“Διευθυντικό δικαίωμα” κάτι σαν το “σκάσε και σκάβε”

 

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση –διαμαρτυρία εργαζόμενων του νοσοκομείου με το πρόεδρο και το γενικό διευθυντή.

Η διαμαρτυρία ήταν μέρος ενός συνόλου από δραστηριότητες που αναπτύσσει το σωματείο ενάντια  στην επιχειρούμενη καθαίρεση τομεαρχών και προϊστάμενων.

Θεωρούμε ότι ο τρόπος που έγινε η υποτιθέμενη “διαδικασία” έχει ένα και μοναδικό στόχο την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό των εργαζόμενων. Το “διευθυντικό δικαίωμα” που επικαλούνται καταργεί κάθε αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης. Η υποκειμενικότητα παίρνει έντονα χαρακτηριστικά. Η αμφισβήτηση, η διεκδίκηση και η διαφορετικότητα στην άποψη θα αποτελούν  μια καλή αιτία για παραγκωνισμό, καθαίρεση, μετακίνηση.

Επίσης θεωρούμε ότι η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε αυτή η “διαδικασία” δεν είναι τυχαία, εμπεριέχει βεβαιότατα το υποκειμενικό στοιχείο και μάλιστα πολύ έντονα, αυτό μάλιστα επιβεβαιώθηκε και από την παρέμβασή μας στη διευθύντρια της Ν.Υ, μια διαδικασία όμως ενταγμένη σε ένα πλαίσιο που έχει αντικειμενικά χαρακτηριστικά, και δεν είναι άλλο από τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τις αντιφάσεις που αυτός εμπεριέχει.

Το τέλος της πανδημίας πρέπει να βρει τους διοικούντες έτοιμους στην αναζήτηση δραστηριοτήτων για να “ρεφάρουν” από τη μέχρι τώρα “ζημιά”. Γνωρίζουν την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση, την αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να ανταπεξέλθουν.

Μονόδρομος λοιπόν οι δραστηριότητες που θα αυξάνουν και την ρευστότητα. Μονόδρομος όμως και η συνεχής προσπάθεια για μείωση των εξόδων. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί των κλινικών θα γίνονται πιο ασφυκτικοί όσο η εισροή εσόδων θα παραμένει προβληματική. Η στοχοθεσία αυστηρή και η μη επίτευξή της θα παίρνει “κεφάλια”.

Το ζήτημα των καθαιρέσεων δεν αφορά μόνο τους τώρα θιγμένους. Το ψωμί κόβεται σε φέτες για να φαγωθεί. Και πολλές φορές η εκδίκηση τρώγεται ως κρύο πιάτο την ώρα μάλιστα που το τραπέζι δεν είναι στρωμένο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν εμπόδιο στους σχεδιασμούς αυτούς.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ