ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ

 

Κάθε χρόνο στις 5 και 12 Μαΐου γιορτάζονται αντίστοιχα οι παγκόσμιες ημέρες των μαιών και νοσηλευτών, δύο ημέρες που έχουν καθιερωθεί ως η ελάχιστη πράξη ηθικής αμοιβής των νοσηλευτών και των μαιών στο δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν.

Τα ωραία υποκριτικά λόγια από υπουργούς  που ακούστηκαν και θα ακουστούν για το έργο μας, δεν μπορούν να συγκαλύψουν ότι και η δική τους πολιτική έχει οδηγήσει το προσωπικό να είναι πολυεργαλεία, να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, καλύπτοντας τα τεράστια κενά με ημερήσιες μετακινήσεις, με εργαζόμενους φτηνούς και ημερομηνία λήξης, χωρίς ρεπό, με εξαντλητικά ωράρια, φορτωμένους με αλλότρια καθήκοντα, έχοντας στην ευθύνη τους 20 – 30 ασθενείς.

Η εντατικοποίηση της εργασίας και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν εδώ και καιρό πραγματικότητα και θα αυξάνονται όσο εμείς δεν αντιδρούμε και δεν παίρνουμε δυναμικά μέτρα αντιμετώπισής τους. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε «κρίση είναι θα περάσει», αλλά τι μέτρα έχουν περάσει και θα περάσουν με πρόσχημα τον κορονοϊο.

Είναι γεγονός  ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υποχρηματοδοτούν και υποβαθμίζουν τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία.

Στο Ιπποκράτειο προσλήφθηκαν εν μέσω πανδημίας 32 νοσηλευτές επικουρικοί, 11 επικουρικοί γιατροί για ένα χρόνο (ενώ η δημόσια εξαγγελία  του υπουργού ήταν για 2 χρόνια) και 2 στα ΤΕΠ για 3 χρόνια.

Την ίδια  στιγμή που οι κενές θέσεις νοσηλευτών-μαιών ξεπερνούν τις 200. Την ίδια  στιγμή που τέθηκαν δεκάδες συνάδελφοι  εκτός μάχης με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων.  Την ίδια  στιγμή που έφυγαν (με παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις)  μόνιμοι εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή τον Ιούνιο απολύονται 25 εργαζόμενοι λόγω λήξης της σύμβασης τους.

Ρωτάμε λοιπόν πως θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς όταν θα ξεκινήσουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και πόσο θα περιμένουν, όταν πριν την επιδημία η αναμονή έφτανε 3 και 4 μήνες και όποτε έβρισκε κάποιος ραντεβού;

Να μην ξεχνάμε ότι το νοσοκομείο μας είναι τριτοβάθμιο, αυτό σημαίνει εξειδικευμένο προσωπικό. Πώς λοιπόν θα εξειδικευτεί ένας εργαζόμενος με μονοετείς και διετείς συμβάσεις; Τι ποιότητα υγείας θα παρέχει το νοσοκομείο μας αν τελικά αφήσουμε να επικρατήσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις;

Καταγγέλλουμε τις πολιτικές που θεωρούν την Υγεία εμπόρευμα και κόστος, οι οποίες, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο.   Αυτές οι πολιτικές εμποδίζουν τη στελέχωση των ΜΕΘ, παραδίνουν τις υπηρεσίες καθαριότητας των νοσοκομείων σε εργολάβους, την αντίστοιχη των φαρμάκων στις πολυεθνικές και τους προμηθευτές που ανεβοκατεβάζουν τις τιμές, προωθούν το χάος των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού στα νοσοκομεία και εν τέλει οδηγούν στη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρηματικών μονάδων.

Καλούμε την κυβέρνηση έστω και την ύστατη ώρα να προχωρήσει άμεσα ώστε:

  • Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου -επικουρικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας , να μονιμοποιηθούν όλοι και να διοριστούν σε θέσεις μόνιμων.
  • Να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων.
  • Να εξασφαλιστούν αναγκαία μέσα προστασίας.
  • Να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Να επιταχθεί το σύνολο των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Να επεκταθεί η δημόσια απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς πληρωμές (άμεσες ή έμμεσες) ώστε να εξυπηρετηθεί ιδιαίτερα τώρα ο κόσμος.
  • Να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό η ΠΦΥ, ώστε να παρέχουν όλο το 24ωρο υπηρεσίες πρόληψης, κατ’ οίκον νοσηλείας καθώς και παρακολούθησης χρονίως πασχόντων.
  • Να στελεχωθούν  με το απαραίτητο μόνιμο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό οι ΜΕΘ.                      
  • Να  γίνει έλεγχος σε όλο το προσωπικό που είναι στις Κλινικές για τον COVID-19, στις Μονάδες και στο ΤΕΠ, ενώ για το υπόλοιπο προσωπικό να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος.
  • Να εξασφαλισθεί   δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε όλο τον πληθυσμό.

 

12-05-2020