Δελτίο Τύπου για ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Τις προηγούμενες μέρες ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξέδωσε οδηγίες για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον όμιλο σε ότι αφορά τις ενέργειες για την πρόληψη και αποφυγή κρουσμάτων του κορωνοϊού. 

            Σ’αυτές τις οδηγίες αναφέρεται :

«2.2 Κανόνες Υγιεινής Εργοταξίου § Για την τήρηση των εν λόγω κανόνων, οφείλει το εργοτάξιο /εργοστάσιο/εγκατάσταση, να παρέχει τα απαραίτητα υλικά και μέσα για το πλύσιμο των χεριών, όπως: νιπτήρες, νερό, σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης. Το έργο/ εγκατάσταση μπορεί να ενισχύσει τους χώρους υγιεινής και αποχωρητηρίων (να προμηθευτεί ή να κατασκευάσει νέους) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω έλλειψης χώρου ή παροχών τότε θα πρέπει να διαθέτει αλκοολούχα διαλύματα για τους εργαζόμενους στους κοινόχρηστους χώρους του εργοταξίου / εργοστασίου. § Εξασφάλιση και διατήρηση επαρκούς αερισμού των χώρων εργασίας με φυσική ή τεχνητή κυκλοφορία καθαρού αέρα.»

Στο σημείο 3 Οργάνωση εργασιών για την αποφυγή συγχρωτισμού

«Να ρυθμιστεί η πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους όπως αποδυτήρια, λουτρά, χώροι εστίασης εντός της επιχείρησης, κ.λπ., με στόχο τη μείωση της πυκνότητας συγκέντρωσης ατόμων στον ίδιο χώρο και την τήρηση του κριτηρίου της ασφαλούς απόστασης. § Σε περιπτώσεις συνάθροισης εργαζομένων που εργάζονται ειδικά σε περιορισμένους χώρους, οι εργασίες αυτές να αποφεύγονται ή να γίνονται με το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό και αν είναι δυνατόν χωρίς την ταυτόχρονη εργασία πολλαπλών συνεργείων.»

Μάλλον η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν ξέρει ή κάνει ότι δεν ξέρει τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας  του ομίλου.

Αποδυτήρια, λουτρά, χώροι εστίασης εντός της επιχείρησης, νιπτήρες, νερό, σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης στο έδαφος της Ελλάδας δεν υπάρχουν. Ταυτόχρονα  δεν υπάρχουν τα ελάχιστα όπως το αντισηπτικό, μάσκες, γάντια, φόρμες. Συνεχίζουν όλες οι εργασίες να γίνονται κανονικά (μπετά, στρώσιμο ραγών, ηλεκτρολογικές εργασίες κ.α.) παρότι στις περισσότερες από αυτές συναθροίζονται οι συνάδελφοι και δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 – 2 μέτρα. Τα όποια μέτρα ατομικής προστασίας δόθηκαν το τελευταίο διάστημα, δόθηκαν κάτω από την πίεση του Συνδικάτου.

Το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο:

Μέχρι πότε κυβέρνηση και εργοδοσία θα παίζουν στην πλάτη μας τα κέρδη τους;

Καταλαβαίνουμε ότι τα κέρδη από τα διόδια  στην Αττική Οδό, από την κατασκευή και τα 40 χρόνια εκμετάλλευσης λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης, το ένα εκατομμύριο (περίπου) για το χοτ σποτ και τα υπόλοιπα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν είναι αρκετά για τους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Απαιτούμε :

  • Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των συναδέλφων, να δοθούν πρόσθετες άδειες με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα με το κόστος να επιβαρύνει το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων (αντισηπτικών, μάσκες κλπ), σε όλους τους συναδέλφους και σε όλο τον λαό.

Προειδοποιούμε:

Μη διανοηθεί κανείς να προσπαθήσει να βάλει χέρι στο μεροκάματο  και τα δικαιώματά μας λόγω «κρίσης».

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

2310529907, 6987756750, 6978339896, 6944745038

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Διοίκηση