Χαιρετισμός Χρήστου Κυγιακη (αντιπρόεδρος Ένωσης Εμποροϋπάλληλων Θεσ/κης, εργαζόμενος στην αποθήκη της «Lidl») στην σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Συναγωνιστριες-συναγωνιστές

Χαιρετίζουμε αρχικά τους συναδέλφους μας στο λιμάνι του Πειραιά που εδώ και κάποια 24ωρα δίνουν μια παλικαρίσια μάχη ενάντια σε όλους και σε όλα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ,διεκδικώντας τα αυτονόητα. Ενάντια στην εργοδοσία της COSCO, στα ΜΑΤ, στο Λιμενικό, σε ειδικές δυνάμεις. Κόντρα σε κυβέρνηση και άλλα κόμματα που πριν λίγα χρόνια βάφτιζαν τα δισσεκατομύρια της Cosco ως εμβληματική επένδυση που θα μείνει στην ιστορία!.

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας!

Συνάδελφοι-ισσες,

Οι πολυεθνικές των μεγάλων σουπερμαρκετ που τα τελευταία 2,5 χρόνια έσκασαν από τα κέρδη μας μιλάνε για λειτουργικά έξοδα και ενεργειακά κόστη για να μην δίνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους τους. Σε εμάς που καθημερινά κουβαλάμε τουλάχιστον 7 τόνους προιόντων, που καθημερινά αλλάζουμε τις τιμές στα ράφια των καταστημάτων που έχουν πάρει την ανηφόρα, που ακούμε σε μόνιμη βάση για επενδύσεις , για συγχωνεύσεις και νέα καταστήματα από όλες τις πολυεθνικές του κλάδου.

Εμείς οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής Lidl δώσαμε πριν λίγες μέρες έναν δίκαιο αγώνα για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας ,για μια σειρά από άλλα επιδόματα και παροχές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια που χτυπάει εμάς και τις οικογένειες μας όπως και όλο τον λαό.

Η εργοδοσία έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Έφτιαξε μέσα σε λίγες μέρες και ώρες συμβάσεις του ενός μήνα για εργολαβικούς εργαζόμενους, μετέφερε συναδέλφους από καταστήματα και αποθήκες από άλλες περιοχές της χώρας λεγοντάς τους ψέματα ότι η αποθήκη της Σίνδου που βρίσκοταν το κύριο μέτωπο της απεργίας έχει κρούσματα covid. Η πρώτη 48ωρη απεργία τους έτσουξε το στήσιμο του απεργοσπαστικού μηχανισμού έδειξε ότι μας φοβούνται!

Καταλάβαμε ότι μόνο η ενότητα μεταξύ μας, η οργάνωση μας κι ο αγώνας μας είναι η λύση στα προβληματα μας! .Καταλάβαμε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ μας, η συζήτηση για τα αιτήματα μας μπορεί να κινήσει συνειδήσεις και συναδέλφους που μπορεί για πρώτη φορά να έκαναν απεργία στην ζωή τους, να έμπαιναν στον αγώνα!.

Καταλάβαμε ότι η συνέχεια του αγώνα μας πρέπει να δυναμώσει αυτά τα χαρακτηριστικά!. Ότι ή λύση δεν βρίσκεται σε σωτήρες που μας υπόσχονται λαγούς με πετραχείλια τώρα και όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν και στήριξαν νόμους και διατάγματα που έβαλαν τρικλοποδιά στον αγώνα μας. Ψήφισαν και στήριξαν διατάγματα για εργολαβικούς εργαζόμενους, για ευέλικτες μορφές απασχόλησης, για μισθούς που καθορίζονται από τις ορέξεις του εκάστοτε υπουργού και τις αντοχές της οικονομίας κι όχι από τις ανάγκες των εργαζομένων!.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κάθε απεργία της Πρωτομαγιάς όπως και η φετινή δίνει το μήνυμα!. Σε κάθε συνάδελφο εργαζόμενο ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αλλά και στην εργοδοσία και στις κυβερνήσεις τους ότι έχουμε την δύναμη και θα νικήσουμε! Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών, στην πάλη των εργαζομένων κάθε χώρας!.Δεν έχουμε να
χωρίσουμε τίποτα με τον συνάδελφο εμπορουπάλληλο στην Τουρκία, στην Ουκρανία, στην Ρωσία σε όλες τις χώρες. Αντίθετα μας χωρίζει άβυσσος με όλους αυτούς που μας καλούν σε εθνική ομοψυχία και κοινωνική συνοχή για να πολεμάμε για του αφέντη του φαί!.
136 χρόνια μετά τον αγώνα για το 8ωρο των εξεγερμένων εργατών του Σικάγο μένουν
αθάνατα τα λόγι,α για τον αγώνα μας στο σήμερα , της απολογίας του αγωνιστή Aουγκούστο
Σπάις μπροστά στους δικάστές του, λίγες ώρες πριν την κρεμάλα:
«Κύριοι δικαστές,
Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το
κίνημα που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση στην εξέγερση , είστε μα
την αλήθεια πτωχοί τω πνεύματι!. Γύρω σας, κάτω σας, δίπλα σας, πάνω σας από όλες τις
μεριές, ξαπλώνεται μια τεράστια φωτιά! Θέλετε να μην την βλέπετε? Δικαιώμα σας. Μα δεν πρόκειται να την αποφύγετε!.
Καλή δύναμη, καλούς αγώνες συνάδελφοι!.