρμόσαμε την δράση μας σε σχέση με την κατάσταση. Βρεθήκαμε σε χώρους δουλειάς στηρίζοντας εργαζόμενους στις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας, παρεμβήκαμε στη διοίκηση, πιέσαμε να επισπευσθούν λύσεις και ενημερώναμε τους συναδέλφους με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, με αναρτήσεις πανό και αφισέτες, συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, με παρεμβάσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναδείξαμε άλλα εργασιακά θέματα, όπως τις απολύσεις συναδέλφων στην καθαριότητα από την 3Κ εν μέσω πανδημίας, την συνέχεια της παράδοσης εργασιών του μηχανουργείου σε ιδιώτη, την μεταστέγαση του εργοταξίου της οδού Αλεξανδρείας σε ακατάλληλο χώρο, τις απλήρωτες υπερωρίες στην οδοσήμανση, την διακοπή ρεύματος από την ΔΕΗ σε συναδέλφισσα.

Αντιταχθήκαμε στην προπαγάνδα της κυβέρνηση περί ¨ατομικής ευθύνης¨, ενώσαμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας, με τους εργαζόμενους στα SUPER MARKET, στις κινητοποιήσεις ενάντια στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις απολύσεις .

Έχει συσσωρευτεί μεγάλη πείρα από τα μνημόνια της τελευταίας δεκαετίας και από αυτή την περίοδο, το “ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο”, για τον πακτωλό χρημάτων που μοιράζονται με νέα δάνεια και χρηματοδοτήσεις τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων και με τους εργαζόμενους στο γύψο. Τώρα πρέπει να κατασταλάξουν και τα συμπεράσματα… Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, με συσπείρωση στο ταξικό εργατικό κίνημα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, απέναντι σ` αυτούς που μας θέλουν με κλειστά στόματα, μάτια και αυτιά.

Σας καλούμε όλους να συσπειρωθείτε γύρω από την ΔΑΣ, να μην δεχτούμε καμία αφαίρεση δικαιωμάτων, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Να βάλουμε στην άκρη τους καρεκλοκένταυρους της πλειοψηφίας του ΔΣ και να οργανώσουμε δυναμικά την πάλη μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΝΠ ( και των νόμων που τις επικυρώνουν)

  • ΜΟΝΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

  • ΚΑΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

  • ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΠ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ – ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΕ

  • ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ – ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου και 14ου ΜΙΣΘΟΥ

  • ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΑΙΟΣ 2020