Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του κλάδου παρακολουθούμε με έντονο προβληματισμό και ανησυχία τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις σοβαρές επιπτώσεις που προκύπτουν στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Τα μέτρα που παίρνει, επιβεβαιώνουν ότι η περίοδος αυτή θα αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν με μεγάλα οικονομικά πακέτα οι επιχειρήσεις και η μεγαλοεργοδοσία και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύκλο χτυπήματος δικαιωμάτων και χειροτέρευσης συνολικά των όρων ζωής και δουλειάς.

Τα κυβερνητικά μέτρα, εκτός από ανεπαρκή για τις αυξημένων αναγκών των εργαζομένων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στρώνουν το έδαφος της επόμενης αντεργατικής μέρας. Τώρα, σε αυτές τις συνθήκες, φανερώνεται πιο καθαρά πως αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στις Κατασκευές κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία.

  • Είναι γνωστό ότι η εργασία στο χώρο της οικοδομής, σε μεγάλα εργοτάξια, δημόσια και ιδιωτικά έργα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει ανασταλεί όπως συμβαίνει σε άλλες κλάδους.

Όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, ότι μέτρα έχουν πάρει μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορωνοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό εργασίας), έγιναν κάτω από τη συνεχή πίεση και καθημερινές παρεμβάσεις του συνδικάτου, μετά από καταγγελίες συναδέλφων και συνελεύσεις στα εργοτάξια. Παραμένουν όμως τεράστιες ελλείψεις όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και θέματα που αφορούν τη μετακίνηση των συναδέλφων προς και από το χώρο εργασίας τους (π.χ εργοτάξια Μετρό, Αεροδρομίου) είτε με αστικές συγκοινωνίες, είτε με στοίβαγμα μέσα σε εταιρικά αυτοκίνητα απαράδεκτου αριθμού εργαζομένων, αλλά συνεχίζουν και την εντατικοποίηση της εργασίας με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο που εκθέτουν ακόμη περισσότερο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Εργασίας δεν έχουν κάνει κανένα έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα που προβλέπονται με βάση τις οδηγίες του ΣΕΠΕ μέσα στους χώρους δουλειάς. Η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει πατώντας πάνω στην ανυπαρξία των εκλεκτικών μηχανισμών.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις είναι κενές περιεχομένου αφού δεν παίρνονται αντίστοιχα μέτρα που να υποχρεώνουν την εργοδοσία στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

  • Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ολιγομελή συνεργεία (3 – 4 άτομα) που σταμάτησαν την εργασία τους σε μικρές ιδιωτικές οικοδομές, σε ανακαινίσεις (ελαιοχρωματισμοί, πλακάκια, μονώσεις) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς μεροκάματο και χωρίς κανένα εισόδημα.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα.

  • Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση για τους μακροχρόνια άνεργους που και αυτοί αποκλείονται από κάθε μηχανισμό στήριξης της ζωής τους.
  • Στα μεγάλα έργα η κατάσταση συνεχίζει να είναι απαράδεκτη, με το καθεστώς της υπεργολαβίας να αποτελεί άλλοθι για τους κατασκευαστικούς ομίλους να μην παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά να διεξάγουν ένα γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ αναδόχων-εργολάβων-υπεργολάβων, με το σύνολο των εργαζομένων να μένουν εκτεθειμένοι στην πανδημία.
  • Η εργοδοσία του κλάδου έχει ξεσαλώσει προχωρώντας σε απολύσεις, σε εκ’ περιτροπής εργασία, αδιαφορώντας για το αν μπαίνει μεροκάματο στα σπίτια των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας.

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα:

Τι θα γίνει με όλους αυτούς; Με τι προϋποθέσεις  μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους; Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση;

Τι θα γίνει στους χώρους δουλειάς όπου η μεγαλοεργοδοσία δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων; Που προχωράει σε απολύσεις εργαζομένων με δικαιολογία την κατάσταση που διαμορφώνεται;

Οι συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή των εργαζομένων, ούτε να σφυρίζει αδιάφορα για τις ανάγκες τους. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν την κρίση τους, δε θα πληρώσουν και τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και τον αποτελεσμάτων της.

Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους, είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας.
  • Να καταβληθεί στους οικοδόμους το Δωρόσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο. Οι εισφορές έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και τέσσερις μήνες. Δε στέκει καμία δικαιολογία περί «επιβάρυνσης των κατασκευαστικών εταιριών σε δύσκολες συνθήκες». Το δώρο αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα μεροκάματα που πρέπει ο ΕΦΚΑ να αποδώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση στους οικοδόμους.
  • Να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώσουμε για μια ακόμη φορά εμείς τις συνέπειες για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.
  • Ουσιαστική λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε. με ελέγχους για την τήρηση των μέτρων στους εργασιακούς χώρους.
  • Άμεσα απαιτούμε στελέχωση των δομών Υγείας, των Νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και του απαραίτητου εξοπλισμό στα νοσοκομεία.

Επίταξη της Ιδιωτικής Υγειάς εδώ και τώρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται.

Η ατομική ευθύνη του καθενός βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα για διεκδίκηση μέτρων προστασίας της λαϊκής οικογένειας!  Γινόμαστε η φωνή του Συνδικάτου μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς! Σπάμε το φόβο και τη σιωπή! Δυναμώνουμε τη φωνή που βάζει μπροστά τις ανάγκες μας.

Καταγγέλλουμε άμεσα οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6987756750, 6944745038, 6978339896