ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΙΟΥΝΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΥΛΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 32 Ε.Κ.Θ. Τ.Κ. 546 31

 4oς ΟΡΟΦΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ 4

ΤΗΛ: 6977288801

Ε-mail: syndxylouthess@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Με το νομοσχέδιο, που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ προς ψήφιση στην βουλή  για τα εργασιακά, επιχειρείται  να κατεδαφιστούν όσα κατακτήθηκαν απ’ τους εργαζόμενους τα τελευταία 100 χρόνια.

Με το νόμο καθιερώνεται 10ωρη δουλειά, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας για ένα εξάμηνο. Οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή, με την κυβέρνηση να παραπέμπει τον εργαζόμενο σε αναπλήρωσή τους με μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση.

Το νομοσχέδιο δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Επιπλέον προβλέπεται ότι οι μερικώς απασχολούμενοι όχι μόνο πρέπει να παρέχουν πρόσθετη απασχόληση αν τους ζητηθεί από την επιχείρηση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει όχι συνεχόμενα στη βάρδιά τους, αλλά αφού μεσολαβήσει κενό. Αυτό σημαίνει, ότι ενώ κάποιος προσλαμβάνεται για 4ωρο, στο τέλος της μέρας με τα διακεκομμένα ωράρια, μπορεί να υποχρεώνεται να είναι πολλαπλάσιες ώρες στη δουλειά.

Επιπλέον, αυξάνεται το όριο υπερωριακής απασχόλησης στις 150 ώρες τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενώ επικαλούμενες «επείγουσας φύσης εργασία», ακόμα κι αυτό το όριο των 150 ωρών μπορεί να ξεπερνιέται. Μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%. Δηλαδή, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Με την κατάργηση του 8ωρου και την καθιέρωση της 10ωρης εργασίας  την ημέρα, χωρίς πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή και αύξηση των υπερωριών στις 150 ώρες που θα είναι και φθηνότερες κατά 20%, ανοίγει η πόρτα διάπλατα για την έκρηξη της ανεργίας. Η Κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση, ενώ καταργείται η Επιθεώρηση Εργασίας και απελευθερώνονται οι απολύσεις. Με την τηλεργασία επιβάλλεται δουλειά χωρίς όρια, όποτε θέλει ο εργοδότης και παράλληλα μπαίνουν νέα εμπόδια στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά και για τον κλάδο μας, που υπάρχουν διακυμάνσεις όσον αφορά τον φόρτο εργασίας από μήνα σε μήνα. Οι εργοδότες πλέον θα έχουν την δυνατότητα να απασχολούν μέχρι και 10 ώρες την ημέρα τους εργαζόμενους και μάλιστα χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για αυτούς, με την  αύξηση της εκμετάλλευσης να χτυπάει κόκκινο με την επιβάρυνση  της υγεία μας στα τάρταρα, ενώ παράλληλα θα σταματήσουν και οι όποιες προσλήψεις γίνονταν.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Να μη γίνουμε η γενιά που θα χάσει όλα αυτά τα δικαιώματα που με αίμα κατέκτησαν  οι προηγούμενες. Έχουμε την υποχρέωση να τα διευρύνουμε και να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Να πάμε κόντρα στο κλίμα μοιρολατρίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν από κοινού ο ΣΕΒ – Κυβέρνηση – Αστικά κόμματα – Κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΓΣΕΕ)

Το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση, οι συλλογικές συμβάσεις, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Τίποτε δε μας χαρίστηκε, τίποτα δεν ξεχνάμε.

Ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, σε όσα εργοστάσια πάρθηκαν κάποια μέτρα προστασίας, ήταν αποτέλεσμα διεκδίκησης των εργαζόμενων του σωματείου. Οι, λίγες έστω, προσλήψεις που έγιναν στο δημόσιο σύστημα υγείας δε θα είχαν πραγματοποιηθεί αν δεν είχαν προηγηθεί οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΟΛΙΩΝ

 Αν οι συλλογικοί αγώνες, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε για ποιο λόγο, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν βαλθεί να τους χτυπήσουν;

Αντίθετα, αυτό που δοκιμάστηκε και έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό είναι:

  • Η λογική του «να κάνουμε υπομονή, μπόρα είναι θα περάσει». Από το 2010 και μετά, η ζωή μας διαρκώς χειροτερεύει.
  • Η εναπόθεση των ελπίδων στην εναλλαγή κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν τον έναν αντεργατικό νόμο μετά τον άλλον, για λογαριασμό των βιομηχάνων.
  • Η λογική του ότι αν πάει καλά η επιχείρηση κάτι θα περισσέψει και για τους εργαζόμενους αποδείχτηκε «κενό γράμμα». Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου από τον υπερδιπλασιασμό των κερδών τους την τελευταία δεκαετία; Πόσο βελτιώθηκε η ζωή των εργατών στα εργοστάσια από τη διαρκή ανάπτυξη των επιχειρήσεων;

Είναι ώρα να σηκώσουμε ανάστημα και με όπλο μας την οργανωμένη πάλη να δώσουμε τη μάχη για να μην περάσει η βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν. Για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και να φέρουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες. Για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο, για επαναφορά των ΣΣΕ και κατάργηση όλων των νόμων που γενικεύουν τη δουλειά λάστιχο και πλήττουν το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση.

Καλούμε, με απόφαση της Διοίκησης  του Συνδικάτου τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη 2021 στις 10.30πμ με συγκεντρωση στο Αγ. Βενιζέλου.

Παράλληλα να κάνουν δική τους υπόθεση την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζόμενων για όσα έρχονται.

Χρειάζεται να μπούμε στην μάχη όλοι μας για να μεγαλώσει το εργατικό μέτωπο ενάντια στην συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα.

Να νομοθετήσει η βουλή την πρόταση των συνδικάτων για τα εργασιακά δικαιώματα.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ 2021, ΩΡΑ 10.30πμ, ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ