ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης
Το στόχο του κεφαλαίου για παραπέρα χτύπημα των μισθών υπηρετεί η κυβέρνηση με νέες συνδυασμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα φέρει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών. Ετσι, μετά το χτύπημα των υπερωριών που σχεδιάζει, τώρα στο στόχαστρο βάζει και το Δώρο Χριστουγέννων (13ος μισθός).

Συγκεκριμένα, προωθείται η μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μέσα στην πανδημία, είτε αυτοί εργάζονται σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους ανεστάλη ύστερα από κρατική εντολή είτε σε επιχειρήσεις που κατατάσσονται στις πληττόμενες και για κάποιο διάστημα έθεσαν τις συμβάσεις εργασίας των απασχολουμένων τους σε αναστολή.

Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους και για όλο το διάστημα της αναστολής σύμβασης (που σε κάποιους κλάδους συνεχίζεται ακόμα), το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογίζεται όχι επί του κανονικού τους μισθού, αλλά επί του επιδόματος των 534 ευρώ που δίνεται μηνιαία την περίοδο των αναστολών.

Δηλαδή, δεν φτάνει που η κυβέρνηση απάλλαξε τις επιχειρήσεις από την πληρωμή των εργαζομένων τους, μεταφέροντας το βάρος μέσω του προϋπολογισμού στη γενική φορολογία, δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι κλήθηκαν (ή καλούνται ακόμα σε μια σειρά από κλάδους) να επιβιώσουν με το επίδομα αντί του κανονικού τους μισθού, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να περικόψει και το Δώρο Χριστουγέννων! Κίνηση βέβαια που δεν είναι ανεξάρτητη από τη γενικότερη στόχευση του κεφαλαίου για γενική περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού (Δώρα και επίδομα αδείας).

Κυβερνητικοί ελιγμοί για τις απλήρωτες υπερωρίες… και την «απελευθέρωση»
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καταφεύγει σε ελιγμούς όσον αφορά το σχέδιό της να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους που μπήκαν σε προληπτική καραντίνα κατόπιν εντολών του ΕΟΔΥ να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, μέχρι και 3 ώρες τη μέρα, όταν επιστρέψουν στη δουλειά!

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση ελίσσεται και τώρα «διαρρέει» ότι οι υπερωρίες που θα υποχρεωθεί να εργαστεί ο εργαζόμενος δεν θα αφορούν όλο το διάστημα της καραντίνας ή ότι η ημερήσια υπερωριακή απασχόληση δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα (9ωρο), αντί για 3 ώρες (11ωρο), όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.

Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυβέρνηση σχεδιάζει ευρύτερη παρέμβαση γενικά στο καθεστώς των υπερωριών, τις οποίες ουσιαστικά θα «απελευθερώσει». Συγκεκριμένα, στις διατάξεις που ετοιμάζει θα προβλέπεται οι επιχειρήσεις να μπορούν, χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, να αυξάνουν τις υπερωρίες ακόμα και πέραν του πλαφόν των 120 ωρών που ισχύει σήμερα ή του ορίου που ορίζεται για κάθε εξάμηνο στο χώρο της βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, για λογαριασμό του κεφαλαίου, συνεχίζει την επίθεση όλων των κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία για υπονόμευση του καθεστώτος των υπερωριών και όσον αφορά το ύψος της αποζημίωσης των εργαζομένων, αλλά και τις διαδικασίες μέσω των οποίων τις επιβάλλουν.