Δελτίο Τύπου για την απεργία στις 26/11

Δελτίο τύπου

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, χαιρετίζει τις χιλιάδες των εργαζομένων που απέργησαν, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση, εργοδοσία και στην χρεοκοπημένη – «διορισμένη» διοίκηση της ΓΣΕΕ, πως η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή και το κίνημα δεν μπαίνει σε «γύψο» όπως φαίνεται να φιλοδοξεί η κυβέρνηση να κάνει το τελευταίο διάστημα.

Aπεργήσαμε γιατί το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, καταργεί το οκτάωρο, νομιμοποιεί την απλήρωτη υπερωρία, βάζει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.  Από δίπλα στέκεται το αντεργατικό και αντιλαϊκό περιεχόμενο της έκθεσης Πισσαρίδη, που βάζει στόχο την κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων είχαν απομείνει, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που μετατρέπει την επικουρική σύνταξη σε «ατομικό επενδυτικό προϊόν».

Μπροστά στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας, καταδεικνύουμε  τα τεράστια κενά στο σύστημα Υγείας, τα διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εκπαίδευσης.

Απέναντι σε αυτό το περιεχόμενο του αγώνα των εργαζομένων, κυβέρνηση και εργοδοσία αντιτάσσουν τρομοκρατία, εκφοβισμό, απεργοσπασία.

Σήμερα στο εργοτάξιο με τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, αστυνομία – εργοδοσία έδωσαν διαπιστευτήρια ότι είναι σε αγαστή συνεργασία και μαζί κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τα χαράματα, απεργιακή φρουρά – κρατώντας πάντα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας – έφτασε στον χώρο για την περιφρούρηση της απεργίας. Παρόλο που η συντριπτική μερίδα των εργαζομένων δεν ήρθε στον χώρο, καθώς είχαν προηγηθεί δύο συνελεύσεις στο εργοτάξιο, κάποιοι εργαζόμενοι  λύγισαν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας που μια μέρα πριν διοχέτευε σε εργαζόμενους την πληροφορία πως το εργοτάξιο θα είναι ανοικτό.

Στον χώρο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αφού κάνανε « φύλλο και φτερό» όλους τους συναδέλφους που ήτανε στην περιφρούρηση για τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης – μη τυχόν και ήτανε κάποιος εκεί άσκοπα? Εφτά η ώρα το πρωί…. – μετά έδειξαν ακριβώς τον πραγματικό τους ρόλο. Στήνοντας απεργοσπαστικό μηχανισμό σε αγαστή συνεργασία με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ προσπαθώντας να βάλουν από κάποια άλλη είσοδο σαν τους κλέφτες, κόσμο για δουλειά.   

Ο ρόλος αυτός της ΕΛ.ΑΣ έρχεται να δέσει με την εγκληματική αδιαφορία για τα δύο σοβαρότατα εργατικά ατυχήματα που έγιναν τον τελευταίο μήνα στο εργοτάξιο του αεροδρομίου, κάτω από την καταπάτηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την καταστρατήγηση κάθε ωραρίου από την πίεση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την παράδοση του έργου, με 12ωρα, Σάββατα, Κυριακές, αργίες. Δεν αναρωτήθηκε κανείς πόσες ώρες μπορεί να δουλεύουν οι εργαζόμενοι εκεί μέσα. Δεν κίνησε κανενός το ενδιαφέρον αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας από την πανδημία μέσα στο εργοτάξιο με τόσα κρούσματα. Η μόνη τους έγνοια είναι η απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτές είναι η εντολές της κυβέρνησης. Γι’ αυτό αχρηστεύουν το Σ.ΕΠ.Ε με τη συνεχή υποστελέχωση, γι’ αυτό θέλουν να βάλουν στο γύψο τα σωματεία, να αφαιρέσουν από τους εργάτες το όπλο της απεργίας.

Δεν θα τους περάσει!

Η απεργία ήταν επιτυχημένη και αποτελεί απάντηση πως το εργατικό κίνημα δεν διαλύεται με απειλές, ούτε σιωπά όπως το θέλουν για να περνάνε μέτρα και νόμους που μας θάβουν μέρα με τη μέρα.

Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν πως κόντρα στα συμφέροντά τους βρίσκεται η αντιλαϊκή πολιτική και όλοι όσοι την υπηρετούν.

Μόνο στα δικά τους χέρια, μπορούν οι νόμοι και οι δυνάμεις που τους εφαρμόζουν να πάρουν φιλολαϊκά χαρακτηριστικά.

Αγωνιστικά για να προστατέψουμε τη ζωή μας, την υγεία μας, τα δικαιώματά μας από την άγρια επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες που η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στον γύψο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση, να δυναμώσουν το συνδικάτο μέσα σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε γιαπί. Να ακυρώσουμε στην πράξη τα σχέδια τους για περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών, με συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Συνεχίζουμε δυναμικά.

Η Διοίκηση