Δελτίο Τύπου – Προβλήματα /αυθαιρεσίες σε χώρους δουλειάς

Τα προβλήματα και οι ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας, οι χρόνιες αδυναμίες του που δεν αντιμετωπίζονται εξαιτίας της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης / υποστελέχωσης αποκαλύπτονται με τον πιο εμφατικό τρόπο με την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προβάλλει μόνο το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, αποκρύπτοντας τη «συλλογική» ευθύνη της να ικανοποιήσει μια σειρά από επιτακτικά αιτήματα των εργαζομένων στον τομέα  της Δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση όμως με μεγάλη ετοιμότητα ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τις ανάγκες των εργοδοτών, αφήνοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους έρμαιο στις διαθέσεις των αφεντικών τους. Δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει η επιδημία αυτή μια νέα αφορμή για μια σειρά μεγαλοεργοδότες, εταιρείες και επιχειρήσεις να μας αφαιρέσουν δικαιώματα ή να μας ξεζουμίζουν με την εντατικοποίηση για να αυγατίζουν αυτοί ξανά τα κέρδη τους και οι πολλοί εργαζόμενοι να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Πληρώσαμε στη κρίση τους, συνεχίστηκε στη ανάπτυξη τους δεν θα την πληρώσουμε και στην περίοδο της πανδημίας.

 

Τα προβλήματα στις μονάδες υγείας, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, της περιοχής συνεχίζουν να υφίστανται με σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και ατομικά είδη προστασίας του προσωπικού (π.χ. μάσκες). Με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αφού ακόμα δεν τοποθετήθηκαν όλοι οι νεοπροσληφθέντες ενώ χρειάζονται ακόμα περισσότερες προσλήψεις για να μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Τονίζουμε επίσης τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι ασθενείς που χρίζουν ειδικής άδειας με την μη διενέργεια εξετάσεων σε όλα τα πιθανά κρούσματα

Με τις ανακοινώσεις των υπουργών της κυβέρνησης αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν ακόμα μία φορά το «μάρμαρο». Οι εργαζόμενοι είναι μπροστά σε έναν νέο γύρο έντασης της ευελιξίας, με τις εταιρείες να διαμορφώνουν όπως θέλουν τις συνθήκες εργασίας, με εργαζόμενους που μπορεί π.χ. να αρρωσταίνουν, να παίρνουν «άδεια» αλλά να αναγκάζονται να εργάζονται κανονικά, αφού θα μπορούν και από το σπίτι. Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων ανοίγει την όρεξη στην ασυδοσία.  Τώρα δόθηκε και το πράσινο φως για αναβολή της πληρωμής του δώρου του Πάσχα και μαζική αναστολή συμβάσεων εργασίας!

Στο κλάδο του εμπορίου έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ωραρίου, άρνηση ρεπό και αδειών, όχι ξεκάθαρα αλλά στην εκβιαστική λογική “δεν σέβεσαι τους συναδέλφους σου και θέλεις άδεια”, ή “όλοι τώρα πρέπει να βάλουμε πλάτη για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ”.

Στις επιχειρήσεις του ομίλου Γατένιος που συμπεριλαμβάνονται από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έως Μονάδες Υγείας, που έχει απασχολήσει πολλές φορές στον παρελθόν λόγω των επανειλημμένων αυθαιρεσιών. Τώρα την περίοδο της πανδημίας με τον κορωνοϊό κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όρια αφού δεν επιτρέπουν σε εργαζομένη μητέρα που μεγαλώνει παιδί σε μονογονεϊκή οικογένεια να κάνει χρήση της ειδικής άδειας όπως περιγράφεται στα ΦΕΚ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εργαστεί σε κλινική μαζί με το παιδί της. Μάλιστα την πιέζει να κάνει χρήση της προσωπικής της άδειας ώστε να μην έχουν την υποχρέωση να της την χορηγήσουν αργότερα.

Παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία παραγωγής καπνικών προϊόντων Real Tobacco που μεταξύ άλλων πλασάρεται σαν μεγάλος ευεργέτης στην περιοχή του Κιλκίς!  Η εργοδοσία εδώ με πρόσχημα την αποφυγή συνωστισμού προχωρά στη λήψη προληπτικών μέτρων επιβάλλοντας στους εργαζόμενους υποχρεωτικές άδειες από τις μέρες της κανονικής άδειας που δικαιούνται και τηλεργασία. Ζητούν από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους.

Η εργοδοσία της KLEEMANN έσπευσε να καλέσει τους εργαζόμενούς της για δουλειά εκτάκτως το προηγούμενο Σάββατο. Τώρα φαίνεται ότι θα συνεχίσει την έκτακτη δουλειά το Σάββατο σε μέρος του προσωπικού της, παραβιάζοντας και το πενθήμερο.

Απολύσεις εργαζομένων σε εργολάβο της ΕΚΜΕ με αφορμή την πτώση της δουλειάς λόγω του κορωνοϊού καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας”

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης δεν έχει προβεί στην έκδοση της σχετικής Απόφασης για την προσαρμογή της λειτουργίας των υπηρεσιών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού (όλοι οι υπόλοιποι συντονιστές ανά την Ελλάδα το έχουν κάνει). Αποτέλεσμα οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών (Διευθυντές, Δασάρχες κλπ) να μην εξειδικεύουν τις αποφάσεις στο χώρο ευθύνης τους και οι υπηρεσίες να λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία 1.800 εργαζομένων περίπου που υπηρετούν στην Α.Δ. Μακεδονίας Θράκης.

Οι εργαζόμενοι – «ωφελούμενοι» των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού σύμφωνα με επίσημη απάντηση του ΟΑΕΔ. Επίσης εξαιρούνται από την εκ περιτροπής – εξ αποστάσεως εργασία με αποτέλεσμα να υποχρεούνται σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ να πηγαίνουν κανονικά με φυσική παρουσία στην δουλεία τους παρόλο που οι μόνιμοι συνάδελφοί τους θα εργάζονται εκ περιτροπής.

 

Καλούμε κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει ζητήματα στον χώρο δουλειάς, που απολύεται, παραμένει απλήρωτος, δεν του χορηγείται άδεια που δικαιούται, δουλεύει χωρίς να του χορηγούνται τα απαραίτητα μέσα προστασίας και με μεγάλη εντατικοποίηση να απευθυνθεί στο σωματείο του. Να έρθει σε επαφή με το ΠΑΜΕ, να δεχτεί και να αξιοποιήσει την αλληλεγγύη που προσφέρει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

6977 002 477

6987 756 750

6970 063 313