ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Ε.ΤΗ.Π: ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020 18:00

Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.ΤΗ.Π την Κυριακή 11 Οκτώβρη, στις 18:00 στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Και στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία: Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 19:30 στο άγαλμα Βενιζέλου.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Σε συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι γυναικών, οι σύλλογοι γονέων μαζί με τους μαθητές, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς της περιοχής πρωτοστατούμε στην πάλη για την προστασία και την υγεία του λαού.


Η πανδημία του κορωνοιού βρίσκεται σε έξαρση με το σύστημα υγείας να παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις και την κυβέρνηση να φορτώνει στις πλάτες μας το ζήτημα της προστασίας και της αντιμετώπισης της πανδημίας. Αναγάγει σε ατομική ευθύνη την λήψη μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, χωρίς να λαμβάνει η ίδια την παραμικρή ευθύνη.


Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!


Καταγγέλουμε τη στάση της κυβέρνησης η οποία το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τις επιχειρήσεις με ένα σωρό μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, δίνει φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, νέα προνόμια προς την εργοδοσία. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει στόχος για κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας του λαού, αλλά αντίθετα για την παραπέρα αντιλαϊκή επίθεση όπως η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της πανδημίας με ανεπάρκεια στα κρεβάτια ΜΕΘ, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους, με το στρίμωγμα των μαθητών σε ακατάλληλες αίθουσες χωρίς τις κατάλληλες αποστάσεις, βλέπουμε την επίσκεψη του υπουργού του πολέμου των ΗΠΑ, Πομπέο, στην πόλη μας με τις επικίνδυνες δηλώσεις της κυβέρνησης που φανερώνουν βάθεμα της συμμετοχής μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή. Δεν ξεχνάμε τα 4 δις ετησίως (2% του ΑΕΠ) που καταβάλει το ελληνικό κράτος για το λόγο αυτό, για τις «ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις μας» και το γεγονός πως τα ίδια κονδύλια θα μπορούσαν να διατεθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Έχουμε την πείρα όμως ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας και από το lockdown που θεωρητικά είχε σκοπό να αναδιοργανωθεί το σύστημα υγείας ώστε να είναι έτοιμο σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας, τίποτα δεν άλλαξε: οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας παραμένουν, τα μέτρα προστασίας παραμένουν ανύπαρκτα.


Όλοι οι εργαζόμενοι ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την ασφυκτική κατάσταση και τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, χωρίς να υπάρχει ιατρός εργασίας, χωρίς να γίνονται μαζικά τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας κ.λ.π.


Παράλληλα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανασφάλεια, με την κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που διαθέτει πληθώρα μέσων προσαρμογής του εργατικού δυναμικού στα δεδομένα της κρίσης (αναστολή, εκ περιτροπής εργασία/μερική απασχόληση μέσω προγράμματος Συνεργασία, τηλεργασία), με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για νέα αντεργατικά μέτρα.


Δυναμώνουμε την πάλη μας! Οργανωνόμαστε στο Σ.Ε.ΤΗ.Π!


Η μόνη λύση στην κατάσταση που βιώνουμε είναι ο μαζικός, οργανωμένος αγώνας με το σωματείο μας. Η επόμενη περίοδος να μας βρει ακόμη πιο δυνατούς και ενωμένους, πλάι στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις και καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας τους, πλάι στον αγώνα των μαθητών και εκπαιδευτικών για σχολεία καθαρά, με 15 μαθητές ανά τάξη.


Διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές. Άνοιγμα των νοσοκομείων και μονάδων υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας
  • Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς
  • Παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη των εργοδοτών
  • Δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη των εργαζομένων
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με επιβάρυνση της εργοδοσίας
  • Καμία απόλυση, καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων
  • Αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να μειωθεί ο συγχρωτισμός
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές ανά τάξη