ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΜΑΤΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΣ ΜΑΤΩΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΜΑΤΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Εν αναμονή της νομοθετικής πράξης της κυβέρνησης, αλλά με γνωστά τα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα μέτρα που συμφώνησε χθες η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αλλά και τα μέτρα που προηγήθηκαν για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως αποφάσισαν όλοι μαζί  να ματώσουν τους εργαζόμενους εν μέσω επιδημίας. Έχει πέσει “σύρμα” και πλήρης ελευθερία στις επιχειρήσεις να κάνουν ότι θέλουν.

Δεν ξεχνάμε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους διέλυσαν το σύστημα υγείας. Τα χρήματα των φορολογούμενων αντί να τα διαθέσουν στην ανάγκη κάλυψης του λαού μας για τη υγεία, την περίθαλψή, την προστασία του ακόμη και από τέτοια φαινόμενα επιδημιών όπως και του κορονοιού, τα έδωσαν σε τραπεζίτες, εφοπλιστές, στο ΝΑΤΟ, γενικά στους επιχειρηματίες.

Ακόμη και αυτή την ώρα προβαίνουν σε μεγαλύτερη αθλιότητα. Πανηγυρικά ανακοινώνουν 2000 προσλήψεις που θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, τις οποίες τις είχαν υποσχεθεί από πέρσι!!  Αντί να χρηματοδοτήσουν με όλους τους τρόπους την προστασία των εργαζομένων με μέσα πρόληψης για να μειωθούν οι προσβληθέντες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ετοιμάσει δις ευρώ για την ελάφρυνση των επιχειρηματιών. Να μοιραστούμε λένε τη ζημιά ΟΛΟΙ μαζί. Αυτοί που δε βγάζουν το μήνα για τα βασικές τους ανάγκες με αυτούς που κολυμπάνε στα κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα:

Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων μαζί με τα σημερινή πρόταση από το στόμα του κυβερνητικού εκπροσώπου που δίνει στον εργοδότη τη δυνατότητα για εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ’ αποστάσεως, είναι πράσινο φως για να γίνουν αυτή τη στιγμή στους χώρους δουλειάς όργια αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίου, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων.

Το μέτρο, που αφορά την ανακούφιση των εργαζομένων γονιών, μπροστά στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών βαθμίδων, δίνει σινιάλο στους εργοδότες να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας. Αντί το κράτος να δώσει πρόσθετες μέρες αδειών με πλήρεις παροχές και ασφάλιση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να εξαντληθεί η κανονική άδεια των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει ήδη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Ενδεικτικά, στον κλάδο της Υγείας, αλλά και του Φάρμακου, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, αφού οι αυξημένες ανάγκες ξεσκέπασαν με αποκαλυπτικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό. Σε κλάδους, όπως της Πληροφορικής, οι εργοδότες προωθούν την τηλεργασία, που ανοίγει την πόρτα στην ανασφάλιστη εργασία, χωρίς ωράριο, με τους εργαζόμενους να είναι κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο αναγκασμένοι να προσφέρουν την εργασία τους. Στα εμπορικά καταστήματα, στις επισιτιστικές αλυσίδες και στα ξενοδοχεία, η εργοδοσία μετακυλά στις πλάτες των εργαζόμενων τους πεσμένους τζίρους (παρά τα εκατομμύρια που έχουν μπουκώσει τόσα χρόνια, και αυτά που θα τους προσφέρει το κράτος για την θωράκιση της κερδοφορίας τους) με μείωση ωρών, αναγκαστικές κανονικές άδειες, ακόμα και άνευ αποδοχών, ακόμα και με απολύσεις. Στα Super market, και στις αποθήκες τροφίμων, η εντατικοποίηση σπάει κόκκαλα, με φαινόμενα υπερκόπωσης, εξαντλημένους υπαλλήλους, που δουλεύουν ακόμα και 13-14 ώρες σερί, χωρίς μέτρα πρόληψης, τόσο όσο αφορά τους εργαζόμενους, όσο και την επαφή τους με τους καταναλωτές.

Απέναντι δε αυτή την κατάσταση η ηγεσία ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ πήραν θέση : βρίσκονται  στο πλευρό κυβέρνησης και εργοδοσίας και αυτή τη φορά με χέρια και με πόδια. Με τις δηλώσεις τους ‘μη τυχόν γίνει ταξική εκμετάλλευση της νόσου’ και με τις προτάσεις να συνεισφέρον οι εργαζόμενοι από την κανονική άδεια τους έδωσαν αβάντα στον υπουργό Εργασίας. Πρέπει να ξεπληρώσουν άλλωστε τα γραμμάτια από την στήριξη που τους έδωσαν ώστε με  την συνεισφορά των ΜΑΤ να διατήρηση τους καρέκλες τους(βλέπε συνέδριο ΓΣΕΕ).

Στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων(Εργατική Ενότητα) στην πλειοψηφία της διοίκηση του ΕΚΘ(εδώ και 10 μέρες) για επείγουσα σύγκληση ολομέλειας (κάτω από όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης) για συζήτηση και αποφάσεις παρέμβασης και υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στην νέα αντεργατική λαίλαπα η απάντηση πάντα η ίδια «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Μόνο σήμερα συγκλήθηκε προεδρείο, με την πλειοψηφία να αποφασίζει ημίμετρα με περιορισμένη λειτουργία του Εργατικού Κέντρου, στη βάση των ωραρίων των υπαλλήλων του (από τις 9πμ, μέχρι τις 3μμ). Οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΕΚΘ, τα σωματεία της δύναμής του, να ανταποκρίνονται, 24 ώρες το 24ωρο. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανάσχεση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται. Γι’ αυτό και οι ταξικές δυνάμεις τίθενται στη διάθεση των αναγκών των εργαζόμενων επί 24ώρου βάσεως.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την αθλιότητα.

ΟΙ εργαζόμενοι είναι ώρα να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Τους ανήκουν τα πάντα. Έχουν πληρώσει πολύ ακριβά για όλα και δε τους επιστρέφεται τίποτα.

Να απαιτήσουν:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να ενημερώνουν τις ταξικές δυνάμεις, τα σωματεία τους σε κάθε κλάδο για να μην επιτραπεί να περάσει και αυτή η άθλια και ενιαία επίθεση από εργοδότες κράτος και τους ανθρώπους τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6977002477, 6987756750, 6970063313, 6973311296, 6972972459